HIZLI TÜKETİM MALLARI (HTM) PERAKENDECİLİĞİ SEKTÖRÜNDE PERAKENDECİLİK KARMASINA İLİŞKİN MÜŞTERİ ALGILAMALARI İLE DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER ARASINDAKİ İLİŞKİ: BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Öz Hizmet endüstrisinin en önemli faaliyet dallarından birisi olan perakendecilik ve onun bir alt faaliyet kolu olan HTM perakendeciği sektöründe müşteri beklentilerini en iyi düzeyde karşılamaya çalışan firmalar, aynı zamanda, perakendecilik karmasını da en ideal seviyeye ulaştırmaya çaba harcamaktadırlar. Çünkü artık günümüz iş dünyasında, müşteri beklentilerinin karşılanması, birçok sektörde olduğu gibi HTM perakendeciliği sektöründe de firmaların sürdürülebilir rekabet edebilirlikleri açısından büyük bir önem kazanmıştır. HTM perakendeciliği sektöründe perakendecilik karması bileşenlerine ilişkin müşteri algılamaları ile müşterilerin demografik özellikleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlayan bu çalışma bir alan araştırmasını kapsamaktadır. Bu maksatla, Kahramanmaraş İli’nde HTM perakendeciliği sektöründe faaliyet gösteren ve 4 market zincirine sahip bir firma müşterilerine anket uygulanmıştır. Toplanan verilerin analizi sonucunda, farklı demografik özelliklere sahip müşterilerin, perakendecilik karması bileşenlerine ilişkin farklı algılamalar içerisinde olabilecekleri bulgusuna ulaşılmıştır.

___

Acuner, Ş. A. (2003). Müşteri İlişkilerinde Hareket Noktası: Müşteri Memnuniyeti ve Ölçümü. Ankara: Milli Prodüktivite Yayınları No: 655.

Ada, E., Kazançoğlu, Y., & Aracıoğlu, B. (2005). “Stratejik Rekabet Üstünlüğü Sağlamada Tedarikçi Seçiminin Analitik Hiyerarşik Süreç İle Gerçekleştirilmesi” V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Ticaret Üniversitesi, 25-27 Kasım.

Arıkbay, C., (1996). Perakendecilikte Gelişmeler ve Yeni Yaklaşımlar. Ankara: Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları, No: 572.

Arslan, F.M., (2004). Mağazacılıkta Atmosfer. İstanbul: Derin Yayınları,

Aydın, K, (1992). Perakendecilik ve Departmanlı Mağaza Müşterilerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri, Özgül Matbaası.

Azabağaoğlu, M.Ö., & Dursun, E. (2008). “Tüketicilerin Modern Gıda Perakendecilerine Karşı Davranışının Analizi”. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5 (1).

Beğendik, B., (2006). Perakendecilikte Kurumsal Marka Kimliği ve Saha Araştırması, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul.

Berman, B. & Evans, J.R., (1998). Retail Management, Seventh Edition, New Jersey: Prentice Hall.

Bozkurt, R., (1994). “Toplam Kalite Yönetim Sistemi”. Verimlilik Dergisi, 23 (4), M.P.M. Yayıncılık.

Bryman, A. & Cramer, D. (1997). Quantitative Data Analysis with SPSS for Windows: A Guide for Social Scientists, London: Routledge.

Cemalcılar, İ. (1999). Pazarlama Kavramlar ve Kararlar. Tıpkı Basım, Beta Yayınları, İstanbul.

Cengiz, E., & Özden, B. (2002). “Perakendecilikte Büyük Alışveriş Merkezleri ve Tüketicilerin Büyük Alışveriş Merkezleri İle İlgili Tutumlarını Tespit Etmeye Yönelik Bir Araştırma”, Ege Akademik Bakış, Ekonomi, İşletme ve Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimleri Dergisi, Cilt 2, Sayı, Ocak.

Choı, T. & Chu, R., (2000). “Levels of Satisfaction among Asian and Western Travelers”. International Journal Of Quality and Reliability Management, Vol.17, No.2.

