KUTADGU BİLİG'DE "BEY" FİGÜRÜNÜN OTANTİK LİDERLİK YAKLAŞIMI AdISINDAN ANALİZİ

Son zamanlarda yönetim ve organizasyon literatürüne özellikle Batılı zihin kalımlarını yansıtan bizim kültür ve zihin dünyamızda herhangi bir karşılığı olmayan birçok kavram girmektedir. Bu kavramlardan birço- ğunun olgusal dünyada bir karşılığı olmadığı gibi, bizim zihin dünyamızda ve evren tasavvurumuzda da her- hangi bir karşılığı bulunmamaktadır. Söz konusu içeriksiz ve sadece anlamsız bir retorikten ibaret olan bu kav- ramlarla üretildiği düşünülen bilimsel çalışmalar aslında bilimsel süreçlere bir katkı sağlamadığı gibi, emek, zaman ve zihin israfına neden olmaktan başka bir anlam ifade etmemektedir. Boş bir entelektüel çabadan ve hevesten ibaret kalan bu tür kavramlara ve çalışmalara dikkat çekmek bu çalışmanın temel amacını oluşturmak- tadır. Bu çalışmada, Kutadgu Bilig'deki bey figürünün otantik liderlik ile karşılaştırılarak analiz edilmesi amaç- lanmaktadır. Araştırmanın diğer amacı, kendi kültürel köklerimizden ve kadim geleneğimizden kaynaklanan “bey” kavramının anlam içeriği ile batılı düşünce biçimlerinin ürettiği lider kavramı arasında karşılaştırma yap- mak suretiyle, farklı kültür havzalarında aklın bir noktada buluşmasını ve bilimsel süreçlerde kendi kültür kök- lerimize dayalı düşünmenin önemini ortaya koymaktır. Araştırmada Otantik liderlik yaklaşımının Kutadgu Bi- lig'deki bey figürünü açıklama potansiyeli nedir sorusu cevaplandırılmaya çalışılmıştır. Araştırmada doküman analizi ve betimsel analiz tekniklerinden yararlanılmıştır. Örneklem seçiminde araştırma sorularının cevaplan- dırılabilmesi ve belli ölçütleri sağlayan durumların seçilebilmesi için amaçsal örnekleme tekniklerinden ölçüt örnekleme stratejisine başvurulmuştur. Araştırmanın örneklemi Kutadgu Bilig metnindeki beyin özelliklerini ifade eden ve bey adının geçtiği dizelerdir. Bu dizelerden doğrudan alıntılar yapılarak, bey imgesinin otantik liderliğin bileşenlerini açıklama yeteneğine bakılmıştır. Otantik liderliğin Kutadgu Bilig'de bey imgesi ile kar- şılaştırmalı analizi yapılırken, özellikle Batının kendi özgün koşullarından kaynaklanan düşünme biçimlerini kendi kültürümüzden herhangi bir kavramla meşrulaştırma yoluna gitmemeye özel bir önem verilmiştir. Bu çalışmada, Batıda üretilen bir kavrama bizden bir karşılık bulmak yerine, bizdeki kavramsal zenginliğin çağdaş olarak nitelendirilen kavramları fazlasıyla karşıladığı, dolayısıyla kendi toplumumuzun kültürel ve zihinsel kod- larıyla düşünmenin daha doğru bir yaklaşım olacağı varsayımından hareket edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre beyin vasıfları otantik liderliğin bileşenlerinden daha fazlasını içermektedir. Bu durum, Türk yönetim ge- leneğinde bey imgesinin bugün liderlik yaklaşımlarında ifade edilenlerden daha fazla vasıf, nitelik ve beceri ile donatıldığını göstermektedir.

