TURİZM SOSYOLOJİSİNDE GÜNCELLİĞİNİ YİTİRMEYEN KLASİK: “TURİST BAKIŞI”

Turizm ilişkileri toplumları ve kültürleri önemli ölçüde etkilemeye devam etmektedir. Özellikleküreselleşme, kalkınma, uluslararası rekabet gücü, zenginlik, gelişmişlik vb. göstergeler bağlamında bir statüsembolüne dönüşen turizm, çoğunlukla endüstriyel bir alan olarak tasvir edilmektedir. Büyüme, kalkınma,gelişmişlik gibi perspektiflerle, fayda-maliyet analizi temelinde işletme, yönetim-organizasyon eksenliaraştırmalara daha fazla konu olan turizm ilişkilerinin, iktisadın gölgesinde kaldığı ve sosyolojik araştırmalarınbu alanda yaygınlık kazanamadığı söylenebilir. Bu baskın eğilimin aksine John Urry, “Turist Bakışı” (TouristGaze) isimli eserinde turizm ilişkilerini tarihsel ve toplumsal bağlamda, teorik ve pratik düzeyde, birçokyönüyle ele alarak turizm sosyolojisi literatüründe önemli bir boşluğu doldurmaktadır. “Turist Bakışı”,yayımlandığı ilk yıllardan itibaren kült bir esere dönüşmüştür. Eser, turizm araştırmalarında kullanışlıolabilecek sosyolojik bir bakış açısı ve önemli kavramlar sunmaktadır. Eserde geliştirilen “turist bakışı”kavramı sosyolojik düzeydeki turizm araştırmalarında en sık başvurulan kavramlardan biri olup kullanıldığındadirekt yazarını akla getirebilmektedir. Bu bakımdan “Turist Bakışı” eserinin turizm sosyolojisi alanındakitemel metinlerden biri olduğu ileri sürülebilir. Bu çalışmada John Urry’nin “Turist Bakışı” isimli eserideğerlendirilmektedir.

THE CURRENT CLASSIC OF SOCIOLOGY OF TOURISM: “TOURIST GAZE”

Today, tourism relations affect societies and cultures significantly. Tourism has become a status symbol in the context of indicators such as globalization, development, international competition, wealth and development. In this regard, tourism is mostly depicted as an industrial area. Tourism is generally considered on the basis of cost-benefit analysis. Tourism falls under the shadow of economics. Sociological research in the field of tourism has not become widespread. John Urry's work named “Tourist Gaze” fills an important gap by addressing tourism relations in a historical and social context, at a theoretical and practical level. “Tourist Gaze” (1990) has turned into a cult work since it was published and brought a sociological perspective to tourism research. The concept of “Tourist Gaze” has become one of the most frequently used concepts in sociological tourism research. It can be argued that the “Tourist Gaze” is one of the basic texts in the field of tourism sociology. In this study, John Urry's book named “Tourist Gaze” has been evaluated.

___

  • Larsen, J. (2014). The Tourist Gaze 1.0, 2.0, and 3.0. In A. A. Lew, C. M. Hall, & A. M. Williams (Eds.), The Wiley Blackwell Companion to Tourism, Oxford: John Wiley & Sons.
  • Urry, J. (2009). Turist Bakışı, (Çev.) E. Tataroğlu ve İ. Yıldız, Ankara: Bilgesu Yayıncılık.