Çevikliği Destekleyen Örgütsel Kültür Özellikleri

İş hayatında değişen iş yapış şekilleri ile birlikte her geçen gün yeni yönetim yaklaşımları da önemini artırmaktadır. Değişen iş yapış şekilleri iş hayatının gün geçtikçe daha rekabetçi bir hale gelmesinin önünü açmaktadır. Çeviklik de özellikle dijital iş yaşamı ve dijitalleşen iş yapış biçimleri özelinde son zamanların en önemli iş konularından biridir. Yazılım, bilgi işlem literatüründe daha çok anılsa da çeviklik bir karakter özelliği olarak ele alınabilir. Çeviklik atik olma, çabukluk ve değişimlere hızla ayak uydurabilme özelliği olarak görülebilir. Bunlara ek olarak başarısızlıklardan ders alıp tekrar ayağa kalkabilmek de çevikliğin bir unsurudur. Rekabet hem kazanmayı hem de kaybetmeyi beraberinde getirir. İyi ve güçlü bir rekabete girişmek için çevik olmak başarı ve başarısızılıklara hazır olmak anlamına gelir.  Örgüt kültürü çevikliğin ortaya çıkmasına izin verecek özellikleri ne kadar taşıyorsa bu özelliğin ortaya çıkması da o kadar kolay olacaktır. Bu makalede örgüt kültürü seviyesinde çevik iş kültürlerinin ne tür özellikleri olması gerektiğine yönelik yapılan gözden geçirme çalışmaları ele alınmış ve bu çalışmalar ışığında çevik iş kültürlerin özellikleri belirtilmiştir. 

Cultural Characteristics That Support Agility At Organizations

The term of culture has Latin origin “cultura” that means cultivation. It is generally used to define civilization. New and contemporary management approaches are gaining importance in organizations. Those developments and changing approaches lead businesses and make them more competitive. They can also be seen as products and results that increase competition in business. Digitalization, agility and agile organizations are very popular terms in today’s workplace. Although those terms are mostly studied at software and IT literature, agility can also be seen as a characteristic of an organizational culture. Organizational culture is composed of organizational characteristics. Agility can be seen as being able to understand, act and move quickly in business. In addition to that definition, agility is standing up quickly after a failure. Competition brings success and it sometimes brings failure. Organizations should be ready for a competition by strengthening their agile characteristics.They should also adapt agility as a characteristic of their culture.  In this article, literature on agile organizational culture is reviewed and generally accepted cultural traits of agile organizations are specified.

___

  • Ashrafi, N., Xu, P., Sathasivam, M., Kuilboer, J.P., Koelher, W., Heimann, D., Waage, F., (2005). A framework for implementing business agility through knowledge management systems: In Proceedings of the Seventh IEEE International Conference on E-Commerce Technology Workshops, CEC 2005 Workshops, Munich, Germany, IEEE: New York, NY, USA, 116–121.
  • Beck, K. ve Andres C., (2005). Extreme programming explained: embrace change. 2 ed., Boston: AddisonWesley.
  • Chow, T. ve L. Cao, A., (2008). Survey of critical sucess factors in agile software projects. The Journal of Systems and Software, 81, 961-971.
  • Dybå, T. ve Dingsøyr, T., (2008). Empirical studies of agile software development: a systematic review. Information and Software Technology, 50, 833–859.
  • Felipe, C., Roldan, J. L ve Leal-Rodrigez, L., (2016). An explanatory and predictive model for organizational agility. Journal of Business Research, 69, 4624–4631.
  • Harraf, A., Wanasika, I., Tate, K. ve Talbott, K., (2015). Organizational agility. Journal of Applied Business Research, 31, 675–686.
  • Rizvi, B., (2013). A systematic review of distributed agile software engineering. Alberta: Athabasca University.
  • Schein, E.H., (2010). Organizational Culture and Leadership. 4th Edt.. Jossey-Bass, San Francisco, CA.
  • Sherehiy, B., Karwowski, W., Layer, J.K., (2007). A review of enterprise agility: Concepts, frameworks, and attributes. International Journal of Industrial Ergonomics, 37, 445–460.
  • Sorensen, J. (2002). The strength of corporate culture and the reliability of firm performance. Administrative Science Quarterly, 47(1), 70-91.
  • Strode, E. D., Sid, L. H. ve Tretiakov, A. (2009). The impact of organizational culture on agile method use, 42nd Hawaii International Conference on System Sciences.
  • “TDK’da çevik sözcüğünün anlamı aratıldı”, (2018). Erişim adresi: http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gtsve arama=gtsve guid=TDK.GTS.5c0d80d74efff6.09136703, 03.12.2018.
  • Zammuto, R.F., Gifford, B., Goodman, E.A., (2000). Managerial ideologies, organization culture and the outcomes of innovation: A competing values perspective. In Handbook of Organizational Culture and Climate; Askhanasy, N.H., Wilderom, C.P.M., Peterson, M.F., Eds.; Sage Publications: Thousand Oaks, CA, USA, 2000.
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: ADAMOR Toplum Araştırmaları Merkezi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sermaye Yeterliliğini Etkileyen Değişkenlerin Elastik Net Regresyon Yöntemi İle Belirlenmesi

Ömer Faruk RENÇBER, Haşim BAĞCI

Göç Kuramları ve Suriye Göçü Üzerine Bir Değerlendirme

Celal İNCE

Duygusal Emek ile İşe Yabancılaşma İlişkisinde Psikolojik Sermayenin Düzenleyici Rolü

Hüseyin ASLAN, İbrahim Sani MERT

Türkiye’de İlk Modern Yerel Yönetim Denemesi Olan Altıncı Daire-İ Belediye İle Sixième Arrondissement Karşılaştırması

Abdullah AYDIN

Blok Zincir Teknolojisi ve Tedarik Zinciri Yönetimindeki Uygulamaları

İsmail BAKAN, Zümrüt Hatice ŞEKKELİ

Moda Tasarımı Öğrencilerinin Giyim Markalarına Yönelik Görüşleri: Giresun Üniversitesi Örneği

Tuğba SEFEROĞLU, Hatice HARMANKAYA

Pazarlama İletişim Aracı Olarak Yeni Medyada Dijital Etkileyiciler: Vloggerların Karakteristik Özellikleri Ve Bilgi Birikimi Tiplerinin Vlogger İtibarına Etkisi Üzerine Bir Araştırma

Didem Zeynep BAYAZIT, Beril DURMUŞ, Figen YILDIRIM

İşletmelerin İnsan Kaynağı Politikaları için Üniversite Öğrencilerinin Uzaktan Çalışma Yöntemine Bakış ve Düşüncelerine Yönelik Bir Betimsel Araştırma

Mihalis KUYUCU

Küresel Çağ Tartışmaları Altında Milliyetçiliğe Yeniden Bakmak: Yeni Osmanlıcılık Söyleminin İnşası

Dilan ÇİFTÇİ, Fuat Boğaç EVREN

Çocukların Tükettiği Atıştırmalık Gıdalarda Kullanılan Renklendiricilere İlişkin Bir Araştırma

Aybuke CEYHUN SEZGİN, Sibel AYYILDIZ