Okul öncesi öğretmenlerinin fen etkinliklerine ilişkin yeterliliklerini belirleme ölçeğinin geçerlilik ve güvenirlik çalışması

Nitelikli bir eğitimin verilmesinde öğretmenlerin mesleki yeterlilikleri büyük önem taşımaktadır. Öğretmenlerin mesleki yeterlilikleri, değişen koşullardaki eğitime adapte olabilmelerinde ve mesleki alanda kendilerini yenileyebilmelerinde gerekli ön koşuldur. Öğretmenlerin mesleki alanda genel yeterliliklerinin yanı sıra mesleki alandaki spesifik konularda da yeterliliklerini belirlemede kullanılacak ölçme araçlarına gereksinim bulunmaktadır. Bu nedenle bu araştırmada okul öncesi öğretmenlerinin Fen etkinliklerine ilişkin yeterliliklerini ölçme amacına yönelik bir ölçek geliştirme çalışması yapılmıştır. Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmasına 232 öğretmen katılmıştır. Araştırmada ölçek geliştirme aşamaları takip edilmiştir. Geçerlik ve güvenirlik çalışmalarında ölçeğin, Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı. .82 olarak bulunmuştur. Bu sayı ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu ifade etmektedir. Çalışmanın bundan sonraki araştırmalara ışık tutacağı umulmaktadır.

Testing validity and reliability of "the preschool teachers' competencies in science activities scale"

Professional competencies are of great significance in the delivery of qualified instruction. Teachers’ professional competencies stand as a precondition for their adaptation to education in the changing conditions and for their professional development. Sound instruments are needed to identify teachers’ branch-specific competencies as well as their general professional competencies. Hence, this study aims to develop a scale to measure preschool teachers’ competencies in science activities. 232 teachers participated in the testing of the validity and reliability. Stages involved with scale development were observed. As a result, the Cronbach Alpha for the scale was found to be .82, which indicates that the scale is both valid and reliable. It is hoped that this study will be a starting point for prospective research.

___