MUHASEBE BÜROLARINDA BİLGİSAYAR VE İNTERNET KULLANIMININ FAYDALARI İLE İŞYERİ ÖZELLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER: BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Öz Genel anlamda işletmeler bilgi teknolojilerini müşterilerine değer sunmak, mevcut müşterilerini muhafaza etmek ve yenilerini kazanmak için kullanırlar. Muhasebe bürolarının mükelleflerin beklentilerine cevap verebilmeleri, onlara değer katabilmeleri, bunu zamanlı ve en uygun maliyetle yapabilmeleri ve faaliyetlerini etkin olarak sürdürebilmeleri bilgi teknolojisi araçlarını etkin olarak kullanabilmelerine bağlıdır. Bu çalışmada muhasebe bürolarının özelliklerine bağlı olarak bilgisayar ve internet kullanımından sağladıkları yararları algılama biçimleri arasında bir farklılık olup olmadığı saptanmaya çalışılmaktadır. Çalışma sonunda, muhasebe bürolarının bilgi teknolojisi araçlarını kullanım yoğunlukları arttıkça, sağladıkları faydaların da arttığı ancak bilgisayar ve internetten yeterince yararlanmadıkları saptanmıştır. Ayrıca, muhasebe bürolarının özelliklerine bağlı olarak bilgisayar ve internet kullanımının sağladığı faydaların bir kısmına ilişkin algı farklılığı bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır

___

Kaynakça

Akdoğan, H. (2005), “Muhasebe Mesleğinde Toplam Kalite Yönetimi İçerisinde Yer Alan Müşteri Memnuniyeti ve Etik İlişkisi“, Muhasebe ve Denetime Bakış, Sayı 14, Yıl 4, Ocak, s. 75-87.

Aslantaş, B.A.(2005), “Muhasebe Bilgi sisteminde Teknoloji-1“, http://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/burcu/001/ (Erişim Tarihi: 29.07.2009)

Buhalis, D. (1998), “Strategic Use of Information Technologies in The Tourism Industry”, Tourism Management, 19, s.409-421.

Chen, M., Tseng C. ve Chang J. (2005), “A Survey Investigation into the Use of the Internet Among Accounting Firms”, International Journal of Management, 22, s. 649-660.

Civan, M. ve Yıldız F. (2003), “Globalleşme Sürecinden Muhasebe Meslek Eğitiminin Etkilenmesi”, 6. Muhasebe Denetimi Sempozyumu, 16-19 Nisan, http://archive.ismmmo.org. tr/docs/sempozyum/06Sempozyum/3Oturum/MehmetCivan.pdf (Erişim Tarihi: 01.12.2008).

Çapar, B. (2000), İşletmelerde Bilgiye Erişmenin Önemi, Türk Kütüphaneciliği, 14, 2, s.220-225.

Güzel, T. ve Mersin Z. (2007), “Changes Caused By The Information Technologies on The Accounting Appliations of The Companies”, 8-9 March 2007, (Ed.: Association of Accounting and Finance Academicians), s.243-249.

Ismail, N.A., Abdullah S.N., Tayib M. (2003), “Computer-Based Accounting Systems: The Case of Manufacturing-Based Small and Medium Enterprises in the Northern Region of Peninsular Malaysia”, Jurnal Teknologi, 39 (E) Dis., 19-36, http://www.penerbit.utm.my/onlinejournal/39/E/JTKK39E2.pdf (Erişim Tarihi 28.07.2009).

Önal, S., Eraslan S. ve Kendirli S. (1999), “Muhasebede Bilgisayar Kullanımı ve Bilgisayar Yazılımlarının Analizine İlişkin Kahramanmaraş'ta Yapılan Bir Araştırma”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 1, s.95-110.

Porter, M.E. ve Millar V.E. (1999), “How Information Gives You Competitive Advantage: The Information Revolution Is Transforming The Nature of Competition”, (Ed: James M. Matarazzo ve Suzan D. Connolly), Knowledge And Special Libraries, Boston, Butterworth-Heinemann, s.85-106.

Rodoplu, D. (2008), “Bilgi Teknoloji Uygulamalarına Karşı Çalışan Direnci; Hastane Bilgi Sistemi Üzerinde Bir Uygulama”, Review of Social, Economic & Business Studies, Vol. 9/10, s.409-438.

