Dönüşen anneliğe yönelik netnografik bir analiz: Blogger anneler

İnternet pek çok disipline olduğu gibi halk bilimine de zengin veriler sunan önemli bir kaynaktır. İnternet kullanımının yaygınlaşması, neredeyse her yerde, her an ulaşılabilir hâle gelmesi insanların sanal dünyada var olma ihtiyaçlarını doğurur. Kadınların -özellikle ilk kez anne olanların- sanal dünyada var olma biçimlerinden biri, açtıkları annelik blogları aracılığıyla gerçekleşir. Blogger annelerin bloglarında paylaştıkları yazılar ve yapılan yorumlar dönüşen annelik anlayışını değerlendirme imkânı sunar. Bu yazı günümüzdeki annelerin kendilerini nasıl tanımladıklarını ve toplumun anne olarak kendilerinden beklediklerine nasıl baktıklarını bloglar aracılığıyla ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu çalışma kapsamında geçmişteki ve hâlihazırdaki annelik kimliği karşılaştırılmış, bu kimliklerin hangi konularda neden farklılaştığı soruları bloglar üzerinden yorumlanmıştır. Çalışmada internet taraması sonucu bulunan ve izin alınan anne blogları kullanılmıştır. Bloglar, netnografik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Blog yazarlarının eğitimli ve kariyer sahibi kadınlardan oluştuğu görülmüştür. Blogger anneler, bloglarıyla çocuklarına dijital günlükler tutmuş, kendileri gibi anne olan diğer kadınlarla iletişim kurma fırsatı bulmuş ve onların deneyimlerinden yararlanmışlardır. Bu deneyim paylaşımı kadınların annelikte karşılaştıkları zorluklarla başa çıkmalarını kolaylaştırmıştır. Blogger annelerin “iyi bir anne olma”yı çocuk bakımı ve eğitimi konularında uzmanlaşmayla birlikte düşünmeleri var olan sorumluluklarına yenilerini katmış ve kendilerini “yetersiz” hissetmelerine neden olmuştur.

A netnographic analysis on the transformation of motherhood: Blogger mothers

Internet is a significant source which provides rich data to folklore besides many disciplines. Accessibility of internet from everywhere and every time results in the need of the users to express themselves in this virtual world. Women especially who are new mothers get the chance to exist in and be a part of this virtual world by means of keeping mother blogs. Writings and comments which are shared in mother blogs give certain clues to analyze the transformation of motherhood. This paper aims to reveal how contemporary mothers describe themselves and unveil their perceptions on the expectations of society as a mother by means of mother blogs. In the scope of this study, past and present mother identity formations are compared; different aspects and reasons of the variations of identity formations are investigated through mother blogs. The mother blogs which blog owners permit sharing the blog content are used in this paper. Permitted blogs are analyzed by means of the netnographic method. It is observed that blogger mothers whose blogs are considered for this study are literate and have careers. Blogger mothers keep online diaries for their babies, take the opportunity to get in touch with other mothers, and benefit from their mutual experiences on child rearing. Sharing experiences through blogs help mothers to handle overwhelming difficulties of looking after their babies. Blogger mothers think that “being a good mother” requires professionalizing on baby care and education. This mentality provokes mothers to take more responsibilities and causes them to feel “inexpert” on child rearing.

___

  • Badinter, Elisabeth. Kadınlık mı Annelik mi? İstanbul: İletişim Yayınları, 2011.
  • Balta Paker, Evren. “Anne ya da Değil? Annelik Etme Meselesi Üzerine”. (yty) 12 Temmuz 2014. http://bianet.org.tr
  • Bora, Aksu. “Türk Modernleşme Sürecinde Annelik Kimliğinin Kurulması”. Yüksek lisans tezi. Ankara: Hacettepe Üniversitesi, 1998.
  • Bora, Aksu. “Türk Modernleşme Sürecinde Annelik Kimliğinin Dönüşümü”. Yerli Bir Feminizme Doğru. (Yay. Hzl. Aynur İlyasoğlu ve Necla Akgökçe). İstanbul: Sel Yayıncılık, 2001: 77-107.
  • McDaniel, B. T., S. M. Coyne ve E. K. Holmes. “New Mothers and Media Use: Associations between Blogging, Social Networking, and Maternal Well-Being”. Maternal and Child Health Journal 16 (2012): 1509-17.
  • Şenol Cantek, F. ve Elif Ekin Akşit. “Kadınların Kuşaklar ve Sınıflar Arası Bilgi Aktarımları”. Birkaç Arpa Boyu: 21. Yüzyıla Girerken Türkiye’de Feminist Çalışmalar Prof. Dr.
  • Nermin Abadan Unat’a Armağan. (Der. Pelin Özer-Serpil Sancar). İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 2011. 535-69.
  • Varnalı, Kaan. Dijital Kabilelerin İzinde Sosyal Medyada Netnografik Araştırmalar. İstanbul: MediaCat, 2012.
  • Yelsalı Parmaksız, Pınar Melis. “Digital Opportunities for Social Transition: Blogosphere and Motherhood in Turkey”. Fe Dergi 1 (2012): 123-34.
  • Yararlanılan Bloglar
  • http://annesininelasi.com
  • http://annesininprensi.blogspot.com.tr
  • http://aylinanne.com
  • http://baskaanne.com
  • http://blogcuanne.com
  • http://herhaftalik.com
  • http://mutluikizannesii.blogspot.com
  • http://nilsmum.com
  • http://tamzamanlianne.blogspot.com.tr/
  • http://yazananne.blogspot.com.tr