MARKA ŞEHİR OLUŞTURMA: ŞEHİRDE OTURANLARIN DEĞERLENDİRMELERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA (ADIYAMAN ÖRNEĞİ)1

Pazarlama, küresel dünyada büyük bir önem taşımaktadır. Artan rekabet ortamında ürünlerin satılabilmesi için pazarlamanın önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Son yıllarda şehir pazarlama konusu da pazarlama biliminin alt bilim dallarından biri haline gelmiştir. Şehir markası oluşturmak büyük önem taşıdığı için bütün şehirler markalaşmak üzere çalışmalar yapmaya başlamıştır. Markalaşma çalışmalarının önemli bir kısmını da stratejik pazarlama çalışmaları tutmaktadır. Markalaşan şehirler ekonomik anlamda canlanmakta, şehrin yaşam kalitesi ve istihdam olanakları artmaktadır. Bu çalışmada Adıyaman ilinde yaşayanların şehre ilişkin görüşleri alınarak şehir markalaşmasının şehirde yaşayanların değerlendirmeleri araştırılmıştır. Araştırmada Adıyaman ilinde yerleşik 400 kişi ile anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen verilerin analiz ve değerlendirme sonuçlarına göre "Kent markalaşması ile ilgili değişkenlerin tümü katılımcılar tarafından yeteri kadar önemli olarak algılanmaktadır". Adıyaman'ın bu değişkenlerin bazılarında yeterli olduğu bazılarında ise yeterli olmadığı görülmüştür. Çalışma, markalaşma çalışmasının şehirde yaşayanlarda fiziki, psikolojik, sosyolojik ve ekonomik etkilerini belirlemek adına önemlidir

BRAND CITY BUILDING: AN APPLICATION ON CONSIDERATION OF DWELLING IN THE CITY (ADIYAMAN SAMPLE)

Marketing is of great importance in a globalized world. The importance of marketing the products to be sold in an increasingly competitive environment is increasing with each passing day. In recent years city marketing has become one of the sub-disciplines of marketing. Because building city brand is very important, All cities has begun working on branding. Strategic marketing effort is an important part of branding. Branding makes cities richer and increase quality of life and employment opportunities. In this study, by taking of opinions about Adıyaman city , The effect of city branding on the satisfaction of people living in the city have been investigated. Survey was conducted with 400 people resident in Adıyaman. According to the analysis of the obtained data and assessment results "All of the variables associated with the branding of the city is seen as important enough by the participants". Some of these variables for Adıyaman to be sufficient while other variables not enough. This survey is important to determine impact of city branding on physical, psychological, sociological and economic of city people

