Muhasebe meslek mensuplarının güncel sorunları, uygulamada karşılaştıkları yetersizlikler ve meslek odalarından beklentilerinin unvanları ve mesleki deneyim süreleri yönüyle incelenmesi: Türkiye genelinde bir araştırma

3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik ve Yeminli Mali Müsavirlik Kanunu’nun yürürlüge girmesi, muhasebecilik mesleginin yasal alt yapısını olgunlastırırken; meslek mensuplarına kazandırdıgı kamusal yetkiler nedeniyle de muhasebecilik meslegini kamusal bir zemine oturtmustur. Meslek odaları ve odaların birligi konumundaki TÜRMOB, bugüne kadar meslek mensuplarının birikmis sorunlarına ve meslek odalarından beklentilerine çözüm üretme çabası içinde olmasına karsın; halen çözüm bekleyen sorunlar ve beklentiler de bulunmaktadır. Bu arastırmanın amacı, özellikle 3568 sayılı Kanunda yapılan degisikliklerden sonra, yalnızca belirli bir bölgede ya da ildeki degil; tüm Türkiye genelindeki muhasebe meslek mensuplarının güncel sorunlarının belirlenmesi, uygulamada gördükleri yetersizlikler ve meslek odalarından beklentilerini ortaya koymaktır.

Since the code of 3568 was effective, the legal infrastructure of accountancy has been stronger (mature) than before. Especially having public authorization made the accountancy more official. TURMOB, the union of the chambers of the accountants, has been trying to solve the problems between accountants and the firms and the expectations from the chambers so far. Nevertheless there are still some problems to solve. The aim in this paper, after the code of 3568 estimating of the accountants’ problems, inefficiencies and expectations who are working in Turkey.

___

AKIN Adnan (2007); “Muhasebe Meslek Mensuplarında Is Tatmini ile Isten Ayrılma Egilimi Arasındaki Iliskinin Incelenmesi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 34, Nisan, ss. 144-151.

AYHAN Ural ve KILIÇ, Ibrahim (2006), Bilimsel Arastırma Süreci ve SPSS ile Veri Analizi, Detay Yayıncılık, 2.Baskı, Ankara.

BAYAZITLI Ercan, YAYLA Hilmi Erdogan ve GÜREL Eymen (2006); “Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlerin Yasam Degeri Yönelimlerini Olusturan Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Arastırma”, Muhasebe ve Denetime Bakıs Dergisi, Sayı: 20, Ekim, ss. 1-12.

BEKÇI Ismail (2007); “Muhasebe Meslek Mensuplarının Türkiye Muhasebe Standartları Hakkındaki Görüslerinin Degerlendirilmesine Yönelik Bir Arastırma”, Muhasebe ve Denetime Bakıs Dergisi, Sayı: 22, Mayıs, ss. 27-40.

CIVAN Mehmet ve KARAEkrem (2002); “Muhasebe Standartlarının Muhasebe Mesleginde Uygulanmasına Yönelik Bir Arastırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Nisan, ss. 74-81.

CIVAN Mehmet ve KARA Ekrem (2002); “Enflasyon Muhasebesinin Uygulanabilirligi ve Muhasebeciler Üzerine Yapılan Bir Arastırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Ekim, ss. 74-81.

DEMIR Mehmet (2003); “Meslek Yüksekokulu Muhasebe Programı Stajlarının Meslek Mensupları Yönünden Degerlendirilmesine Iliskin Bir Arastırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 18, Nisan, ss. 129-137.

DINÇ Engin ve KAYA Ugur (2006); “Muhasebe Meslek Mensuplarının Meslek Ahlakı Kuralları Açısından Hizmet Satın Alanlar Tarafından Algılanma Biçimi Üzerine Bir Arastırma”, Muhasebe ve Denetime Bakıs Dergisi, Sayı: 22, Ocak, ss. 139-152.

DOGAN Zeki ve ÖZULUCAN Abitter: (2004); Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Maüsavir ve Yeminli Müsavirin Karsılastıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri, Türmob Yayınları-242, Ankara.

GÜL Kudret ve ERGÜN Halil (2004); “Muhasebe Mesleginde Etik”, Muhasebe ve Denetime Bakıs, Sayı: 11, Ocak, ss. 53-77.

GÜNES Recep ve OTLU Fikret (2002); “Muhasebe Uygulayıcılarının Sosyal Sorumluluk Anlayısı Üzerine Yapılan Bir Arastırma”, Türkiye XXl. Muhasebe Egitimi Sempozyumu, ss. 34-55.

KALAYCI Seref ve TEKSEN Ömer (2006); “Muhasebecilik Mesleginde Karsılasılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri: Isparta Il Merkezi Uygulaması”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 31, Temmuz, ss. 90-101.

KIRLIOGLU Hilmi ve CAN Ahmet Vecdi (2001); “Muhasebe Meslek Mensuplarının Çevre Muhasebesi Anlayısı Üzerine Bir Arastırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 10, Nisan, ss. 60-68.

ÖMÜRBEK Vesile ve USUL Hayrettin (2008); “Muhasebe Mesleginin Seçilmesinde Etkin Olan Etkenlerin Faktör Analiziyle Incelenmesi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 37, Ocak, ss. 164-173.

ÖZULUCAN Abitter (2002); “Enflasyonun Muhasebe Verileri Üzerindeki Etkisinin Giderilmesinde Kullanılan Otofinansman Yöntemleri ve Enflasyon Muhasebesi Üzerine Bir Arastırma”, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt: 57, Ekim – Aralık, ss. 127-152.

SÜMER Haluk, KUTLAN Serhat, ÇILINGIRTÜRK Ahmet, ERSEN Çagla ve GÜNER Idil (2000); “Yeminli Mali Müsavirlik / Denetçilik Mesleginin Profilini Tespitine Yönelik Yapılan Arastırma”, Yaklasım Dergisi, Yıl: 8, Sayı: 94, Ekim, ss. 25-36.

SÜRMEN Yusuf, KAYA Ugur ve DASTAN Abdulkerim (2003); “Tekdüzen Muhasebe Sisteminin On Yıllık Uygulama Sonuçlarının Degerlendirilmesi: Dogu Karadeniz Bölgesinde Bir Arastırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 19, Temmuz, ss. 74-81.

SÜRMEN Yusuf ve DASTAN Abdulkerim (2007); “Muhasebe Bürolarında Bilgisayarlı Muhasebe Paket Programı Kullanımına Yönelik Dogu Karadeniz Bölgesi Analizi”, Muhasebe ve Denetime Bakıs Dergisi, Sayı: 22, Mayıs, ss. 1-26.

YILDIRIM Oya ve Yusuf C. Çukacı (2002); “Muhasebe Sürecinde Kamuyu Aydınlatma Açısından Muhasebe Meslek Elemanının Davranıslarının Etik Boyutunu Tespitine Yönelik Izmir Ilinde Yapılan Bir Arastırma”, Türkiye XXl. Muhasebe Egitimi Sempozyumu, ss. 3-31.

YILDIZ Fehmi (2002); “Muhasebecilerin, Muhasebecilik Mesleginin Saygınlıgını Azaltan Etmenler Hakkındaki Görüslerinin Belirlenmesine Yönelik Yapılan Bir Arastırma, Muhasebe Mesleginde Meslek Ahlakı, Istanbul, ss. 55-85.

UZAY Saban ve TANÇ Sükran Güngör (2004); “Muhasebecilerin Sorunları ve Beklentileri Kayseri ve Nevsehir Illeri Uygulaması”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı: 22, Nisan, ss. 94-104.

USUL Hayrettin ve ASLANTAS Burcu Ates (2007); “Muhasebeci ve Mükellef Çatısması”, Muhasebe ve Denetime Bakıs Dergisi, Sayı: 22, Mayıs, ss. 85-104.

YAYLA Erdogan (2007); “Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlerin Is Tatmini Düzeylerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Arastırma: Orta ve Dogu Karadeniz Bölgeleri Örnegi”, Muhasebe ve Denetime Bakıs Dergisi, Sayı: 23, Eylül, ss. 113-124.

YILDIRIM Suat (2007); “Muhasebe Meslek Mensuplarının Mesleki Faaliyetlerine Iliskin Anket Sonuçlarının Degerlendirilmesi”, Muhasebe ve Denetime Bakıs Dergisi, Sayı: 23, Mayıs, ss. 33-46.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB
Sayıdaki Diğer Makaleler

Muhasebe meslek mensuplarının güncel sorunları, uygulamada karşılaştıkları yetersizlikler ve meslek odalarından beklentilerinin unvanları ve mesleki deneyim süreleri yönüyle incelenmesi: Türkiye genelinde bir araştırma

Abitter ÖZULUCAN, HALUK BENGÜ, Fevzi Serkan ÖZDEMİR

MUHASEBE YÜKSEK ÖĞRENİMİ GÖREN ÖĞRENCİLERİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE MESLEĞE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Reşat KARCIOĞLU, Bilsen BİLGİLİ, Hakan YAZARKAN

TMS 41'e göre büyükbaş hayvancılık faaliyetlerinin muhasebeleştirilmesi ve değerlemesi muhasebe meslek mensuplarının muhasebe mesleğine bakış açılarının değerlendirilmesi ve Elazığ ili uygulaması

Hayrettin USUL, Tülay TOP

İŞLETMENİN MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR ÜZERİNDEKİ KONTROLÜ: FİNANSAL RAPORLAMAYA HUKUKSAL BİR BAKIŞ

Orhan ÇELİK, Feyzan H Şehirali ÇELİK

Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması

Reşat KARCIOĞLU, BİLSEN BİLGİLİ, HAKAN YAZARKAN

TMS 41’E GÖRE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK FAALİYETLERİNİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE DEĞERLEMESİ

Hayrettin USUL, Tülay TOP

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ MUHASEBE MESLEĞİNE BAKIŞ AÇILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE ELAZIĞ İLİ UYGULAMASI

Fikret OTLU, A Fethi DURMUŞ

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN MAKYAVELİST EĞİLİMLERİNDEN YOLA ÇIKARAK ETİK ALGILARINI BELİRLEME: MUĞLA İLİNDE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA

Erol SOLMAZ, Tuğba UÇMA

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ GÜNCEL SORUNLARI, UYGULAMADA KARŞILAŞTIKLARI YETERSİZLİKLER VE MESLEK ODALARINDAN BEKLENTİLERİNİN UNVANLARI VE MESLEKİ DENEYİM SÜRELERİ YÖNÜYLE İNCELENMESİ: TÜRKİYE GENELİNDE BİR ARAŞTIRMA

Abitter ÖZULUCAN, Haluk BENGÜ, Fevzi Serkan ÖZDEMİR

Muhasebe meslek mensuplarının muhasebe mesleğine bakış açılarının değerlendirilmesi ve Elazığ ili uygulaması

Fikret OTLU, A. Fethi DURMUŞ