YABANCI DİL ÖĞRENME STRATEJİLERİ ÖĞRETİM PROGRAMI BİR İHTİYAÇ MI?

Öğrenme teorisine göre eğitim ve eğitim-öğretim sürecinde kullanılacak olan eğitim materyalleri öğrencinin ihtiyaçlarına yönelik olmalıdır. Öğrencilerin ihtiyaçlarının belirlenerek öğrenme ortamının bu ihtiyaçlar doğrultusunda şekillendirilmesi öğretimin niteliğini artıracaktır. Bu bağlamda bu çalışmada “Yabancı Dil Öğrenme Stratejileri Öğretim Programının”  bir ihtiyaç olup olmadığına ilişkin toplanan verilere dayalı değerlendirme yapmak amaçlanmaktadır. Bir durum çalışması olarak ele alınan araştırmanın örneklemini 2017-2018 eğitim öğretim yılında Afyonkarahisar il merkezinde ölçüt örnekleme yoluyla belirlenen 9 öğretim görevlisi, 15 öğretmen ve 20 lise öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formları ile toplanmıştır. Hazırlanan görüşme formu demografik bilgilerin elde edildiği kişisel bilgiler bölümü ve öğretim programın dört temel esasına (hedef-içerik-öğrenme durumu-ölçme değerlendirme) yönelik ihtiyaçları ortaya çıkarması hedeflenen soruların yer aldığı görüşme formundan oluşmaktadır. Nitel veri analiz yöntemleri ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, başarı ortalaması 50 ve üzeri olan öğrencilerin yabancı dil öğrenme sürecinde hangi kaynaklardan faydalanmaları gerektiğini bildiklerini, kendilerine kimin nasıl yardım edebileceği konusunda fikir sahibi oldukları, büyük çoğunluğunun günlük ve haftalık tekrarlar yaptığı bu nedenle de sınav öncesi ekstra bir çalışmaya ihtiyaç duymadıklarını ifade ettikleri görülmektedir. Yine bu öğrencilerin İngilizce dersine karşı olumlu tutumlarının olduğu ve söz almaya istekli oldukları dikkati çekmektedir. Bu durum öğrencilerin akademik başarılarını olumlu yönde etkilemektedir. Başarısı 50 ve altında olan öğrenciler ise başarısı yüksek olan öğrencilerin aksi yönünde görüş belirtmişlerdir. Bu durumdan hareket ederek akademik başarısı düşük olan öğrencilere ders çalışma ile ilgili bir takım ipuçları verilerek ve kendi öğrenme stratejilerini fark etmeleri sağlanarak onların akademik başarılarına katkı sağlanabileceği düşünülmektedir.