Analysis of the "Gentleman" Figure in Kutadgu Bilig in Terms of Authentic Leadership Approach

Recently, many concepts that have no equivalent in our culture and mind world, which reflects especially Western mindsets, have entered into the management and organization literature. Many of these concepts have no equivalent in the factual world, nor do we have any equivalent in our world of mind and in our universe imagination. Scientific studies that are thought to be produced with these concepts, which are empty and only meaningless rhetoric, do not actually contribute to scientific processes and cause waste of labor, time and mind. The main purpose of this study is to draw attention to such concepts and studies which consist of an empty intellectual effort and fad. In this study, it is aimed to analyze gentleman figure in Kutadgu Bilig compared to authentic leadership from modern leadership approaches. Another aim of the research is to reveal the importance of thinking based on our own culture roots in scientific processes and the mental difference between the two insights by making a comparison between the meaning content of the "gentleman" concept originating from our own cultural roots and the leader concept produced by Western ideas. In the study, the question “what is the potential of an authentic leadership approach to explain the figure of gentleman in Kutadgu Bilig” has been tried to be answered. Document analysis and descriptive analysis techniques have been used in the study. In order to answer the research questions and to select the conditions that meet certain criteria, the criterion sampling strategy was used. The sample of this research is lines of expressions of the gentleman in Kutadgu Bilig and the name gentleman. Directly drawn from these lines, the gentleman figure has been analyzed in terms of compo- nents of authentic leadership. In Kutadgu Bilig, while performing a comparative analysis of the figure of the bey in terms of authentic leadership approach, particular attention was paid not to justify the ways of thinking of the West stemming from its original conditions with any concept from our own culture. In this study, instead of finding a response from us to any concept in the West by avoiding such an approach, the conceptual frame- work in ours meets the concepts which are considered as contemporary; therefore, it is assumed that thinking with the concepts reflecting the cultural and mental functioning of our society will be a more correct approach. According to the findings of the research, the qualities of the gentleman (being noble, intelligent, knowledgea- ble, fair, accurate, courageous, patient, forgiving, honest, cautious, cautious, vigilant, generous, political owner, good-natured and godliness) largely coincide with the components of the authentic leadership. This situation has shown that the figure of the gentleman is equipped with more qualifications than those expressed in the leadership approaches.