Çabuk, S. ve Yağcı, M.İ., (2003). Pazarlamaya Çağdaş Yaklaşım. İstanbul: Nobel Kitabevi,

Çatı, K. (2007). “Süpermarketlerin Tercih Edilmesinde Etkili Olan Faktörlerin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 6.

Çetin, Ş. E. (2005). Perakendecilik Sektöründe CRM Uygulamaları: Süpermarket Müşterinin Mağaza Kartı Kullanımlarıyla İlgili Tercih Nedenlerinin Belirlenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adana: Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Dursun, E. (2006). Gıda Ürünleri Pazarında Gıda Perakendeciliğinin Yeri ve Sektörel Analizi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ: Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Eraslan, İ.H., Kuyucu, H.A.D. & Bakan, İ., (2008). “Değer Zinciri (Value Chain) Yöntemi ile Türk Tekstil ve Hazırgiyim Sektörünün Değerlendirilmesi.” Afyon Kocatepe Üniversitesi, İ.İ.B.F. Dergisi, 10 (2).

Ersun, N. & Arslan, K. (2008). “Değişen Rekabet Koşullarında Geleneksel Gıda Perakendecilerinin Rekabet Gücünün Artırılması.” İstanbul Ticaret Üniversitesi, Sosyal Bilimler Dergisi, 7 (13): 49-67.

Gavcar, E. & Didin, S. (2007). “Tüketicilerin Perakendeci Markalı Ürünleri Satın Alma Kararlarını Etkileyen Faktörler: Muğla İl Merkezi'nde Bir Araştırma”. ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (6), 21- 32.

Gerson, R. F. (1997). Müşteri Tatmininde Süreklilik. İstanbul: Rota Yayınları.

Goderıs, J.P. (1998). “Barrier Marketing: From Customer Satisfaction to Customer Loyalty”. CEMS Business Review, 2 (4).

Grashof, J.F., (1970). “Supermarket Chain Product Mix Decision Criteria: A Simulation Experiment” Journal of Marketing Research, 7 (2), 235-242.

Griffin, J. (1997). Customer Loyalty, Jossey Boss Inc. USA.

Gürü, B. E. (2006). Turizm Sektöründe Müşteri Tatmini ve Şanlıurfa Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Bolu: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

Kompil, M. (2004). Modeling Retail Structural Change Of İzmir Using A Dynamic Spatial Interaction Mode. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İzmir: İzmir Teknoloji Enstitüsü.

Mason, J. B. & Mayer M. L. (1981). Modern Retailing; Theory and Practice. Texas: Business Publications Inc.

McKinsey & Company, (2003). “Türkiye: Verimlilik ve Büyüme Atılımının Gerçekleştirilmesi (Perakendecilik Kanun Tasarısı'nın Sektörün Verimliliği Üzerindeki Potansiyel Etkileri”, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Raporu.

Mucuk, İ. (2004). Pazarlama İlkeleri. İstanbul:Türkmen Kitabevi.

Norusis, M. J. (1992). SPSS for Windows Professional Statistics, Release 5, Chicago: SPSS Inc.

Nunally, J. C. (1978). Psychometric Theory, New York: McGraw-Hill.

Oliver ,R. L. (1999). “Whence Consumer Loyalty”. Journal of Marketing, Vol.63, Special Issue, ss.33-44

Orel, F.D. (2006). “Türk Gıda Dağıtım Sistemi Hangi Yöne Gidiyor? ABD'nin Üretici Lider Modeli mi İngiltere'nin Perakendeci Lider Modeli mi?” Bizim Market Dergisi.

Parasuraman, A., Zeithaml V.A. & Berry L.L. (1985). “A Conceptual Modal of Service Quality and Its Implications for Future Research”. Journal of Marketing, 49 (4), 44-46.

Peterson, R. (1994). “A meta-analysis of Cronbach's Coefficient Alpha”, Journal of Consumer Research. 21(2), 381-391.

Pezikoğlu, F., Ergun, E., ve Erkal, S., (2004). “Taze Meyve-Sebze Pazarlama Zincirinde Modern Perakendecilerin Durumu”. Bahçe, 33 (1-2), 75- 84.

Private Label Magazine Dergisi, İstanbul.

