ÇAMELİ BÖLGESİ’ NİN 3-BOYUTLU GRAVİTE VE MANYETİK YAPISI VE DEPREMSELLİKLE İLİŞKİSİ

     Çameli (Denizli) Bölgesi Güneybatı Anadolu’da bulunan aktif tektonik bölgelerden biridir. Bu çalışmada Çameli Bölgesi’ ndeki aktif deprem zonu, gravite ve manyetik yöntem kullanılarak 2- ve 3-boyutlu olarak modellenmiştir. Çalışma kapsamında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünden alınan gravite ve manyetik verilerine jeofizik analiz yöntemleri uygulanmıştır. Son olarak, elde edilen gravite ve manyetik sonuçlarının birlikte yorumu ile bölgeye ait tektonik izler ortaya konmuş ve deprem oluşumu ile ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmada her ne kadar bölgedeki akışkan varlığının deprem oluşumunda önemli bir etken olduğu ortaya çıkarılsa da genel olarak çalışma alanının tektonik geçmişi, kabuktaki ve üst mantodaki malzemelerin litolojisi, akışkan içeriği, madde heterojenitesi gibi tüm fiziksel ve mekanik özelliklerin bir arada deprem oluşumunu tetiklediği sonucuna ulaşılmıştır.

3-DIMENSIONAL GRAVITY AND MAGNETIC STRUCTURE OF CAMELI REGION AND ITS RELATION TO SEISMICITY

Çameli (Denizli) region is one of the active tectonic regions located in Southwest Anatolia. In this study, the active earthquake zone in Çameli Region was modelled two- and three-dimensionally using gravity and magnetic method. Within the scope of this study, geophysical analysis methods were applied on the gravity and magnetic data obtained from the General Directorate of Mineral Research and Exploration. Lastly, tectonic traces pertaining to the region were revealed through interpretation of gravity and magnetic results obtained in this study and associated with the formation of earthquakes in the region. As a result of this study it was concluded that although the presence of fluids in the region is an important factor in formation of earthquakes, all physical and mechanical characteristics such as the tectonic past of the study area, the lithology of the materials in the crust and upper mantle, fluid content and material heterogeneity trigger the formation of earthquakes together.

___

  • [1] ALÇİÇEK, M.C., KAZANCI, N., ÖZKUL, M. ve ŞEN, Ş., “Çameli (Denizli) Neojen havzasının tortul dolgusu ve jeolojik evrimi”, Maden Tetkik ve Arama Dergisi 128, 99-123, 2004.
  • [2] ALÇİÇEK, M.C., VEEN, J.H.T. ve ÖZKUL, M., “Neotectonic development of the Çameli Basin, southwestern Anatolia, Turkey. In: Robertson, A.H.F. and Mountrakis, D. (eds), Tectonic Development of the Eastern Mediterranean Region”. Geological Society, London, Special Publications, 260, 591-611, 2006
  • [3] ÖVER, S., PINAR, A., ÖZDEN, S., YILMAZ, H., ÜNLUGENÇ, U. C. ve KAMACI, Z., “Late cenozoic stress field in the Cameli Basin, SW Turkey”. Tectonophysics, 1-492, 2010.
  • [4] ELİTEZ, İ. ve YALTIRAK, C., “Çameli Havzası’nın Miyosen-Kuvaterner Jeodinamiği, Burdur-Fethiye Makaslama Zonu (GB Türkiye) ”, Geological Bulletin of Turkey, Vol. 57, Is. 3, 2014.
  • [5] ÖZSAYIN E., “Relative tectonic activity assessment of the Çameli Basin, Western Anatolia, using geomorphic indices”. Geodinamica Acta, 241-253, 2016.
  • [6] ELİTEZ, İ., YALTIRAK, C. ve AKKÖK, R., Morphotectonic Evolution of the Middle of Burdur-Fethiye Fault Zone: Acıpayam, Gölhisar and Çameli Area, SW Turkey. International Symposium on Historical Earthquakes and Conservation of Monuments and Sites in the Eastern Mediterranean Region 500th Anniversary Year of the 1509 September 10 Marmara Earthquake, 10-12 Eylül 2009, İstanbul, Proceedings, 296-297, 2009.
  • [7] AKAR, F., Çok Disiplinli Yaklaşımla Deprem Fiziğinin İncelenmesi, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015.
  • [8] ATES A., BÜYÜKSARAÇ, A., BİLİM F., BEKTAS Ö., SENDUR Ç. and KOMANOVALI G., “Spatial Correlation of the Aeromagnetic Anomalies and Seismogenic Faults in the Marmara Region, NW Turkey”, Tectonophysics, doi:10.1016, 09.25, 2008b.
  • [9] BARKA, A.A., “The North Anatolian Fault Zone”, Annales Tectonicae Sp. Publ., 6, 164-195, 1992.
  • [10] ŞENGÖR, A.M.C., “The North Anatolian Transform Fault: Its Age, Offset and Tectonic Significance”, Journal of Geological Society 13, 268-282, 1992.
  • [11] SARI, C. ve ŞALK, M., “Analysis of Gravity Anomalies With Hyperbolic Density Contrast: An Application to the Gravity Data of Western Anatolia”, Journal of Balkan Geophysical Society, 5, 87-96, 2004.
  • [12] ALTINLI, İ. E., “The Geology of Southern Denizli”, Rev. Fac. Sci. Univ. Istanb., Ser. B: Sci. Nat., 20, 1-47, 1955.
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 2564-6605
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