___

  • Aydemir, Özgür Kasım. “Kutadgu Bilig'in Dilinde Bilgi Kavramı ve İşlevi”. Turkish Studies 8 (2013): 803- 810.
  • Bass, Bernard ve Paul Steidmeimer. “Ethics, Characters and Authentic Transformational Leadership Beha- viour”. Leadership Quarterly 10(1999): 181-217.
  • Batur, Zekeriya ve İsmail Gölcü. “Kutadgu Bilig'de An- latımı Güçlendiren Materyaller: İkna Etme Teknik- leri”. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi 17(2013): 169-202.
  • Bowen, Gleen. “Document Analysis as a Qualitative Re- search Method”. Qualitative Research Journal 9 (2009): 27-40.
  • Creswell, W. John. Research Design: Qualitative, Qu- antitative and Mixed Methods Approaches. Thou- sand Oaks: Sage, 2003.
  • Dilaçar, Agop. Kutadgu Bilig İncelemesi (3 b.). Ankara: Türk Dil Kurumu Yay,1995.
  • Gardner, William ve diğer. “Can you see the real me?” A self-based model of authentic leader and follower development”. The Leadership Quarterly 16(2005): 343-372.
  • George, Bill ve Peter Sims. True North: Discover Your Authentic Leadership. San Francisco: Jossey-Bass, 2007.
  • Goleman, Daniel. Duygusal Zekâ (10. b.). Çev. Banu Seçkin Yüksel. İstanbul: Varlık Yay, 2011.
  • Gözütok, Avni. Yusuf Has Hacib ve Kutadgu Bilig. EKEV Akademi Dergisi, 12(34), 357-371, 2008.
  • Harvey, Paul ve diğer. “Promoting Authentic Behavior in Organizations: An Attributional Perspective”. Jo- urnal of Leadership& Organizational Studies (2006): 1-12.
  • Ilies, Remus ve diğer. “Authentic leadership and eudae- monic well-being: Understanding leader–follower outcomes”. The Leadership Quarterly 16(2005): 373-394.
  • Kaya, Fatih. Kutadgu Bilig'e göre Liderlik Eğitimi. Yük- sek Lisans Tezi. Malatya: İnönü Üniversitesi, 2015. Kernis, Michael. “Toward a Conceptualization of Opti- mal Self-Esteem”. Psychological Inquiry 14(2003): 1-26.
  • Luthans, Fred ve Bruce Avolio. Authentic Leadership Development. K. S. Cameron, R. E. Quinn, & J. E. Dutton içinde, Positive Organizational Scholars- hip: Foundations of a New Discipline (s. 241-261). San Francisco: Barrett-Koehler, 2003.
  • Maxwell, A. Joseph. Understanding and Validity İn Qualitative Research. Harvard Educational Review 62 (1992): 979-1000.
  • Nizamülmülk. Siyasetname. Çev. Mehmet Taha Ayar. Hasan Ali Yücel Klasikler Dizisi, 2009.
  • Oktay, Cemil. Siyaset Bilimi İncelemeleri (5. b.). İstan- bul: Alfa Yayıncılık, 2010.
  • Shamir, Boas ve Galit Eliam. “"What's your story?" A life-stories approach to authentic leadership deve- lopment”. The Leadership Quarterly 16 (2005): 395-417.
  • Strauss, Anselm ve Corbın, Juliet. Basics of Qualitative Research (4. Ed.). New York: Sage Publication, 1998.
  • Şakacı, Bilge Kağan. “Yönetim ve Siyaset Alanındaki Bir Klasik Temel Eser Esasında Belediye Başkanla- rına Tavsiyeler: Kutadgu Bilig'e Dair Analiz”. Uluslararası Yönetim, İktisat ve İşletme Dergisi 11(2015): 45-58.
  • Taş, Ali ve diğer. “Kutadgu Bilig'de Stratejik Düşünme- nin İzini Sürmek”. Bilig 80 (2017): 147-178.
  • Taş, Ali. “Türk Yönetim Tarzının Tarihsel Arka Planı”. Türk Dünyası Araştırmaları 96 (2012): 59-82.
  • Türkiye Diyanet Vakfı İslam Araşırmaları Merkezi İs- lam Ansiklopedisi. “Takva”. http://www.islaman- siklopedisi.info/ (Erişim Tarihi: 02.05.2018).
  • Türk Dil Kurumu. T.C. Başbakanlık Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu. Güncel
  • Türkçe Sözlük: http://www.tdk.gov.tr/index.php?op- tion=com_gts&arama= gts&guid=TDK.GTS.5a9f90e0dcdef8.74884388 adresinden alınmıştır. (Erişim Tarihi: 07.03.2018).
  • Yıldırım, Ali ve Şimşek, Hasan. Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yayıncılık, 2005.
  • Yılmaz, Gökhan. “Türk Devlet Felsefesinde "Kut", "Er- dem" ve "Töre" Kavramları”. Kutadgu Bilig Fel- sefe-Bilim Araştırmaları Dergisi 26 (2014): 311- 374.
  • Yusuf Has Hacib. Kutadgu Bilig. Çev. Resid Rahmeti Arat. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi, 1994. Yusuf Has Hacib. Kutadgu Bilig. İş Bankası Kültür Ya- yınları, Çev. Çakan, Ayşegül, 2016.
  • Walumbwa, Fred ve diğer. “Authentic Leadership: De- velopment and Validation of a Theory-Based Mea- sure”. Journal of Management 1 (2008): 89-126.
  • Whitehead, Gordon. “Adolescent Leader ship Develop- ment Building a Case for an Authenticity Fra- mework”. Educational Management Administra- tion & Leadership 37(2009): 847-872.
  • Whittemore, Robin ve diğer. Validity in Qualitative Re- search. Qualitative Health Research 11 (2001): 522-537.
  • Wolcott, Harry. Transforming Qualitative Data: Desc- ription, Analysis, and Interpretation. Thousand Oaks: Sage, 1994.