___

  • Brindley, G. (1989). The role of needs analysis in adult ESL program design. In: Johnson, R .K. (Ed). The second language curriculum (pp.63-78). Cambridge: Cambridge University Press.
  • Burns, A. (2009). Action research in second language teacher education. In A. Burns and J.C. Richards (Eds.), The Cambridge guide to second language teacher education (pp. 289-297). Cambridge: Cambridge University Press.
  • Chegeni, N., & Chegeni, N. (2013). Language Curriculum Development and Importance of Need Analysis, International Electronic Journal for teh Teachers of English, Vol. 3, No. 4: 1-13.
  • Crookes, G., & Schmidt, R. W. (1991). Motivation: Reopening the research agenda. Language Learning, 41, 469-512.
  • Demirel, M. (2012). “Üniversite Öğrencilerinin Kullandıkları Dil Öğrenme Stratejileri.” Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 43: 141-153.
  • Demirel, Ö. (2012). Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Program Geliştirme. Ankara. PegemA Yayıncılık.
  • Haque, N. (2014). A Brief Study on Need Analysis. Express, an International Journal of Multi Disciplinary Research.ISSN: 2348 – 2052 , Vol. 1, Issue 1, January 2014. www.express-journal.com adresinden erişilmiştir.
  • Iwai, T., Kondo, K., Lim, D., Ray, G., Shimizu, H., & Brown, J. D. (1999). Japanese language needs analysis. http://www.nflrc.hawaii.edu/networks/NW13/NW13.pdf adresinden erişilmiştir.
  • Lekatompessy, F. M. (2010). Needs Analysis in Curriculum Development.https://upipasca.wordpress.com/2010/02/19/needs-analysis-in-curriculum-development/. Adresinden erişilmiştir.
  • Özçelik, E., & Yıldırım S. (2002). Web destekli öğrenme ortamlarında bilişsel araçların kullanımı: bir durum çalışması. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Uluslararası Açıktan ve Uzaktan Eğitim Sempozyumu. 23-25 Mayıs, Eskişehir
  • Patton, M. Q. (2002). A Guide to Using Qualitative Research Methodology.http://fieldresearch.msf.org/msf/bitstream/10144/84230/1/Qualitative%20research%20methodology.pdf adreisdnen erişilmiştir.
  • Richards, J. C. (2001) Curriculum development in language teaching. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Savignon, S. J. (1997). Communicative competence theory and classroom practice: Texts and contexts in second language learning. New York: McGraw-Hill.
  • Silverman, D. (2001) Interpreting Qualitative Data: Methods for Analysing Talk, Text and Interaction, 2nd edn, London: Sage.
  • SLO Netherlands Institute for Curriculum Development (2009).Curriculum in Development. Enschede, the Netherlands.
  • Tanner, D., & Tanner, L. (2007). Curriculum Development: Theory into practice (4th Edition). New York: Macmillian
  • Tzotzou. (2014). Designing and Administering a Needs Analysis Survey to Primary School Learners about EFL learning: a Case Study. Preschool and Primary Education, 2, 59-82.
  • UWA- The University of Western Australia. (2009). Curriculum Development. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:So_lAvMjK3oJ:cms.montgomerycollege.edu/WorkArea/DAsset.aspx%3Fid%3D87570+&cd=3&hl=tr&ct=clnk&gl=tr adresinden erişilmiştir.
  • Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. (8. baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

TURİZM SOSYOLOJİSİNDE GÜNCELLİĞİNİ YİTİRMEYEN KLASİK: TURİST BAKIŞI

Çağdaş Ümit YAZGAN

GETİRİ VE VOLATİLİTENİN ETKİLEŞİMİ: AMERİKA VE TÜRKİYE TAHVİL PİYASALARI ÖRNEĞİ

Erdost TORUN, Erhan DEMİRELİ

UZMAN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA TÜRKİYEDE YAŞAYAN MÜLTECİ ÇOCUKLARIN SORUNLARINA YÖNELİK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Emin Tamer YENEN, Perihan ULUCAN

TÜRKÇEDE BAĞDAŞIKLIK VE BAĞDAŞIKLIK UNSURLARI: KÜRK MANTOLU MADONNA İNCELEMESİ

Seçil HİRİK

İBN HALDUN, THOMAS HOBBES VE MICHAEL OAKESHOTT: MODERN AVRUPA DEVLETİNİN TARİHSEL ANALİZİNE ELEŞTİREL BAKIŞ

Burak KÜRKÇÜ

TURİZM İŞLETMECİLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE VE MESLEKİ İNGİLİZCE KAVRAMLARINA İLİŞKİN METAFORİK ALGILARI

Selda ÖZER

ÇEVİRİ VE TİYATRO: MOLİÉRE ÇEVİRİLERİNİN TÜRK TİYATROSUNA ETKİSİ (Translation and Theatre: The Impact of Translations of Moliére’s Literary Works on Turkish Theatre)

Abdullah ŞENGÜL

UZMAN GÖRÜŞLERİ DOĞRULTUSUNDA TÜRKİYE’DE YAŞAYAN MÜLTECİ ÇOCUKLARIN SORUNLARINA YÖNELİK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Emin Tamer YENEN, Perihan ULUCAN

ÇALIŞANLARIN ALGILADIKLARI ÖRGÜTSEL DESTEĞİN; MOTİVASYON, İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIKLA İLİŞKİSİ: BİR TEKSTİL İŞLETMESİ ÖRNEĞİ

Gökhan KARADİREK

SOSYAL BİLGİLER ZÜMRE ÖĞRETMENLER KURULLARININ ÖĞRETİM PROGRAMI’NDA YER ALAN TEMEL BECERİLERİ ELE ALMA DURUMLARININ İNCELENMESİ

Cemal GÜVEN, Ahmet ULUSOY