Taşımalı İlköğretim Uygulaması ve Karşılaşılan Sorunlar: Çankırı, Karabük ve Kastamonu İli Örneği

Bu araştırmanın amacı “Taşımalı İlköğretim Uygulaması”nın sorunları-na ilişkin yönetici, öğretmen, öğrenci ve araç sürücülerinin görüşlerini ortaya koyup, analiz edip yorumlayarak tespit edilen sorunlara çözüm önerileri getirmektir. Bu çalışma ile elde edilecek bulguların, uygulanmakta olan ve giderek yaygınlaşan “Taşımalı İlköğretim Uygulaması”nda karşılaşılan sorunların çözümünde ve eğitim yönetiminin her seviyede etkililiğini arttırmada gerekli veri tabanının oluşturulmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırma betimsel bir araştırma olup araştırmanın çalışma grubunu, 2005–2006 eğitim-öğretim yılında Kastamonu, Karabük ve Çankırı illerinin merkez ilçelerinde bulunan 25 ilköğretim okulundaki yönetici, öğretmen, öğrenci ve araç sürücüleri oluşturmaktadır. Çalışma grubunda bulunan 38 yönetici, 256 öğretmen, 440 öğrenci ve 155 araç sürücülerine araştırmanın amacına uygun bilgi toplamak için geliştirilen anket uygulanmıştır. Birinci ve ikinci alt problemlerin frekans ve yüzde dağılımları ile aritmetik ortalamalarını bulmak için SPSS for MS Windows paket programından yararlanılmıştır. İkinci alt problem için verilere t-testi uygulanmıştır. Araştırmanın bulgularını çözümlediğimizde; yönetici, öğretmen ve öğrencilere göre taşıma merkezi olan okulun laboratuarlarının, ders araç ve gereçlerinin, kütüphanesinin, spor salonunun, bilişim ve teknoloji sınıfının, öğle yemeklerinin ve yemek için uygun bir yerin, gerekli personel ve hizmetli durumunun, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yetersiz olması ve öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun sportif faaliyetlere ve sosyal etkinliklere yeterince katılamaması başlıca sorun maddeleri olarak görülmektedir. Yönetici, öğretmen, öğrenci ve araç sürücülerine göre kış aylarında yolların kapanmasının ve bozulmasının taşımayı güçleştirmesi, öğrencilere göre taşıma araçlarında emniyet kemerinin olmaması, araç sürücülerinin sigara içmesi ve bu araçlara öğrenciler ve görevli personel dışında başka kimselerin de alınması, araç sürücülerine göre de taşıma araçlarında öğrencileri denetleyecek ve onlarla ilgilenecek refakatçi öğretmen ya da görevlinin olmaması, başlıca sorun maddeleri olarak görülmektedir. Ayrıca, yönetici, öğretmen, öğrenci ve araç sürücülerinin bu maddelere ilişkin görüşleri arasında taşıma ve taşıma araçlarıyla ilgili birçok sorun maddesinde anlamlı bir fark bulunmuştur.

School Bussing in Primary Education and the Problems: Çankırı, Karabük and Kastamonu City Sample

The aim of this research is to propose solutions to the problems by puttting forward, analyzing and commenting on the manager’s, teacher’s, students’ and bus drivers’ views about the problems of “School Bussing in Primary Education”. It is thought that the findings of this research will contribute a great to solve the problems of “Transported Primary Education” and create a data base for increasing the efficiency of educational management at all levels. The type of this study is descriptive. The study group of the research are 25 primary schools in Kastamonu, Karabük and Çank›r› cities central provinces in the education- training year of 2005–2006. Questionnaires which are developed to gather information suitable for the aim of the research have been conducted on 38 managers, 256 teachers, 440 students and 155 bus drivers who are in study group. SPSS for MS Windows was used to find the frequency, averages and percentages of first and second subproblems. For second subproblem, t-test was done. When we evaluate the research findings; According to the managers, teachers and students, Insuffiency of school’s laboratories, class materials, libraries, technology classes, sports salons, lunch meals and suitable place for lunch meals, necessary school personnel, social and cultural facilities and insufficient attendance of most of the students to social activities and sports facilities are seen as a main problem areas. According to the managers, teachers, students and bus drivers, Difficulties faced in transportation because of deteriorated and blocked ways in winters, according to the students, absence of seat belts in transportation vehicles, bus driver’s cigarette smoking and taking any kind of people to these vehicles except students and personnel and according to the bus drivers, absence of guide teacher or personnel who will control and take care of students in transportation vehicles are seen as a main problem areas. Also; there is a meaningful difference in most of the problem articles about school bussing and transportation vehicles between the ideas of managers, teachers, students and bus drivers.

