Sarmaşık Filmi ve Sinematik Mekân Kullanımı üzerine Bir İnceleme: İktidarın Evreleri ve (Erk)eklik - İktidar İlişkisi

İktidar, hiyerarşi ve erkeklik olguları; birçok sanat ve sosyal bilim dalında olduğu üzere sinemada da bazen tekil, bazen de farklı unsurlarla bağlantılı olarak ve çeşitli yönleriyle mercek altına alınmıştır. Tüm bu konuların etkili bir sinema diliyle izleyiciye aktarılmasında ise çeşitli sinematik unsurlar yanında, mekânsal anlatı ile mekân seçimi ve kullanımındaki başarı düzeyinin de belirleyici bir rolü vardır. Bu çerçevede yazıda, iktidar ve hiyerarşinin kaynağı ve temel karakteristikleri ile iktidarın varlığını sürdürme adına geçirebildiği değişimleri anlama düşüncesi üzerine yapılan 2015 yılı yapımı Sarmaşık adlı Türk filmi incelenecektir. Film, hikâyesi, karakterleri, iktidar ve hiyerarşi olgularına yaklaşımı ve getirdiği bakış açıları ile başta mekânın filmdeki rolü olmak üzere sinematik özellikleri çerçevesinde değerlendirilecek; erkeklik olgusu ise filmin bütününde durduğu yer üzerinden ve filmin ana temalarını oluşturan iktidar ve hiyerarşi olguları ile ilişkisi bağlamında ele alınacaktır.

Sarmaşık Movie and A Study on Sinematic Space Usage: The Phases of Rulership and a Masculinity Phenomenon

The power, hierarchy and masculinity facts are examined in cinema either singularly or in connection with different factors as also made in art and social science branches. The success level in spatial narrations and venue selection and usages in addition to several cinematic components has a determinant role on the transfer of all these issues to audiences with an effective cinema language. In this framework, the Turkish movie Sarmaşık (2015) is examined in this article which is produced on the idea of understading the sources of power and hierarchy, their basic characteristics and the changes that power could undergo for survival. It is evaluated within the framework of its story, approaches to power and hierarchy and its cinematic properties that the role of space being in the first place; as to masculinity fact, it is examined through its place in the film and relationship with power and hierarchy.

___

  • Acaroğlu, Devrim & Günerbüyük, Çağdaş. “Emin Alper, ödüllü ikinci filmi ‘Abluka’yı anlattı: Gerçek hayatta abluka daha sert”, https://www.evrensel.net/haber/264514 İstanbul, (07 Kasım 2015)
  • Adorno, T. Otoritaryen Kişilik Üstüne. Doğan Şahiner (Çev.), İstanbul: Om Yayınları, 2003.
  • Arık, Hülya. “Kahvehanede Erkek Olmak: Kamusal Alanda Erkek Egemenliğin Antropolojisi”, Cins Cins Mekân. Ayten Alkan (Derl.), İstanbul: Varlık Yayınları, 2009: 168-202.
  • Arslan, Umut Tümay. Bu Kâbuslar Neden Cemil? Yeşilçam’da Erkeklik ve Mazlumluk. İstanbul: Metis Yayınları, Ekim, 2005.
  • Bıçak, Başak. “Tolga Karaçelik: Düğün Dernek’i Gişeye Gömeceğim”, http://www.otekisinema.com (10 Aralık 2015a)
  • Connell, R. W. Toplumsal Cinsiyet ve İktidar. Çeviren: Cem Soydemir, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, 1998.
  • Connell, R. W. Masculinities, Ağustos, University of California Press, Berkeley, 2005.
  • Çiçekoğlu, Feride. Vesikalı Şehir. İstanbul: Metis Yayınları, 2. Baskı, Mart, 2014.