___

  • Ak, T. (2009). Marka Yönetimi ve Tüketici Karar sürecine Etkileri. Karamanoğlu, Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karaman
  • Aladağ, Ö.F. (2011). Kent Pazarlaması ve Marka Kentlerin Geliştirilmesinde Başarıyı Etkileyen Faktörler. Malatya: Uzman, Fırat Kalkınma Ajansı, Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi.
  • Altunbaş, H. (2007). Pazarlama İletişimi ve Şehir Pazarlaması, Selçuk Üniversitesi, İletişim Fakültesi Akademik Dergisi, 4(4), 156-162.
  • Apaydın, F. (2011). Şehir Pazarlaması, Nobel Yayın, Ankara.
  • Aygün, A. (2006). Konaklama işletmelerinde Pazar Bölümlendirme ve Hedef Pazar Seçimi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir.
  • Britanica, A. (1992). Ansiklopedisi 1.Cilt İstanbul: Ana yayıncılık.
  • Deffner, A., Liorius, C. (2005). "City Marketing: A Significant Planning Tool For Urban Development In a Globalised Economy" 45th Congress of the European Regional Science Association, Vrije University Amsterdam.
  • İri, R. İnal, M.E. (2010). Geçti Bor'un Pazarı Sür Eşeği Niğde'ye. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • İslamoğlu, H., Fırat, D. (2011). Stratejik Marka Yönetimi. Beta Basım A.Ş. İstanbul.
  • Kavaratzis M, Ashworth. G.J.(2008). Place Marketing: How Did We Get Here and Where Are We Going Journal of Place Management and Development Vol.1, No:2, S.150-165.
  • Kaypak, Ş. (2013). Yerel Kalkınmada Yeni bir anlayış: Kentlerin markalaşması (Hatay Marka Kent Örneği), (Ed.: B. Özer ve G. Şeker). Yerel ve Bölgesel Kalkınma: Küresel ve Yerel Bakış Açıları, Celal Bayar Üniversitesi Matbaa Birimi, s.201-221.
  • Keleş, R. (1990). Kentleşme Politikası İmge Kitabevi Ankara
  • Kılıçbay, M.A. (1990). Şehirler ve Kentler, Ankara: İmge Kitabevi.
  • Kotler, P. (1997). Marketing Management. 9. Baskı Pretice-Hall İnc. Upper.
  • Özbek, A. (2010). Kent Merkezli Turizm Stratejisi. T.C. Karacadağ Kalkınma Ajansı, Şanlıurfa Yatırım Destek Ofisi, Şanlıurfa.
  • Özdemir, A.G. (2013). Şehir Varlıklarının Şehir Pazarlamasındaki Önemi: Alanya Örneği Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Perry, A., Wisnom, D. (2003). 'Markanın DNA'sı eşsiz ve Dayanıklı Markalar Yaratmanın Kuralları" (Yılmaz, Z. Çev.) Mediacat Kitapları İstanbul.
  • Polat, C. (2007). Şehir Pazarlaması, Dünya'daki ve Türkiye'deki Gelişmeler ve Karşılaşılan Sorunlar. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler MYO Dergisi, 10(1-2), 231.
  • Teker, E., Gül, A. (2005). Şehir ve Yöreler "marka" Olarak Algılanması Ve Markalaşma Sürecini Etkileyen Faktörler. Marka Yönetimi Sempozyumu, Gaziantep, Bildiriler Kitabı.
  • Yalçınkaya, G. (2006). Ülke imajı ve Ülke İmajının Müşteri Tercihleri Üzerine Etkisi: Türkiye Değerlendirmesi. Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Ün. Sosyal Bilimler Enstitüsü. İşletme Anabilim Dalı Uluslararası İşletmecilik Programı, İzmir.
  • Yaşar, B.E. (2013). Kent ve Bölge Markalaşması. Erzurum: KUDAKA T.C. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı.
  • Yurtseven, H.R. (2004). Küçük Adalara İlişkin Alternatif Turizm Biçimlerinin Geliştirilmesinde Bir Stratejik Planlama Modeli: Gökçeada (IMBROS) Örneği. Balıkesir Ulusal Turizm Kongresi Kitapçığı, 15-16 Nisan. http://www.adiyaman.gov.tr/Alt/ie7/ValilikHaberler.aspx?HaberId=384. Erişim Tarihi: 15 Mart 2015.
Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE SORUMLULUKLARIN ÖĞRENEN ÖZERKLİĞİ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Cengiz ALYILMAZ, Nurşat BİÇER

Teacher Views on School-Based Curriculum Development Approach (An Analysis of Applicability in Turkey) / Okul Temelli Program Geliştirme Yaklaşımına İlişkin Öğretmen Görüşleri (Türkiye’de Uygulanabilirlik Üzerine Bir İnceleme)

RECEP KAHRAMANOĞLU, Erdal BAY, Ömer Faruk VURAL, Zeynep AYDIN AŞK

Türkçe Öğretmenlerinin Duygu Dışavurum Tarzları Üzerine Bir İnceleme / An Investigation on the Emotional Expression Styles of Turkish Teachers

Murat ŞENGÜL, Ahmet DEMİREL

2002-2015 Yılları Arasında Yayımlanan Fizik Eğitimi Makalelerinin İncelenmesi / The Investigation of Physics Education Articles Published Between the Years 2002 and 2015

Hacı Mustafa ÇAKMAK

DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNDE DİNLEME STRATEJİLERİ ÖĞRETİMİNİN DİNLEDİĞİNİ ANLAMA BECERİLERİNE ETKİSİ

Harun KESKİN, Turgay YALANIZ, Aziz KILINÇ

Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Yeterlilik Düzeyleri ile Teknolojiye Yönelik Algıları Arasındaki İlişkinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi / An Analysis of Relationship Between Computer Competencies and Perceptions of Pre-Service Teachers Toward

Şenol SAYGINER

ELEŞTİREL DÜŞÜNME EĞİLİMİ, GENEL ÖZ YETERLİK VE UMUTSUZLUK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Fatih KEZER, Üzeyir OĞURLU, Osman Nejat AKFIRAT

TEACHER VIEWS ON SCHOOL-BASED CURRICULUM DEVELOPMENT APPROACH (AN ANALYSIS OF APPLICABILITY IN TURKEY)

Recep KAHRAMANOĞLU, Zeynep AYDIN AŞK, Ömer Faruk VURAL, Erdal BAY

Ortaöğretim Öğrencilerinin Değer Yönelimleri ve Özerklik Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi / The Relation Between Value Tendency and Autonomy Levels of High School Students

Çiğdem SESLİ, Semra DEMİR BAŞARAN

TURİST REHBERLERİNİN İLETİŞİM BECERİLERİNİN TURİSTLERİN TUR DENEYİMİ ÜZERİNE ETKİSİ: NEVŞEHİR İLİNDE BİR ARAŞTIRMA

Meral BÜYÜKKURU, Zeynep ASLAN