___

  • Arı, A. (2002). “İlköğretim Uygulamalarının Değerlendirilmesi (Normal, Taşımalı ve Yatılı İlköğretim Okullarının Karşılaştırılması)”. Milli Eğitim. 153-154.
  • BAŞARAN, İbrahim Ethem. (1983). Temel Eğitim ve Yönetimi. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları No:112.
  • BİNBAŞIOĞLU, Cavit. (1983). Birleştirilmiş Sınıflarda Öğretim Rehberi. Ankara: Binbaşıoğlu Yayınevi.
  • CILA, Hüsnü. (1981). “Temel Eğitim Politikamız Ne olmalıdır?”, Temel Eğitim ve Sorunları. Ankara: Türk Eğitim Derneği Yayını.
  • COOMS, P. H. 1985. The World Crisis in Education. The View from the Eighties. Oxford University Press.
  • ERTÜRK, Selahattin. (1975). Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Basımevi.
  • MEB. “Milli Eğitim Temel Kanunu” (14.6.1973 tarih, 1739 SK). Resmi Gazete. 21226, (12 Mayıs 1992).
  • MEB. “İlköğretim ve Eğitim Kanununun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi, Bazı Maddelerinin......Dair Kanun (2917 sayılı kanun)”, Resmi Gazete. 18192, 1 Ekim 1983.
  • MEB. “İlköğretim ve Eğitim Kanunu, Milli Eğitim Temel Kanunu, Çıraklık ve Mesleki Eğitim Kanunu, MEB Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 24.3.1988 Tarihli 3418 Sayılı Kanunda Değişik Yapılması ve Bazı Kağıt ve İşlemlerden Katkı Payı Alınması Hakkında Kanun (4306 sayılı kanun)”, Resmi Gazete. 23084, 18 Ağustos 1997.
  • MEB. (1994). Taşımalı İlköğretim Yönergesi. Tebliğler Dergisi. 2420, (5 Aralık 1994).
  • MEB. (2006). Eğitimde Değişim Yılları 2003 - 2006.
  • MEB.(2006). Milli Eğitim Sayısal Veriler 2004 – 2005. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
  • MEB.(2005). Milli Eğitim Sayısal Veriler 2003 – 2004. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
  • MEB.(2004). Milli Eğitim Sayısal Veriler 2002 – 2003. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
  • MEB.(2003). Milli Eğitim Sayısal Veriler 2001 – 2002. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
  • MEB.(2002). Milli Eğitim Sayısal Veriler 2000 – 2001. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
  • MEB.(2001). Milli Eğitim Sayısal Veriler 1999 – 2000. Ankara: Milli Eğitim Basımevi.
  • OECD. (1983). Education in Modern Society.
  • OĞUZKAN, A. Ferhan. (1993). Eğitim Terimleri Sözlüğü. Ankara: Gül Yayınları.
  • SAĞLAM, Mehmet. (1997). Milli Eğitimde Hedeşer. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • TEKIŞIK, H. Hüsnü. (1968). Birleştirilmiş Sınışı Köy İlkokullarında Öğretim. Ankara.
  • UÇAN, Fevzi. (1991). Birleştirilmiş Sınışı Köy Okullarında Eğitim Öğretim. Konya: Pratik Eğitim Yayınları.
  • YANGıN, A. Ekrem. (1991). “Taşımalı İlköğretim Uygulaması”. Milli Eğitim. Sayı: 107, Ankara.
  • YARARLANILAN İNTERNET SİTELERİ
  • www.apk.meb.gov.tr
  • www.dpt.gov.tr
  • www.iogm.meb.gov.tr
  • www.meb.gov.tr