Sandıkçı, M. (2008). Termal Turizm İşletmelerinde Sağlık Beklentileri ve Müşteri Memnuniyeti. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Slater, S. (1995). “Issues in Conducting Marketing Strategy Research”. Journal of Strategic Marketing. 3(4): s.257-270.

Taşkın, E. (1997). Müşteri İlişkileri Eğitimi. İstanbul.

Tek, Ö.B. & Orel, F.D. (2006). Perakende Pazarlama Yönetimi. Birleşik Matbaacılık, İzmir.

Timur, N., Varinli, İ. & Oyman, M. (1996). Perakendeciliğe Giriş. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayını.

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD). (2007, Ekim.). Uluslararası Rekabet Stratejileri: Türkiye Gıda Sanayisi, TÜSİAD Yayınları, TS/BAS-BÜL/07-64.

Türk, Z. (2004). Tüketici Satın Alma Davranışını Etkileyen Faktörler ve Perakendeci Markası Üzerine Bir Alan Araştırması. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Muğla: Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ünal, Ö. (2006). Marka Genişleme Stratejileri ve Perakendeciler Açısından Değerlendirilmesi Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Yıldırım, H.H. & Kurtuluş, S. (2008). “Yerli ve Yabancı İndirimli Süpermarket Zincirleri Müşterilerinin Bu Marketleri Değerlendirmeleri Üzerine Bir Pilot Araştırma” KMU İİBF Dergisi, 10 (14)

Yüksel, Ü. (2002). “Türk Turizminin Temel Sorunu: Hizmet Kalitesi”. Pazarlama Dünyası Dergisi, 16 (03): 38–48.

Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-429X
  • Yayın Aralığı: Yılda 5 Sayı
  • Yayıncı: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Mikro Öğretimin Öğretmenlik Meslek Bilgi ve Becerilerinin Kazanılmasına Etkisi/The Effect of Micro Teaching on Teachers' Gaining of Knowledge and Skills

Kezban Kuran

Mehmet Akif Ersoy'un Şiirlerinde Halk Dilinin Kullanımı/The Using Of Public Speech in the Poems of Mehmet Akif Ersoy

Arif Yılmaz

Türkçe Derslerindeki Performans Ödevleri Konusunda Öğretmen ve Öğrenci Görüşlerinin Değerlendirilmesi/Evaluation of Teachers and Students' Opinions About Performance Assignments Given In Turkish Courses

Eyyup Coşkun, İsmail Gelen, Mustafa Kan

Ölçülemeyen diş özelliklerinin biyolojik uzaklık çalışmalarındaki önemi

Serpil EROĞLU

HIZLI TÜKETİM MALLARI (HTM) PERAKENDECİLİĞİ SEKTÖRÜNDE PERAKENDECİLİK KARMASINA İLİŞKİN MÜŞTERİ ALGILAMALARI İLE DEMOGRAFİK ÖZELLİKLER ARASINDAKİ İLİŞKİ: BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Burcu ERŞAHAN, Ahmet Melih EYİTMİŞ, İsmail Hakkı ERASLAN, İsmail Bakan, Burcu Erşahan, Ahmet Eyitmiş, İsmail Eraslan

Bilim sanat merkezinin öğrencilerin fen ve teknoloji dersindeki başarılarına sağladığı katkılara ilişkin velilerin görüşleri

Muamber YILMAZ, Burak ÇAYLAK

Yakınçağlarda Osmanlı-Fransa ilişkileri ve Fransa'nın Orta-Doğu diplomasisi

Olcay DUMAN ÖZKAYA

Eğitim Fakültesi Son Sınıf Öğrencilerinin Görüşlerine Göre Öğretmenlik Uygulaması Dersinin Etkililik Düzeyi/The Effectiveness of Teaching Practice Module in Opinions of Final-Year Student Teachers

Adnan Karadüz, Yusuf Eser, Cemil Şahin, Azmi İlbay

TÜRK ANAYASALARINDA KADIN HAKLARI VE GELİŞİMİ

Ali Kuyaksil

Bulanık bir modelle firmaları değerlendirme ve optimal portföy oluşturma: Çimento sektöründe bir uygulama

Serap N. VURUR, Latife ÖZDEMİR, Fatih ECER