MİKRODALGA ISITMA YÖNTEMİ UYGULANARAK BİTÜMLÜ ŞEYL ÖRNEKLERİNİN BAZI KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ VE GELENEKSEL YÖNTEMLE KARŞILAŞTIRILMASI

Tüm dünyada enerji kaynaklarına olan ihtiyacın hızlı bir şekilde artması ve petrol fiyatlarının giderek artması yeni enerji kaynaklarının aranmasına neden olmuştur. Bu nedenle dünyanın enerji ihtiyacını karşılayacak yeni doğal kaynaklara ihtiyaç duyulmaktadır.    Bitümlü şeyllerin organik kayaçlar içerisinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Yeryuvarının jeolojik tarihi boyunca Prekambriyenden Tersiyer'e kadar bitümlü şeyl çökelimleri gerçekleşmiştir. Özellikler Tersiyer'de; Avrupa, Güney Amerika, ABD'nin batı kesimlerinde ve ülkemizin îç Anadolu, Batı Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde bitümlü şeyl çökelimleri gelişmiştir. Bitümlü kayaçlar ülkemizde litofasiyes özellikleri dikkate alınarak bitümlü şeyl ve bitümlü marn olarak tanımlanmıştır. Genel olarak ısıtıldığı zaman önemli miktarlarda organik yağ elde edilebilmektedir. Bitümlü şeyl rezervleri doğal kaynaklar arasında yer almakta ve pek çok ülkede petrole alternatif olabilecek önemli bir doğal kaynak olarak kullanılmaktadır.    Bu araştırmada; farklı bölgelerden alınmış olan bitümlü şeyl örneklerine uygun çözücülerle maksimum verimi elde etmek amacıyla mikrodalga destekli Soxhlet ekstraksiyon (MSE) yöntemi uygulanmıştır. Aynı işlemler karşılaştırma amaçlı olarak mikrodalga kullanılmadan Soxhlet ekstraksiyonu (SE)yöntemi ile yeniden gerçekleştirilmiştir. Elde edilen organik maddede petrol hidrokarbonları (C8-C40 arası) gaz kromatografisi yöntemiyle tayin edilmiştir. Elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında, mikrodalga enerjisinin daha düşük sıcaklık ve çok daha kısa sürede sonuç verdiği gözlenmiştir.  

INVESTIGATION OF SOME CHEMICAL PROPERTIES OF OIL SHALE SAMPLES USING MICROWAVE HEATING METHOD AND COMPARISON WITH TRADITIONAL METHOD

Today, the need for energy resources is rapidly increasing. The steady increase in oil prices has led to the search for new sources of energy. For this reason, new natural resources are needed to meet the energy needs of the world.Oil shale have an important place in organic rocks. Oil shales have been deposited from the Precambrian to the Tertiary, and they are distributed in Europe, South America, Western United States, and in Turkey. Middle Anatolia, Western Black sea, Aegean and Marmara regions are important in respect to oil shales in Turkey.   Oil shale are defined in our country as bituminous shale and bituminous marl. When heated, significant amounts of organic oil can be obtained. Oil shale reserves are among the natural resources. It is used as an important natural resource in many countries as an alternative to oil.    In this study; microwave - assisted soxhlet extraction method was applied in order to obtain maximum yield with solvents suitable for bituminous shale samples taken from different regions. The same procedures were reproduced by the soxhlet extraction method without using a microwave for comparison purposes. In the obtained organic matter, petroleum hydrocarbons  (C10-C40) were determined by gas chromatography. When the results obtained are compared, it has been observed that microwave energy has resulted in lower temperature and much shorter time.

___

  • [1] YARICI, T., Dağhacılar Kuzeyi (Göynük/Bolu) Bitümlü Kayaçlarının Organik Madde Miktarları ve Hidrokarbon potansiyellerinin İncelemesi, Yüksek Lisans tezi, Ankara Üniversitesi,Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012.
  • [2] BALLİCE, L., YÜKSEL, M., SAGLAM, M., SCHULZ, H.and HANOGLU, C."Application of infrared spectroscopy to the classification of kerogen types and the thermogravimetrically derived pyrolysis kinetics of oil shales." Fuel 74.11: 1618-1623, 1995.
  • [3] BOZOĞLU, C., Bitümlü Şist-Plastik Karışımları Piroliz Ürünlerinin Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008.
  • [4] ŞENER, M. ve ŞENGÜLER, İ., Hatıldağ (Bolu-Göynük) bitümlü şeyl sahasının jeolojisi ve teknolojik kullanımı. MTA Raporu, rapor no:9445, 1992.
  • [5] ŞENER M., ŞENGÜLER İ., 1998. Geological, mineralogical and geochemical characteristics of oil shale bearing deposites,in the Hatıldağ oil shale field. Göynük, Turkey, Fuel, v.8, pp. 871-880, 1998.
  • [6] ŞENGÜLER, İ. ve SONEL, N., Enerji Hammaddesi Olarak Bitümlü Kayaçlar; Seyitömer Bitümlü Marnlarının Katı Yakıt Olarak Kullanımı. BAKSEM' 99-1.Batı Anadolu Hammadde Kaynakları Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 136-142, İzmir, 1998.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2564-6605
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi