BİRHAN KESKİN’İN ŞİİRLERİNDE BİRLEŞEN, TAŞAN, ÇOĞALAN BEDEN

1963’te Kırklareli’nde doğan Birhan Keskin Delilirikler, Bakarsın Üzgün Dönerim, Cinayet Kışı, Yirmi Lak Tablet, Yeryüzü Halleri, Ba, Y’ol, Soğuk Kazı, Fakir Kene isimli dokuz kitabı ve kazandığı Altın Portakal, Metin Altıok gibi önemli şiir ödülleriyle çağdaş Türk edebiyatı tarihinde isminden ve yazısından sıklıkla söz ettirir. Şiir serüvenine 1980’lerden beridir devam eden Birhan Keskin’in külliyatı incelendiğinde poetikasının temel hareket noktalarından biri olan aşk öne çıkar. Aşkın ve aşkın yarattığı her türlü eylemin, durumun, oluşun birçok yönüne yazısında yer veren Birhan Keskin, aşkı sadece bir duygu durumu veya izlek olarak değil öncesiyle ve sonrasıyla, varlığıyla ve yokluğuyla, bereketiyle ve lanetiyle ele alır. Keskin’in şiirlerindeki âşık öznelerin bedenleri aşkın işleniş biçimlerine göre bazı dönüşümler geçirir. Bu makalede öncelikle kısaca Keskin’in hayatından bahsedilecek, ‘sevgi öznesi’ ve ‘sevgi nesnesi’ kavramları aracılığıyla aşkın ve sevginin duygusal ve cinsel izdüşümlerine dair bir çerçeve çizilecek ve ardından Keskin’in şiirlerindeki âşık öznelerin aşkın varlığı veya sevgiliyle kavuşma anları karşısında geçirdiği birleşme, taşma ve çoğalma merkezli bedensel dönüşümler ele alınacaktır.

THE BODY THAT UNIFIES, EXUBERATES, MULTIPLIES IN THE POEMS OF BIRHAN KESKIN

Born in 1963 in Kırklareli, Birhan Keskin made a distinguished name for herself in the history of modern Turkish literature with her books titled Delilirikler, Bakarsın Üzgün Dönerim, Cinayet Kışı, Yirmi Lak Tablet, Yeryüzü Halleri, Ba, Y’ol, Soğuk Kazı, Fakir Kene and with her remarkable success in Golden Orange and Metin Altıok Awards for her poems. Looking closer to the collected works of Birhan Keskin, who continues her literary journey since the 1980s, love stands out the most as the fundamental starting point of the author's Poetica. In her writings, Keskin touches upon love and any action, condition, or formation that love triggers and the author does not consider love as a mere state of mind or a simple theme, but she examines love with its before and after, presence and absence, and its abundance and damnation. The bodies of lover subjects in Keskin’s poems undergo metamorphosis with different approaches of love. This paper firstly makes mention of Keskin’s journey of life, it outlines an emotional and a sexual frame of love and of compassion through the ‘subject of love’ and the ‘object of love’ and it subsequently examines the unification, exuberation and multiplication-centered physical metamorphosis that the lover subjects undergo in response to the existence of love and the moments of contiguity with the loved one.

___

  • Aktunç, Hulki (1998). Türkçenin büyük argo sözlüğü. İstanbul: Yapı Kredi.
  • Bachelard, Gaston (2006). Su ve düşler – maddenin imgelemi üzerine deneme. (çev.: Olcay Kunal), İstanbul: Yapı Kredi.
  • Birhan keskin şiiri ve ba (2016). (haz.: Ahmet Tüzün, Yüksel Büyükuysal), İstanbul: Metis.
  • Çoruhlu, Yaşar (2002). Türk mitolojisinin anahatları. İstanbul: Kabalcı.
  • Fromm, Erich (1985). Sevme sanatı. (çev.: Işıtan Gündüz), İstanbul: Say.
  • Gasset, Jose Ortega Y (1996). Sevgi üstüne – bir konuya çeşitli yaklaşımlar. (çev.: Yurdanur Salman), İstanbul: Yapı Kredi.
  • Hamzaçebi, Ezgi (2017). İnsan olmayanın edebi temsili: Yere Düşen Dualar ve Yeryüzü Halleri’ne ekoeleştirel bir yaklaşım, İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Imre, Adorjan (2003). Türk halk şiirinde erotik motifler. folklor/edebiyat. 9 (34), 123-134.
  • Karakurt, Deniz (2011). Türk söylence sözlüğü. Türkiye: f-klavye e-kitap.
  • Keskin, Birhan (2013). Kim bağışlayacak beni. İstanbul: Metis.
  • Koşar, Emel (2020). Âsaf Hâlet Çelebi’nin şiirlerinde ayna metaforu. Şiirin nabzı – modern Türk şiiri üzerine yazılar. İstanbul: Kesit.
  • Şenocak, Ebru (2016). Halk anlatı ve inanışlarında mitolojik bir meyve: nar. AVRASYA Uluslararası Araştırmalar Dergisi. 4 (8), 228-251.
  • Tanzimat’tan bugüne edebiyatçılar ansiklopedisi - cilt II (2010). İstanbul: Yapı Kredi.
  • Wilkinson, Kathryn (2013). Semboller ve işaretler. (çev.: Seda Toksoy), İstanbul: Alfa.