Sanlı, N. (2001), “Türkiye'de Muhasebe Mesleğinin Yeni Vizyonu ve Değişen Misyonu”, Mali Çözüm Dergisi, Sayı 56, Temmuz-Ağustos-Eylül, s. 10-13.

Sürmen, Y., Daştan A. (2007), “The Relationship Between The Historical Development of Accounting Information System and Its Applications and Information Technologies”, 8-9 March 2007, (Ed.: Association of Accounting and Finance Academicians), s. 218-232.

Tekin, M., Zerenler M. ve Bilge A. (2005), “Bilişim Teknolojileri Kullanımının İşletme Performansına Etkileri: Lojistik Sektöründe Bir Uygulama”, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, Yıl 4, sayı 8, Güz, s. 115-129.

Uyar, S. (2008), “Muhasebeciler ve Bilgi Teknolojileri,” http://www.muhasebetr.com/ yazarlarimiz/suleyman/012/ (Erişim Tarihi: 12.01.2010).

Wrıght, W. F., Smith R., Jesser R., ve Stupeck M. (1999), Information Technology, Process Reengineering and Performance Measurement: A Balanced Scorecard Analysıs Of Compaq Computer Corporatıon, Communications of the Association for Information Systems, 1, s.1-51.

www.iibf.ogu.edu.tr, “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Bilgi Teknolojisi Hizmetlerinin Sağlanmasında Dış Kaynak Kullanımı ve Uşak'ta Bir Araştırma”, http://iibf.ogu.edu.tr/kongre/bildiriler/16-02.pdf . (Erişim Tarihi: 05.06.2009).

www.sc.ehu.es, “Overwiev of XBRL Technologies for Decision Making in Accounting Information Systems”, http://www.sc.ehu.es/jiwdocoj/remis/docs/adis-07-reyes-xbrl.pdf (Erişim Tarihi: 05.01.2010).

Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Mesleklerine İlişkin Haksız Rekabet ve Reklam Yasağı Yönetmeliği.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

İlköğretim 7. Sınıf Öğrencilerin Fene Karşı Meraklarının İncelenmesi/Investıgatıon of 7th grade elementary students' Scıence curıosıty

Gökhan Serin

Preparing special education teachers for family-professional partnership: The perspective of families

Suad GÜMÜŞ SAKALLI, Gretchen BUTERA, Lisa Anne HUMPHREYS

Asi (Orontes) Nehri deltasındaki (Hatay/Türkiye) doğal çevre sorunlarına coğrafi bir yaklaşım

Emre ÖZŞAHİN

Yöneticiler ve öğretmenler arasındaki güç mesafesi

Yasin IRMAK, Erkan YAMAN

Etkin bir yönetim için vizyoner liderliğin önemi: Hatay'daki kamu kurumları üzerinde bir uygulama/Importance Of Vısıonary Leadershıp For An Actıve Admınıstratıon: An Applıcaton In Publıc Instıtutıons In Hatay

Yakup BULUT Bulut, Serdar Uygun

Approaches To Interdisciplinary Ontological Evolution Of Dimensions Of Global Governance Theory/ Küresel Yönetişim Teorisinin Disiplinlerarasi Ontolojik Boyutlarina Yönelik Yaklaşimlar

Hakan Altıntaş, Tan Baykal

Medeniyet Ve Kültürler Arası İlişkide Anti-Pozitivist Ve Diyalojik Yeni Paradigma Arayışı/A Search For A Dıalogıc And Non-Posıtıvıst Paradıgm In Intercultural And Intercıvılızatıonal Relatıons

Şükrü Nişancı, Adem Çaylak

Kuruluşundan IV. Yüzyıl'a Kadar Antakya/Antıoch From The Foundatıon To The Fourth Century

Gürhan Bahadır

Avrupa Birliği'nin yerel kamu şirketleri stratejisi: Türkiye'de hukuki yapı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi uygulamaları

Yüksel DEMİRKAYA

Muhasebe bürolarında bilgisayar ve internet kullanımının faydaları ile işyeri özellikleri arasındaki ilişkiler: Bir alan araştırması

İsmail BAKAN, Zeynep HATUNOĞLU