Nikomedya-311 Hoşgörü Fermanı ve Art Carnuntum Projesinin Kolektif Bellek Açısından Değerlendirilmesi

Kolektif bellek, toplumsal hatırlama araçlarından birisidir. Kolektif belleği yaşatmak için kültür ile sürekli bağlantılı tutmak gerekir. Düzenli olarak hatırlanması ve toplum içinde nesiller arasında öğrenilmesi gereklidir. Bu makalede İzmit kentinin tarihinde Roma İmparatorluğu’ nda Nikomedya olarak başkentlik yaptığı dönemde MS. 311 yılında açıklanan “Hoşgörü Fermanı” ve bu fermanı hatırlamak amacıyla Viyana’da başlatılan ve İzmit’in de içinde olduğu 12 kenti kapsayan “Art Carnuntum” projesi incelenmiş ve kolektif bellek açısından değerlendirilmiştir. Makalede yöntem olarak, Art Carnuntum Projesi’ nin Viyana ve İzmit temsilcileri ile görüşmeler yapılmış ve arşiv belgelerinden yararlanılmıştır. Ayrıca, Roma İmparatorluğu’nun bahsi geçen dönem ile ilgili literatür araştırması ve bu konuda çalışma yapan araştırmacılar ile görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular; projenin, yerel boyutta toplumun kolektif belleğini geliştirici önemli bir araç olduğunu, aynı zamanda evrensel boyutta, kentin tarihi ve kültürel zenginlikleri aracılığıyla tanıtımını ve dolayısıyla kalkınmasını destekleyecek potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın kolektif belleğin gelişimine ve kentin kalkınmasına katkı sağlaması beklenmektedir.

Evaluation of Nicomedia 311 Edict of Tolerance and Art Carnuntum Project in terms of Collective Memory

Collective memory is one of social remembering tools. Culture must constantly connect with collective memory to keep alive it. Generations should learn and remember their memory. This paper investgates “Edict of Tolerance” launched in 311 A.D. in Nicomedia when it was capital of Roman Imperior and Art Carnuntum Project started in Vienna including 12 cities to remember edict of tolerance. Art Carnuntum Project is evaluated in terms of collective memory. Interviews were made with there presentatives of İzmit and Vienna and their archieve documents were examined. Moreover, books, papers and documents about Roman Imperior were scanned and interviews were made with some researchers. Findings show Art Carnuntum Project is a crucial developer tool of collective memory at local scale. Moreover, the Project has a potential to promote social, economic and environmental developments through introduction of İzmit’s historical and cultural richness at global scale. This paper will contribute to improve collective memory and city introduction.

___

  • Assmann, Jan, Kültürel Bellek, Eski Yüksek Kültürlerde Yazı, Hatırlama ve Politik Kimlik, Çeviren: Ayşe Tekin, İstanbul, Ayrıntı Yayınevi, 2001, s.43-46.
  • Coşkun, Lale Seval Biltekin, Kamusal Mekân ve Kolektif Bellek Bağlamında İstasyon Binalarının İncelenmesi ve Hızlı Tren İstasyonlarına Dönüşümü, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2013.
  • Çalak, Işıl Ekin, Kentsel Ve Kolektif Belleğin Sürekliliği Bağlamında Kamusal Mekânlar: ULAP Platz Örneğİ, Almanya, Tasarım+Kuram Dergisi, Sayı:13, 2012, s:34-47.
  • Dikici, Radi, Bizans İmparatorluğu Tarihi, Remzi Kitabevi, İstanbul,2013,s.18.
  • Foss, Clive, Anadolu’daki Ortaçağ Kalelerinin İncelenmesi: Nikomedya, Çeviren: F. Yavuz Ulugün, Kocaeli Gazetecilik ve Yayın Aş.,Kocaeli,2002,s:3,4.
  • Huyssen, Andreas, (1995). Twilight Memories, Making Time in a Culture of Amnesia. Routledge. New York, s. 35.
  • Milano 313 Hoşgörü Fermanı, Çeviren: Akın Ülkü Sevinç, İzmit Art Nikomedya Derneği Arşivi.
  • Nikomedya 311 Hoşgörü Fermanı, Çeviren: Akın Ülkü Sevinç, İzmit Art Nikomedya Derneği Arşivi.
  • İnternet Kaynakları
  • http://www.artcarnuntum.at/English.html, Erişim Tarihi:14.04.2016.
  • http://www.artnicomedia.org.tr/index.php/70-tanitim-katagorisi/duyurular/93-art-carnuntum-proje- koordinasyonu.html, Erişim Tarihi:14.04.2016.
  • http://tdk.gov.tr/index.php?option=com_bilimsanat&view=bilimsanat&kategoriget=terim&kelimeget=bellek&hngget=md, Erişim Tarihi: 21.04.2016.