Masalların oluşumu üzerine farklı bir yaklaşım

Masal, neredeyse 200 yıldan beri bilim adamlarının konuları arasında yer almaktadır. Özellikle Batı Avrupalı bilginlerin 19. yüzyılın başlarından itibaren derleme ve yayın olarak başlattıkları çalışmalar 20. yüzyılın başından itibaren de sınıflama, motif ve tip çalışmalarıyla hız kazanmıştır. Kuzey Avrupa ülkeleri araştırıcılarının öncülüğünde gelişen bu çalışmalar günümüzde pek çok ülkede yapılmaktadır. Yıllardan beri belirli kalıplara bağlı kalınarak yapılan çalışmalara biz farklı bir açıdan yaklaşmak istiyoruz. Masallara toptan bir köken aramak yerine her masala ayrı bir köken aramak! Böylece masalları filan ülkeye veya falan kıtaya bağlamak zorunda da kalınmayacaktır. Bir masalın motiflerinin farklı ülkelerin masallarına ayrı ayrı bağlandığını görmek bizi yeni araştırmalara yönlendirmiştir. Âdeta, bir masal, toplama motiflerden oluşuyor havasını taşımaktadır. Bu sebeple yeni görüşleri gündeme getirmek kaçınılmaz olmuştur.

A different approach to the formation of tales

Tales are almost for 200 years a subject of scientists. Especially scientist of Western European have initiated the compilation and publication activities since the beginning of the 19th century and from the beginning of the 20th century studies on classification, motifs and types gained speed. Today, under the leadership of Northern European countries, these developing studies are done in many countries. We want to approach these stereotyped studies from a different angle. Instead of searching for the origin of fairy tales, in this article it is aimed to search a separate origin for each tale. By this way, the tales don’t have to be attached to any country or to any continent. To see that a motif of a fairy tale from a country is connected to the tales of different countries directed us to new researches. A fairy tale almost seems consisting of collected motifs. For this reason, to bring up new opinions has been inevitable.

___

  • Huet, Gédeon (1929) “Halk Masalları” (çev. Pertev Naili [Boratav]), Halk Bilgisi Haberleri, 1 (2), 1 Kânunevvel [Aralık], 8-13.
  • [Boratav], Pertev Naili (1929), “Halk Masalları”, Halk Bilgisi Haberleri 1 (2), 1 Kânunevvel [Aralık], 8-13.
  • Eberhard, Wolfram-Pertev Naili Boratav (1953), Typen türkischer Volksmärchen, Wiesbaden.
  • Günay, Umay (1975), Elazığ Masalları / İnceleme, Erzurum.
  • Sakaoğlu, Saim (1973), Gümüşhane Masalları / Metin Toplama ve Tahlil, Ankara; 2. bs. (2002), Gümüşhane ve Bayburt Masalları, Ankara.
  • Sakaoğlu, Saim (1999), Masal Araştırmaları, Ankara.
  • Seyidoğlu, Bilge (1975), Erzurum Halk Masalları Üzerinde Araştırmalar, Ankara.
  • Thompson, Stith (1946), The Folktale, Newyork.
  • Thompson, Stith (1953-1958), Motif Index of Folk Literature, 6 C., Bloomington-ABD.
  • Thompson, Stith (1964), The Types of the Folktale, 2. bs., Helsinki