Türkçe öğretmenliği adaylarının okuma hız ve anlama düzeylerinin bazı değişkenler açısından değerlendirilmesi

Bu çalışmanın amacı Türkçe öğretmenliği adaylarının okuma hızlarını ve anlama düzeylerini cinsiyet ve sınıf seviyeleri değişkenlerine göre incele- mektir. Araştırma Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünde öğrenim gören 306 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada öğretmen adaylarının okuma hızları ve anlama düzeyleri iki ayrı metin ve bu metinlere bağlı okuduğunu anlama soruları vasıtasıyla belirlenmiş- tir. Metinler, sorular ve okuma hızı ile anlama becerisini birlikte değerlendirme- yi esas alan formül Güneşin (2009) Hızlı Okuma ve Anlamı Yapılandırma adlı ese- rinden alınmıştır. Toplanan veriler SPSS 16 programında cinsiyet ve sınıf değiş- kenlerine göre Tek Yönlü ANOVA ile analiz edilmiştir. Ayrıca okuma hızı ile anlama arasındaki ilişki Pearson korelasyon katsayısıyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonunda sınıf seviyesinin okuma hızı, anlama düzeyi ve toplam puan üzerinde anlamlı bir değişken olmadığı; cinsiyet değişkeninin ise sadece okuma hızı üzerinde anlamlı farklılık gösterdiği; okuma hızı ile anlama düzeyi arasın- da ters yönlü bir korelasyonun olduğu fakat istatistiksel olarak anlamlı olmadı- ğı sonuçlarına ulaşılmıştır.

Evaluation of reading speed and understanding levels of turkish teacher candidates according to some variables

Purpose of this study is to determine the reading speed and under- standing level of Turkish teacher candidates according to gender and class vari- ables. This research made with 306 students studying in Black Sea Technical University Fatih Education Faculty Turkish Education Department. In research teacher candidates reading speed and understanding level determined with two texts and understanding questions related with these texts. Texts, questions and formula got in Gunes s (2009) book named Hızlı Okuma ve Anlamı Yapılandırma. Data analyzed with One Way ANOVA in SPSS 16 according to gen- der and class variables. Additionally relation of reading speed and understand- ing level analyzed with Pearson correlation coefficient. At the end of the study it has been found that; class variable is not meaningful on reading speed, under- standing level and total point, but gender variable is meaningful on reading speed; there is opposite correlation with reading speed and understanding level, but this correlation is not meaningful statistically.

___

  • Akçamete, Gönül (1990). “Üniversite Öğrencilerinin Okumalarının Değerlendirilmesi”, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, C.22, S.2, ss.735-753.
  • Carver, R. P. (1982). “Optimal Rate of Reading”, Reading Research Quarterly, C.18, S.1, ss.56-58.
  • Coşkun, Eyyüp (2002). Lise 2. Sınıf Sessiz Okuma Hızları ve Okuduğunu Anlama Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara.
  • Çelenk, Süleyman ve Çalışkan, Muhittin (2004). “Bazı Sosyoekonomik Faktörlerin Okuduğunu Anlama Başarısına Etkisinin İncelenmesi”, Çağdaş Eğitim, S.309, ss.24-33.
  • Dedebali, Nurhak Cem (2008). Hızlı Okuma Tekniğinin Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Okuma Hızlarına ve Okuduğunu Anlama Düzeylerine Etkisi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Aydın.
  • Dedebali, Nurhak Cem ve Saracaloğlu, Asuman Seda (2010). “Hızlı Okuma Tekniğinin Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Okuma Hızlarına ve Okuduğunu Anlama Düzeylerine Etkisi”, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, S.27, ss.171-183.
  • Dökmen, Üstün (1994). Okuma Becerisi, İlgisi ve Alışkanlığı Üzerine Psikososyal Bir Araştırma, MEB Yayınları, Ankara.
  • Göçer, Ali (2000). “İlköğretim Öğretmeni Adaylarına İlk Okuma ve Yazma Çalışmaları ile İlgili Pratik Öneriler”, Millî Eğitim, S.148, ss.67-74.
  • Güneş, Firdevs (1997). Okuma Yazma Öğretimi ve Beyin Teknolojisi, Ocak Yayınları, Ankara.
  • Güneş, Firdevs (1999). Hızlı Okuma Teknikleri, Ocak Yayınları, Ankara.
  • Güneş, Firdevs (2009). Hızlı Okuma ve Anlamı Yapılandırma, Nobel Yayınları, Ankara.
  • Harris, Albert ve Sipay, Edward (1990). How to Increase Reading Ability, Longman, Newyork.
  • Karasar, Niyazi (2006). Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel Yayınları, Ankara.
  • Richaudeau, Françoise; Gauquelin, Michel ve Gauquelin, Françoise (1990). Çok Hızlı Okuma Teknikleri (Çev. A. Sarp), Nil Yayıncılık, Ankara.
  • Saracaloğlu, Asuman Seda ve Karasakaloğlu, Nuri (2007). “Sınıf Öğretmeni Adaylarının Okuduğunu Anlama Düzeyleri ile Öğrenme ve Çalışma Stratejilerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi”, XVI. Eğitim Bilimleri Kongresi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Tokat.
  • Sticht, Thomas G. (1984). Rate of Comprehending by Listening or Reading Comprehension, in Understanding Reading Comprehension (140-160), International Reading Assocciation, Newark, DE.
  • Tazebay, Attila (1995). İlkokul 3. ve 4. Sınıf Öğrencilerinin Okuma Becerilerinin Okuduğunu Anlamaya Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Ankara.
Milli Eğitim-Cover
  • ISSN: 1302-5600
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: Milli Eğitim Bakanlığı