KAPADOKYA BÖLGESİ GEÇ MİYOSEN-PLİYOSEN DİYATOMİTLERİNİN DİYATOME TOPLULUĞU VE PALEOORTAMSAL YORUMU TAŞKINPAŞA (NEVŞEHİR) YÖRESİ

Ayşegül GÜNEY, Ali GÜREL, Fatma DÜNDAR TÜRK

İZMİT KÖRFEZİ-SAPANCA GÖLÜ DOĞUSU ARASININ SIĞ VE DERİN JEOFİZİKSEL YÖNTEMLERLE KABUK DEFORMASYONUNUN ANALİZİ

METİN AŞCI, BÜLENT DOĞAN, Selin YAVUZYILMAZ, ERTAN PEKŞEN, AHMET KARAKAŞ, FADİME SERTÇELİK, İBRAHİM SERTÇELİK, Cengiz KURTULUŞ

TEPEKÖY VOLKANİTLERİNDE GÖZLENEN HİDROTERMAL ALTERASYONUN MİNERALOJİSİ, JEOKİMYASI VE EKONOMİK POTANSİYELİ, NİĞDE, ORTA ANADOLU, TÜRKİYE

ABDURRAHMAN LERMİ, MUSTAFA SÖNMEZ, Faruk AYDIN

GERİ DÖNÜŞÜM SEKTÖRÜNDE CEVHER HAZIRLAMA TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI

SERKAN ÇAYIRLI, ÖNER YUSUF TORAMAN

NİĞDE MASİFİNİN MADEN YATAKLARI YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ

ALİ TÜMÜKLÜ, SİNAN ALTUNCU, F. Zafer ÖZGÜR

NİĞDE GD KESİMİNİN JEOLOJİSİ VE NİĞDE FAYINA İLİŞKİN YENİ BULGULAR

Fatih BALLI, MUSTAFA SÖNMEZ, ABDURRAHMAN LERMİ

KAVUKLU BÖLGESİ (ULUKIŞLA-NİĞDE) PALEOSEN-YAŞLI YASTIK LAVLARIN ALTERASYON MİNERALOJİSİ

Murat ÇİFLİKLİ

TUFALARIN TAŞIMA GÜCÜNÜN FARKLI YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ: ANTALYA ÖRNEĞİ

Bayram Ali ÇELTİK, Ali YALÇIN

ÇANKIRI-ÇORUM HAVZASI OLIGOSEN KUMTAŞLARININ PETROGRAFİSİ VE PROVENANSI, YOZGAT

Hilal DOKUZ

ALAŞEHİR (MANİSA) JEOTERMAL ALANINDA GELİŞEN HİDROTERMAL ALTERASYONLARIN KARAKTERİSTİĞİ

Semiha İLHAN, Ali Furkan KABAK