Hayat Ve Hayat Dışı Sigorta Şirketlerinin Teknik Karlılıklarını Etkileyen Firmaya Özgü Faktörlerin Analizi

Bu çalışmada, Türkiye'de faaliyette bulunan hayat sigortacılığı yapan 10 sigorta şirketi ile hayat dışı sigortacılık yapan 10 sigorta şirketi ele alınarak, bunların teknik karlılığı üzerine etki eden faktörler Panel Autoregressive Distributed Lag yöntemi ile analiz edilmiştir. Analizde 2005-2019 yılları arası 15 yıllık veri kullanılmıştır. Hayat ve hayat dışı branşlarda faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin durumu ayrı ayrı analiz edilmiştir. Her bir sigorta grubu için toplam 150’şer olmak üzere toplam 300 veri temin edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda hayat sigorta şirketlerinde teknik karlılığı pozitif yönde etkileyen en önemli göstergenin yatırım gelirleri, hayat dışı sigorta şirketlerinde ise kazanılmış prim olduğu görülmüştür. Ayrıca her iki grupta da faaliyet giderlerindeki artışın teknik karlılığı yüksek katsayı ile ve istatistiksel olarak anlamlı biçimde negatif etkilediği sonucuna varılmıştır. 

___

  • Balkanlı, Ayşegül (2010), Liquidity Risk Situation Of Turkish Insurance Industry and Firm Spesific Factors Affecting Liquidity, (Yüksek Lisans Tezi), ODTÜ, Ankara.
  • Bayar, İsmail Emre (2010), Yükümlülük Karşılama Yeterliliği II ve Bir Uygulama,(Yüksek Lisans Tezi), Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Beşe, Evrim (2007), Finansal Sistem Stres Testi Uygulamaları ve Türkiye Örneği, (Uzmanlık Yeterlilik Tezi), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ankara.
  • Çağatay, Nurdan (2008), Sigorta Şirketlerinde Sermaye Yeterliliği (Solvency II), (Yüksek Lisans Tezi), Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Çoban, Neşe (2009), Sigorta Şirketlerinde Mali Yeterlilik, Avrupa Birliği Sigorta Uygulaması (Solvency II) ve Türkiye Değerlendirmesi, (Doktora Tezi), T.C. Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Gürol, Burcu - Hazar, Adalet (2018), “Türkiye’de Faaliyet Gösteren Hayat Dışı Ve Hayat Emeklilik Sigorta Şirketlerinin Performanslarının Karşılaştırılması”, Journal of Current Researches on Social Sciences, 8(3), pp.71-78.
  • Nigel D., Hooker - J.R, Bulmer- S.M., Cooper- P.A.G, Green, P.H.,Hinton(1996), “Risk Based Capital in General Insurance”, British Actuarial Journal, 2:2, pp. 265-323.
  • Ocak, Gizem (2015), An Early Warning Model For Turkish Insurance Companies, (Master Thesis), ODTÜ, Ankara.
  • Öner Kaya, Emine (2013), Sigorta Sektöründe Sermaye Yeterliliği ve Türk Sigorta Sektörünün Solvency II Kapsamında Değerlendirilmesi, (Doktora Tezi), Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Spedıcato, Giorgio Alfredo (2011), Solvency II Premium Risk Modelling Under The Direct Compensation CARD Scheme, (Ph.D Thesis), Italy.
  • Taşpunar, Semra (2010), Sigorta Şirketlerinde Sermaye Yeterliliği ve Türk Sigorta Sektöründe Uygulanması, (Yüksek Lisans Tezi), İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  • Almulhım, Tarifa(2019), “Analysis of Takaful vs. Conventional insurance firms' efficiency: Two-stage DEA of Saudi Arabia's insurance market”, https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/23311975.2019.1633807?needAccess=true(Şubat 2021)
  • Benyoussef, Slah, - Hemrıt, Wael (2019), “Measuring The Relative Efficiency Of İnsurance Companies İn Saudi Arabia: The Case Study Of Takaful vs Cooperative İndustries,” https://doi.org/10.1080/23311975.2019.1633807(Şubat 2021)
  • (https://www.hmb.gov.tr/sigortacilik-ve-ozel-emeklilik-raporlari, 27/01/2021)
  • (http://www.paragonact.com/wp-content/uploads/2016/10/Pakistan-Non-Life-Insurance-Market-Financial-Statement-Analysis-as-of-December-2015.pdf,2020)
Muhasebe ve Finansman Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-3042
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2005
  • Yayıncı: Muhasebe ve Finansman Öğretim Üyeleri Derneği (MUFAD)
Sayıdaki Diğer Makaleler

“Sat, Kirala Ve Geri Al” İşlemlerinin Vergi Ve Muhasebe Uygulamaları Açısından Analizi

Mustafa Uğur AKDOĞAN

Kredi Temerrüt Takası İle Ülke Alt Sektör Endeksleri Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi: BIST’te Yer Alan Sektörler Üzerinde Analitik Bir İnceleme

Yaşar KÖSE, Murat ATİK

Şerefiyenin Raporlanmasına Yönelik IASB’nin Yaptığı İyileştirme Çalışmaları ve Mevcut Uygulamanın BIST 50 İşletmeleri Kapsamında Değerlendirilmesi

Yıldız ÖZERHAN, Banu SULTANOĞLU

Covid-19’un Ara Dönem Finansal Raporlama Üzerindeki Etkileri: Havacılık Ve İlaç Sektörü Üzerine Bir Araştırma

Tuğba DÖLEN, Serap Sebahat YANIK, Yıldız AYANOĞLU

Gelişmekte Olan Bir Piyasa Olarak Türkiye'de Temettü Sinyalleşme Teorisinin Test Edilmesi: Borsa İstanbul'da Listelenen Firmalardan Ampirik Kanıtlar

Özgür KAYMAZ, Onder KAYMAZ, Batuhan GÜVEMLİ

Dijitalleşmenin Bağımsız Denetime Yansımalarının Siber Güvenlik Yönünden Değerlendirilmesi

Tülay YEL, Ayşe ATASOY

Bağımsız Denetçi Görüşlerinin Yatırım Kararları Açısından Önemi: Yeni Bir Kesitsel Anomali mi?

Reşat KARCIOĞLU, Seyhan ÖZTÜRK, Cihan YILMAZ

Nakit Akışlarının Sağlandığı Faaliyetler Modeli İle İşletmelerin Nakit Akış Profillerinin İncelenmesi: BİST 30, BİST 50 Ve BİST 100 Endeksleri Karşılaştırması

Seyhan ÇİL KOÇYİĞİT, Şükran GÜNGÖR TANÇ

Hayat Ve Hayat Dışı Sigorta Şirketlerinin Teknik Karlılıklarını Etkileyen Firmaya Özgü Faktörlerin Analizi

Hakkı GENÇ

Türkiye’de Kurumsal Yönetişim Ve Sürdürülebilirlik

Seval KARDEŞ SELİMOĞLU, Resül YAZICI