MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ GÜNCEL SORUNLARI, UYGULAMADA KARŞILAŞTIKLARI YETERSİZLİKLER VE MESLEK ODALARINDAN BEKLENTİLERİNİN UNVANLARI VE MESLEKİ DENEYİM SÜRELERİ YÖNÜYLE İNCELENMESİ: TÜRKİYE GENELİNDE BİR ARAŞTIRMA

3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu’nun yürürlüğe girmesi, muhasebecilik mesleğinin yasal alt yapısını olgunlaştırırken; meslek mensuplarına kazandırdığı kamusal yetkiler nedeniyle de muhasebecilik mesleğini kamusal bir zemine oturtmuştur. Meslek odaları ve odaların birliği konumundaki TÜRMOB, bugüne kadar meslek mensuplarının birikmiş sorunlarına vemeslek odalarından beklentilerine çözüm üretme çabası içinde olmasına karşın; halen çözüm bekleyen sorunlarve beklentiler de bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, özellikle 3568 sayılı Kanunda yapılan değişikliklerdensonra, yalnızca belirli bir bölgede ya da ildeki değil; tüm Türkiye genelindeki muhasebe meslek mensuplarınıngüncel sorunlarının belirlenmesi, uygulamada gördükleri yetersizlikler ve meslek odalarından beklentilerini ortaya koymaktır

Since the code of 3568 was effective, the legal infrastructure of accountancy has been stronger mature thanbefore. Especially having public authorization made the accountancy more official. TURMOB, the union of thechambers of the accountants, has been trying to solve the problems between accountants and the firms and theexpectations from the chambers so far. Nevertheless there are still some problems to solve. The aim in this paper, after the code of 3568 estimating of the accountants’ problems, inefficiencies and expectations who areworking in Turkey

___

  • AKIN Adnan (2007); “Muhasebe Meslek Mensuplarında İş Tatmini ile İşten Ayrılma Eğilimi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 34, Nisan, ss. 144-151.
  • AYHAN Ural ve KILIÇ, İbrahim (2006), Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi, Detay Yayıncılık, 2.Baskı, Ankara.
  • BAYAZITLI Ercan, YAYLA Hilmi Erdoğan ve GÜREL Eymen (2006); “Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Yaşam Değeri Yönelimlerini Oluşturan Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Sayı: 20, Ekim, ss. 1-12.
  • BEKÇİ İsmail (2007); “Muhasebe Meslek Mensuplarının Türkiye Muhasebe Standartları Hakkındaki Görüşlerinin Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Sayı: 22, Mayıs, ss. 27-40.
  • CİVAN Mehmet ve KARA Ekrem (2002); “Muhasebe Standartlarının Muhasebe Mesleğinde Uygulanmasına Yönelik Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Nisan, ss. 74-81.
  • CİVAN Mehmet ve KARA Ekrem (2002); “Enflasyon Muhasebesinin Uygulanabilirliği ve Muhasebeciler Üzerine Yapılan Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Ekim, ss. 74-81.
  • DEMİR Mehmet (2003); “Meslek Yüksekokulu Muhasebe Programı Stajlarının Meslek Mensupları Yönünden Değerlendirilmesine İlişkin Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 18, Nisan, ss. 129-137.
  • DİNÇ Engin ve KAYA Uğur (2006); “Muhasebe Meslek Mensuplarının Meslek Ahlakı Kuralları Açısından Hizmet Satın Alanlar Tarafından Algılanma Biçimi Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Sayı: 22, Ocak, ss. 139-152.
  • DOĞAN Zeki ve ÖZULUCAN Abitter: (2004); Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Maüşavir ve Yeminli Müşavirin Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Türmob Yayınları-242, Ankara.
  • GÜL Kudret ve ERGÜN Halil (2004); “Muhasebe Mesleğinde Etik”, Muhasebe ve Denetime Bakış, Sayı: 11, Ocak, ss. 53-77.
  • GÜNEŞ Recep ve OTLU Fikret (2002); “Muhasebe Uygulayıcılarının Sosyal Sorumluluk Anlayışı Üzerine Yapılan Bir Araştırma”, Türkiye XXl. Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, ss. 34-55.
  • KALAYCI Şeref ve TEKŞEN Ömer (2006); “Muhasebecilik Mesleğinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri: Isparta İl Merkezi Uygulaması”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 31, Temmuz, ss. 90-101.
  • KIRLIOĞLU Hilmi ve CAN Ahmet Vecdi (2001); “Muhasebe Meslek Mensuplarının Çevre Muhasebesi Anlayışı Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 10, Nisan, ss. 60-68.
  • ÖMÜRBEK Vesile ve USUL Hayrettin (2008); “Muhasebe Mesleğinin Seçilmesinde Etkin Olan Etkenlerin Faktör Analiziyle İncelenmesi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 37, Ocak, ss. 164-173.
  • ÖZULUCAN Abitter (2002); “Enflasyonun Muhasebe Verileri Üzerindeki Etkisinin Giderilmesinde Kullanılan Otofinansman Yöntemleri ve Enflasyon Muhasebesi Üzerine Bir Araştırma”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt: 57, Ekim – Aralık, ss. 127-152.
  • SÜMER Haluk, KUTLAN Serhat, ÇİLİNGİRTÜRK Ahmet, ERSEN Çağla ve GÜNER İdil (2000); “Yeminli Mali Müşavirlik / Denetçilik Mesleğinin Profilini Tespitine Yönelik Yapılan Araştırma”, Yaklaşım Dergisi, Yıl: 8, Sayı: 94, Ekim, ss. 25-36.
  • SÜRMEN Yusuf, KAYA Uğur ve DAŞTAN Abdulkerim (2003); “Tekdüzen Muhasebe Sisteminin On Yıllık Uygulama Sonuçlarının Değerlendirilmesi: Doğu Karadeniz Bölgesinde Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 19, Temmuz, ss. 74-81.
  • SÜRMEN Yusuf ve DAŞTAN Abdulkerim (2007); “Muhasebe Bürolarında Bilgisayarlı Muhasebe Paket Programı Kullanımına Yönelik Doğu Karadeniz Bölgesi Analizi”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Sayı: 22, Mayıs, ss. 1-26.
  • YILDIRIM Oya ve Yusuf C. Çukacı (2002); “Muhasebe Sürecinde Kamuyu Aydınlatma Açısından Muhasebe Meslek Elemanının Davranışlarının Etik Boyutunu Tespitine Yönelik İzmir İlinde Yapılan Bir Araştırma”, Türkiye XXl. Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, ss. 3-31.
  • YILDIZ Fehmi (2002); “Muhasebecilerin, Muhasebecilik Mesleğinin Saygınlığını Azaltan Etmenler Hakkındaki Görüşlerinin Belirlenmesine Yönelik Yapılan Bir Araştırma, Muhasebe Mesleğinde Meslek Ahlakı, İstanbul, ss. 55-85.
  • UZAY Şaban ve TANÇ Şükran Güngör (2004); “Muhasebecilerin Sorunları ve Beklentileri Kayseri ve Nevşehir İlleri Uygulaması”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 22, Nisan, ss. 94-104.
  • USUL Hayrettin ve ASLANTAŞ Burcu Ateş (2007); “Muhasebeci ve Mükellef Çatışması”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Sayı: 22, Mayıs, ss. 85-104.
  • YAYLA Erdoğan (2007); “Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin İş Tatmini Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma: Orta ve Doğu Karadeniz Bölgeleri Örneği”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Sayı: 23, Eylül, ss. 113-124.
  • YILDIRIM Suat (2007); “Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Faaliyetlerine İlişkin Anket Sonuçlarının Değerlendirilmesi”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Sayı: 23, Mayıs, ss. 33-46.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB
Sayıdaki Diğer Makaleler

Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması

Reşat KARCIOĞLU, BİLSEN BİLGİLİ, HAKAN YAZARKAN

Bankacılık sektöründe çalışanların makyavelist eğilimlerinden yola çıkarak etik algılarını belirleme: Muğla ilinde ampirik bir araştırma

EROL SOLMAZ, Tuğba Uçma Uysal

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ GÜNCEL SORUNLARI, UYGULAMADA KARŞILAŞTIKLARI YETERSİZLİKLER VE MESLEK ODALARINDAN BEKLENTİLERİNİN UNVANLARI VE MESLEKİ DENEYİM SÜRELERİ YÖNÜYLE İNCELENMESİ: TÜRKİYE GENELİNDE BİR ARAŞTIRMA

Abitter ÖZULUCAN, Haluk BENGÜ, Fevzi Serkan ÖZDEMİR

Muhasebe meslek mensuplarının muhasebe mesleğine bakış açılarının değerlendirilmesi ve Elazığ ili uygulaması

Fikret OTLU, A. Fethi DURMUŞ

İşletmenin maddi olmayan duran varlıklar üzerindeki kontrolü: Finansal raporlamaya hukuksal bir bakış

Orhan ÇELİK, Feyzan H. ÇELİK ŞEHİRALİ

İŞLETMENİN MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR ÜZERİNDEKİ KONTROLÜ: FİNANSAL RAPORLAMAYA HUKUKSAL BİR BAKIŞ

Orhan ÇELİK, Feyzan H Şehirali ÇELİK

Muhasebe meslek mensuplarının güncel sorunları, uygulamada karşılaştıkları yetersizlikler ve meslek odalarından beklentilerinin unvanları ve mesleki deneyim süreleri yönüyle incelenmesi: Türkiye genelinde bir araştırma

Abitter ÖZULUCAN, HALUK BENGÜ, Fevzi Serkan ÖZDEMİR

TMS 41’E GÖRE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK FAALİYETLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE DEĞERLEMESİ

Hayrettin USUL, Tülay TOP

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ MUHASEBE MESLEĞİNE BAKIŞ AÇILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE ELAZIĞ İLİ UYGULAMASI

Fikret OTLU, A Fethi DURMUŞ

TMS 41'e göre büyükbaş hayvancılık faaliyetlerinin muhasebeleştirilmesi ve değerlemesi muhasebe meslek mensuplarının muhasebe mesleğine bakış açılarının değerlendirilmesi ve Elazığ ili uygulaması

Hayrettin USUL, Tülay TOP