Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması

Muhasebecilik tüm toplumların hayatında önemli rolü olan bir meslektir. Dünya çapında gerçeklesen piyasa ekonomisine geçis, yatırımların artması ve faaliyetlerin daha büyük boyutlara ulasarak ulusal sınırları asması nedeniyle artık muhasebecilerin genis ufuklu, küresel bir dünya görüsüne sahip olmaları gerekmektedir. Günümüzde muhasebecilerin sadece kendi kuruluslarının ve yatırımcıların degil, aynı zamanda diger çıkar gruplarının da finansal ve finansal olmayan bilgi ihtiyaçlarına cevap vermeleri beklenmektedir. Muhasebecilerin sürekli degisime ayak uydurabilmesi, önemli ölçüde mesleki bilgi, mesleki beceri ve mesleki degerler, etik ve niteliklere baglıdır. Bu nedenle muhasebeci olmak isteyenlerin yenilikleri ögrenme ve uygulama konusunda sürekli istekli olması gerekir. Bireylerin davranıslarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar sosyal, psikolojik, kisisel ve kültürel faktörlerden olusmaktadır. Bu çalısmada, muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kisilik özellikleri ile mezuniyet sonrası mesleklerini ne sekilde yürütecekleri konusunda düsünceleri arasındaki iliskiler arastırılmıstır. Ögrencilerin kisilik özellikleri ile muhasebecilik meslegine yönelik tutumları arasında iliskiler oldugu bulunmustur. Elde edilen sonuçlar dogrultusunda, muhasebe egitimi yürüten yüksek ögrenim kurumlarının rehberlik ve danısmanlık hizmetlerini veren birimlerine ögrencilerin meslege yönlendirilmesi ile ilgili çesitli önerilerde bulunulmustur.

A department study on personality features of students in accounting high education and their thoughts about accupation

Accounting is an occupation having important role in all societies’ life. Accountants must have broad-horizon, global world idea because of transition of market economy around the world, increase of investment, pass of national border by reaching bigger dimensions. In present, it is expects that accountants do not only inform their associations and investors but also other groups who need financial and non-financial knowledge. Vocational knowledge, skills, values, ethic and qualities are important for accountants’ keep pace with continuous change. Fort his reason, people who want to be an accountant must want to learn innovations and practice continually. There are many factors which affect the individuals’ behaviors. These are social, psychological, personal and cultural factors. In this study, the relations between personality features of students study in university about accounting and their thoughts about occupation after graduation were studied. It has been found that there are relations between personality features of students and thoughts to accountancy occupation. According to results, various suggestions were given to leading and consultancy services in universities (accounting department) for vocational guidance.

___

Ackoff, R. L. ve Emshoff, J. R., “Advertising Research at Anhevser-Busch”, Sloan Management Review, 1975, (16), s. 1-15.

Altan, M., “Muhasebe Mesleginin Toplumda Algılanma Biçimi Üzerine Bir Arastırma,” http://www.sosyalbil. selcuk.edu.tr/sos_mak/makaleler/Mikail%20ALTAN, erisim:24.11.09, s. 29-54.

Alwitt, L. F., “Consumer Personality Characteristics Can Help Quide Marketing and Crative Strategies”, Journal of Direct Marketing, 1991, V5, N3, s. 39-47.

Arkonaç, S. A., Psikoloji-Zihin Süreçleri Bilimi, ALFA Basım Yayın Dagıtım, Istanbul 2005.

Chang, C., “The Impact of Personality Differences on Product Evaluations”, Advances in Consumer Research, 2001, (28), s. 26-35.

Dastan, A., “Karadeniz Teknik Üniversitesi I.I.B.F. Ölçeginde Akademik Görünüm ve Muhasebe Egitiminin Degerlendirilmesine Yönelik Bir Arastırma”, Muhasebe Finansman Dergisi, 2009, (42), s. 144-156.

Demir, B., ve Subası, S., “Muhasebe Programına Sınavsız Geçis Hakkı Olan Ögrencilerin Profili ve Muhasebe Meslegine Bakısları”, Muhasebe Finansman Dergisi, 2008, (37), s. 88-97.

Demirkan, S., Özel Sektördeki Yöneticilerin ve Çalısanların Baglanma Stilleri, Kontrol Odagı, Is Doyumu ve Bes Faktör Kisilik Özelliklerinin Arastırılması, Yayınlanmamıs Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, 2006.

Deniz, A., Kisilik Özellikleri Ile Algılanan Risk Arasındaki Iliskilerin Incelenmesi Üzerine Bir Arastırma, Yayınlanmamıs Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007.

Durer, S., Çalıskan, A. Ö., Akbas, H. E., ve Gündogdu, C. E., “Isletme Bölümü Ögrencilerinin Muhasebe Alanında Kariyer Tercihlerini Etkileyen Faktörlerin Incelenmesi”, Muhasebe Finansman Dergisi, 2009, (43), s. 65-79

Evans, F., “Reply: You Still Can’t Tell AFord Owner From a Chevrolet Owner”, The Journal of Business, 1961, 34/1, s. 67-78.

Fraj, E., ve Martinez, E., “Influence of Personality on Ecological Consumer Behaviour” , Journal of Consumer Behavior, 2006, (5), s. 167-181.

Gençtürk, M., Demir, Y., ve Çarıkçı, O. “MYO Ögrencilerinin Muhasebe Finans Egitimine Bakıs Açıları ve Farkındalıkları Üzerine Bir Uygulama”, Süleyman Demirel Üniversitesi I.I.B.F. Dergisi, 2008, C:13, S:1, s. 209-228.

Goldberg, L. R., “An Alternative Description of Personality, The Big Five Factor Structure”, Journal of Personality and Social Psychology, 1990, V59, N6, s. 1216-1229

Huang, H. H., Personality and Consumer Behavior, 15th EDAMBA Summer Academy, France, 2006.

Islamoglu, A. H., Tüketici Davranısları, Beta A.S, Istanbul, 2003.

Kassarjıan, H. H., “Personality and Consumer Behaviour: A Rewiev”, Journal of Marketing Research,1971, Vol: 8, No: 4, s. 409-417.

Kokkonen, M., ve Pulkkinen, L., “Examination of The Paths Between Personality Current Mood, It’s Evaluation and Emotion Regulation”, Journal of Personality, 2001, (15), s. 83–104.

Kotler, P., Armstrong, G., Sounders, J., ve Wang, V., Principles of Marketing, Second European Edition, Prentice Hall Europe, 1999

Mauldin, S., Crain, J. L., ve Maunce, P. H., “The Accounting Principles Instructor’s Influence on Students’ Decision to Major in Accounting”, Journal of Education For Business, 2000, 75(3), s. 142-148.

Morgan, C. T., Psikolojiye Giris, 13. Baskı, Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü Yayınları, Yayın no:1, 1999.

Odabası, Y., ve Barıs, G., Tüketici Davranısı, 4.Baskı, Mediacat, Istanbul, 2002.

Özbirecikli, M., ve Pastacıgil, A., “Türkiye’de Muhasebe Egitimin Gelisim Süreci: IFAC Standartları Ile Mukayeseli Bir Inceleme”, Muhasebe Finansman Dergisi, 2009, (41), s. 82-96.

Özcan, I., Ünal, G. F., ve Helhel, Y., “Muhasebe Programı Ögrencilerinin Cinsiyet ve Ögrenim Durumunun Muhasebe Meslegine Yönelik Tutumları Ile Iliskilendirilmesi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 2009, (41), s. 170-181.

Ömürbek, V., ve Usul, H., “Muhasebe Mesleginin Seçilmesinde Etkin Olan Etkenlerin Faktör Analizi Ile Incelenmesi”, Muhasebe Finansman Dergisi, 2008, (37), s. 164-173.

Paunonen, S. V., “Big Five Factors of Personality and Replicated Predictions of Behaviour”, Journal of Personality and Social Psychology, 2003, 84(2), s. 411-424.

Paunonen, S. V., ve Ashton, M. C. “Big Five Fcators and Facets and The Predication of Behavior”, Journal of Personality and Social Psychology, 2001, 81(3), s. 524-539.

Pride, W. M. ve Ferrell, O. C., Marketing, Houshton Mifflin Company Boston New York, 2000.

Saemann, G., ve Crooker, K. J., “Student Perceptions of the Profession and Its Effect on Decisions to Major in Accounting”, Journal of Accounting Education, 1999, 17(1), s. 1-22.

Somer, O., Korkmaz, M., ve Tatar, A., “Bes Faktör Kisilik Envanterinin Gelistirilmesi-I: Ölçek ve Alt Ölçeklerin Olusturulması”, Türk Psikoloji Dergisi, 2002, 17 (49) , s. 21–33.

Simsek, Ö., Insan Dinamigi Kisilik Özelliklerinin Incelenmesine Yönelik Ölçek Gelistirtme Çalısması, Yayınlanmamıs Yüksek Lisans Tezi, Sakaya Üniversitesi, 2006.

Tichon, M. A., Personnel Selection In The Transportation Sector: An Investigation of Personality Traits in Relation To Job Performance of Delivery Drivers, The University of Tennessee, PhD Dissertation, Knoxville, UMI, 2005.

Yardımcıoglu, M., ve Büyüksalvarcı, A., “Muhasebe Egitiminde MYO’nın Yeterliligi ve Tercih Edilme Sebepleri: Selçuk Üniversitesinde Bir Uygulama”, Muhasebe Finansman Dergisi, 2007, (36), s. 173-178.

Zikmund, W. G., ve d’Amico, M., Marketing, Fifth Edition, West Publishing Company, 1996.
Muhasebe ve Denetime Bakış-Cover
  • ISSN: 1307-6639
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: TÜRMOB
Sayıdaki Diğer Makaleler

Muhasebe meslek mensuplarının muhasebe mesleğine bakış açılarının değerlendirilmesi ve Elazığ ili uygulaması

Fikret OTLU, A. Fethi DURMUŞ

MUHASEBE YÜKSEK ÖĞRENİMİ GÖREN ÖĞRENCİLERİN KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ VE MESLEĞE YÖNELİK DÜŞÜNCELERİ ÜZERİNE BİR ALAN ARAŞTIRMASI

Reşat KARCIOĞLU, Bilsen BİLGİLİ, Hakan YAZARKAN

İşletmenin maddi olmayan duran varlıklar üzerindeki kontrolü: Finansal raporlamaya hukuksal bir bakış

Orhan ÇELİK, Feyzan H. ÇELİK ŞEHİRALİ

Muhasebe yüksek ögrenimi gören ögrencilerin kişilik özellikleri ve mesleğe yönelik düşünceleri üzerine bir alan araştırması

Reşat KARCIOĞLU, BİLSEN BİLGİLİ, HAKAN YAZARKAN

Muhasebe meslek mensuplarının güncel sorunları, uygulamada karşılaştıkları yetersizlikler ve meslek odalarından beklentilerinin unvanları ve mesleki deneyim süreleri yönüyle incelenmesi: Türkiye genelinde bir araştırma

Abitter ÖZULUCAN, HALUK BENGÜ, Fevzi Serkan ÖZDEMİR

BANKACILIK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞANLARIN MAKYAVELİST EĞİLİMLERİNDEN YOLA ÇIKARAK ETİK ALGILARINI BELİRLEME: MUĞLA İLİNDE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA

Erol SOLMAZ, Tuğba UÇMA

İŞLETMENİN MADDİ OLMAYAN DURAN VARLIKLAR ÜZERİNDEKİ KONTROLÜ: FİNANSAL RAPORLAMAYA HUKUKSAL BİR BAKIŞ

Orhan ÇELİK, Feyzan H Şehirali ÇELİK

Bankacılık sektöründe çalışanların makyavelist eğilimlerinden yola çıkarak etik algılarını belirleme: Muğla ilinde ampirik bir araştırma

EROL SOLMAZ, Tuğba Uçma Uysal

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ MUHASEBE MESLEĞİNE BAKIŞ AÇILARININ DEĞERLENDİRİLMESİ VE ELAZIĞ İLİ UYGULAMASI

Fikret OTLU, A Fethi DURMUŞ

MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ GÜNCEL SORUNLARI, UYGULAMADA KARŞILAŞTIKLARI YETERSİZLİKLER VE MESLEK ODALARINDAN BEKLENTİLERİNİN UNVANLARI VE MESLEKİ DENEYİM SÜRELERİ YÖNÜYLE İNCELENMESİ: TÜRKİYE GENELİNDE BİR ARAŞTIRMA

Abitter ÖZULUCAN, Haluk BENGÜ, Fevzi Serkan ÖZDEMİR