TMS 41'e göre büyükbaş hayvancılık faaliyetlerinin muhasebeleştirilmesi ve değerlemesi muhasebe meslek mensuplarının muhasebe mesleğine bakış açılarının değerlendirilmesi ve Elazığ ili uygulaması

Türkiye Muhasebe Standartlarından 41. standart tarımsal faaliyetleri tanımlamıstır. Standarda göre, tarımsal faaliyetin; kontrol edilebilir olması, ekonomik fayda saglaması ve degerinin güvenilir olarak ölçülür olması gerekmektedir. Bu baglamda büyükbas hayvancılık faaliyetleri, standardın belirlemis oldugu hükümlere uygun oldugundan dolayı TMS 41 kapsamında muhasebelestirilmeli ve degerlemesinin de aynı standarda uygun olarak yapılması gerekmektedir. Büyükbas hayvan muhasebe kayıtlarına ya satın alma ya da dogumla geçirilir. Hangi durumla olursa olsun, büyükbas hayvanların muhasebe kayıtlarına girmesi gerçege uygun degerle yapılır. Eger, muhasebe kayıtlarına alınacak büyükbas hayvanın gerçege uygun degeri bilinmiyorsa, o zaman tarihi maliyeti esasa alınabilir. Büyükbas hayvanların sınıflandırılması da özellik göstermektedir. Bir büyükbas besiye alınıyorsa dönen varlık grubunda, sürüye katılacaksa duran varlık grubunda gösterilir.

Turkish Accounting Standard 41 (TAS-41) defines the coverage of agricultural activities. According to the standard, an agricultural activity must be controllable, provide economical value and this value must be also measurable. It does not include all kinds of agricultural activities. In this context, cattle rearing activities need to be concerned with the TAC-41. Cattle are entered into accounting records if they are newly born or purchased. In both cases, fair value is used. If the fair value is unknown, then historical cost can be considered. Classification of cattle also differs as current assets and fixed assets.

___

AGCA, A. ve N. SAGLAM, “TMS-41 Tarımsal Faaliyetler”, Türkiye Muhasebe Standartları Uygulaması, (Ed. B. Öztürk, N. Saglam ve S. Sengel), Maliye ve Hukuk Yayınları, Ankara, Nisan-2009.

AKTUGLU, M.A., Tarım Isletmeleri ve Muhasebesi, Ege Üniversitesi Iktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi Yayınları, Yayın No: 64/24, s. 126-128, Izmir-1972’den A. ZKAN, “Büyükbas Hayvanlara Amortismanlar, Yeniden Degerleme, Maliyet Bedeli Artırımı ve Yenileme Fonu”, Vergi Dünyası, Yıl: 21, Sayı: 249, 106-113, 2002.

ÇETIN B. ve T. TIPI, Tarım Muhasebesi (Uygulamalı Örneklerle), Nobel Yayın Dagıtım, Ankara, Haziran- 2007

.DEMIRCAN, V.,T. BINICI, H. KÖKNAROGLU ve A. R. AKTAS, “Economic Analysis Of Different Dairy Farm Sizes in Burdur Province in Turkey”, Czech Journal of Animal Science (CJAS), 51, 2006 (1): 8–17.

MALI REHBER, Ankara Smmm Odası, Yayın No:64, Ankara, Ocak-2009, http://www.asmmmo. org.tr/asmmmo/ files_yayinlar/file_164.pdf , s. 132, Erisim: 11.04.2009.

M.E.B. Ortaögretim Projesi Meslek Analizi, Büyükbas ve Küçükbas Hayvan Yetistiricisi, http://projeler. meb.gov.tr/pkm1/dokumanlar/meslek_standardi /buyukbas_kucukbas, Erisim: 13.04.2009.

.ÖRTEN, R., H. KAVAL ve A. KARAPINAR, Türkiye Muhasebe-Finansal Raporlama Standartları TMSTFRS, Gazi Kitapevi, Ankara- 2007.

ÖZKAN, A., “Büyükbas Hayvanlara Amortismanlar, Yeniden Degerleme, Maliyet Bedeli Artırımı ve Yenileme Fonu”, Vergi Dünyası, Yıl: 21, Sayı: 249, 106-113, 2002.

POP, A. ve S-C. DEACONU, “Asset. Biological Assets. The Seasonal Model in Agriculture”, Theoretical and Applied Economics, 2008 /7.

SÖNMEZ, F., Tarımsal Faaliyetlerin Muhasebelestirilmesi, Altın Nokta Basım Yayın Dagıtım, Izmir-2006.

TUNCEL, E. ve M. KOYUNCU, “Süt Sıgırcılıgında Bakım ve Yönetim”, Zooteknik, (Ed. M. Senel), Anadolu Üniversitesi Yayınları, AÜ Yayın No: 905, AÖF Yayın No: 485, Eskisehir-1995.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB
Sayıdaki Diğer Makaleler

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN MAKYAVELİST EĞİLİMLERİNDEN YOLA ÇIKARAK ETİK ALGILARINI BELİRLEME: MUĞLA İLİNDE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA

Erol SOLMAZ, Tuğba UÇMA

Muhasebe meslek mensuplarının güncel sorunları, uygulamada karşılaştıkları yetersizlikler ve meslek odalarından beklentilerinin unvanları ve mesleki deneyim süreleri yönüyle incelenmesi: Türkiye genelinde bir araştırma

Abitter ÖZULUCAN, HALUK BENGÜ, Fevzi Serkan ÖZDEMİR

TMS 41’E GÖRE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK FAALİYETLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE DEĞERLEMESİ

Hayrettin USUL, Tülay TOP

İşletmenin maddi olmayan duran varlıklar üzerindeki kontrolü: Finansal raporlamaya hukuksal bir bakış

Orhan ÇELİK, Feyzan H. ÇELİK ŞEHİRALİ

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ MUHASEBE MESLEĞİNE BAKIŞ AÇILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE ELAZIĞ İLİ UYGULAMASI

Fikret OTLU, A Fethi DURMUŞ

İŞLETMENİN MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR ÜZERİNDEKİ KONTROLÜ: FİNANSAL RAPORLAMAYA HUKUKSAL BİR BAKIŞ

Orhan ÇELİK, Feyzan H Şehirali ÇELİK

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ GÜNCEL SORUNLARI, UYGULAMADA KARŞILAŞTIKLARI YETERSİZLİKLER VE MESLEK ODALARINDAN BEKLENTİLERİNİN UNVANLARI VE MESLEKİ DENEYİM SÜRELERİ YÖNÜYLE İNCELENMESİ: TÜRKİYE GENELİNDE BİR ARAŞTIRMA

Abitter ÖZULUCAN, Haluk BENGÜ, Fevzi Serkan ÖZDEMİR

TMS 41'e göre büyükbaş hayvancılık faaliyetlerinin muhasebeleştirilmesi ve değerlemesi muhasebe meslek mensuplarının muhasebe mesleğine bakış açılarının değerlendirilmesi ve Elazığ ili uygulaması

Hayrettin USUL, Tülay TOP

MUHASEBE YÜKSEK ÖĞRENİMİ GÖREN ÖĞRENCİLERİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE MESLEĞE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Reşat KARCIOĞLU, Bilsen BİLGİLİ, Hakan YAZARKAN

Bankacılık sektöründe çalışanların makyavelist eğilimlerinden yola çıkarak etik algılarını belirleme: Muğla ilinde ampirik bir araştırma

EROL SOLMAZ, Tuğba Uçma Uysal