Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğrencilerinin Öğrenme Stilleri

Çağımızın bilgi çağı olması ve öğrenmede kazanılması gereken bilgi, beceri, tutum ve davranışların gün geçtikçe artması, bireylerin bu bilgileri edinmesi için öğrenme süreçlerini öğrenmesini kaçınılmaz kılmaktadır. Bu araştırmanın amacı; Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğrencilerinin öğrenme stillerini belirlemektir. Araştırmanın verileri, Kolb (1985) tarafından geliştirilen, daha sonra da Akkoyunlu ve Aşkar (1993) tarafından Türkçe’ye çevrilerek, güvenilirlik çalışması yapılan Öğrenme Stilleri Envanteri ve oluşturulan kişisel bilgi formu kullanılarak elde edilmiştir. Kişisel bilgi formu ve envanter yoluyla toplanan verilerin çözümlenmesinde; frekans, yüzde ve Ki Kare (Chi-quare) Testi kullanılmıştır. Bu çözümlemeler sonucunda öğrencilerin; %42,6’sının Özümseyen Öğrenme Stili’ne sahip oldukları tespit edilmiş; cinsiyet özellikleri ve sınıf düzeylerine göre ise anlamlı bir farklılık ortaya çıkmamıştır.

___

  • Açıkgöz, Kamile. Etkili Öğrenme ve Öğretme. Kanyılmaz Matbaası, İzmir: 1996. Ateş, A. ve Altun, E. (2008). Learning Styles and Preferences For Students of Computer Education and Instructional Technologies. Eurasian Journal of Educational Research, 30. Aşkar, P. ve Akkoyunlu, B. (1993). Kolb Öğrenme Sitili Envanteri. Eğitim ve Bilim, (87).
  • Akkoyunlu, B. (1995). Bilgi Teknolojilerinin Okullarda Kullanımı ve Öğretmenlerin Rolü. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11.
  • Babadoğan, C. (2000). Öğretim Stili Odaklı Ders Tasarısı Geliştirme. Milli Eğitim Dergisi, (147). Chen, C. J., & Toh, S. C. , Ismail, W. M. F. W. (2005). A Feasible Instructional Development Model for Virtual Reality (VR)-Based Learning Environments: Its efficacy in the novice car driver instruction of Malaysia. Educational Technology Research & Development, 53(1), 111– 123.
  • Çubukçu, Z. (2005). Öğretmen Adaylarının Düşünme Stillerinin Öğrenme Biçimlerini Tercih Etmelerindeki Etkisi, Çağdaş Eğitim, 324.
  • Dalkılıç, N. (2004). İngilizce Öğretmen Adayları Tarafından Kullanılan Dil Öğrenme Stratejileri. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi (www.e-sosder.com), Duckworth, A. L., Seligman, M.E 3 (10). Demirkaya, H (2004). Yaşantısal Öğrenme Kuramının Coğrafya Öğretimine Uygulanması. SDÜ Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi, 5 (7). Diaz, David P. ve Ryan B. Cartnal. “Students Learning Styles In Two Classes”, College Teaching. 47, 4, Fall 1999.
  • Dunn, R., Beudury, J., Klavas, A. (1989). Survey of Research on Learning Styles, Education Leadership. s. 50-57, Çev. Cem Babadoğan, Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2001, 24-2.
  • Dunn K. ve R. Dunn. “The Look of Learning Styles”, Early Years. 8; 46 - 52, March 1986.
  • Erden, M. & Altun, S. (2006). Öğrenme Stilleri. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları Ltd. Şti.
  • Ergür, D. O. (1998). Hacettepe Üniversitesi Dört Yıllık Lisans Programındaki Öğrenci ve Öğretim Üyelerinin Öğrenme Sitillerinin Karşılaştırılması. Yayımlanmamış doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi.
  • Given, Barbara K. (1996). Learning Styles; A Syntesized Model. Journal of Accelerated Learning and Teaching,21, 11-44, (Online): http://www.ialearn.org/files_jalt/jalt 21 1996 1%20&%202.pdf adresinden 26.08.2010 tarihinde indirilmiştir.
  • Kaplan, E. J. ve Kies, D. A. Teaching Styles and Learning Styles. Journal of Instructional Psychology, 1995; 22 (1).
  • Keefe, J. W. Learning Style Profile Handbook: Volume II, Developing Cognitive Skills. Reston: Oral, B.
  • Küçükahmet, L. (1997). Eğitim Programları ve Öğretim-Öğretim İlke ve Yöntemleri, Ankara: Gazi Kitabevi (2003).
  • Kaptan, S. (1989). Bilimsel Araştırma ve Gözlem Teknikleri. Ankara: Tekışık A. Ş. Veb Ofset Tesisleri.
  • Oğuz, A. (2004).Bilgi Çağında Yüksek Öğretim Programları. Milli Eğitim Dergisi. Güz- 164, 15 Haziran 2008 http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/164/oguz.htm.
  • Prawat, R.S. (2008). Constructivism. In N. Salkind (Ed.) Encyclopedia of educational psychology. Thousand Oaks, CA: Sage Publications. Silver , H ve Strong, Richard (1997). İntegrating Learning Styles and Multiple Intelligences, Educational Leadership. September, 1997, 55(1).
  • Kolb, A.Y ve Kolb (2005). The Kolb Learning Style Inventory-Version 3.1 2005 Technical Specific Cations.
  • Kolb, D.A (1985). Learning Style Inventory: Self Scoring Inventory and Interpretation Booklet. Boston: McBer and Company.
  • Şimşek, N. (2002). Big16 Öğrenme Biçemleri Envanteri, Eğitim Bilimleri ve Uygulama 1, (1).
  • Uzuntiryaki, E., Bilgin, İ. ve Geban, Ö. (2004). İlköğretim Düzeyi Öğretmen Adaylarının Öğrenme Stilleri Tercihleri ile Cinsiyetleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 26.
  • Ülgen, Gülten. Kavram Geliştirme - Kuram ve Uygulamalar-. Ankara: 1996.
  • Yaşar, Ş. (1998). Yapısalcı Kuram ve Öğrenme Öğretme Süreci. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1-2).
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-8944
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

GELİŞİMSEL SORUN ALANLARI ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Mehmet Siyabend KAYA, TAŞKIN YILDIRIM, ABDULLAH ATLİ

ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI ALAN SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ SINIFTA KULLANDIKLARI BEDEN DİLİNİN İNCELENMESİ

Ömür SADİOĞLU

ELEŞTİREL DÜŞÜNME EĞİLİMİNE EPİSTEMOLOJİK İNANÇLARIN VE ÜSTBİLİŞİN NEDENSEL ETKİSİ

Vesile Gül BAŞER GÜLSOY, Tuncer AKBAY, Lokman AKBAY

Causal Effect of Epistemological Beliefs and Metacognition on Critical Thinking Disposition

TUNCER AKBAY, LOKMAN AKBAY, VESİLE GÜL BAŞER GÜLSOY

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğrencilerinin Öğrenme Stilleri

FETİ ÇELİK

MESLEK YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNDEN YARARLANMA DÜZEYLERİ İLE AKADEMİK BAŞARILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

VEYSEL DEMİRER, VEHBİ YOLCU

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ SAHİP OLDUKLARI TEKNOLOJİK PEDAGOJİK ALAN BİLGİSİ (TPAB) ÖZYETERLİKLERİNİN BELİRLENMESİ VE ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

Muhammed Doğukan BALÇIN, AYŞEGÜL ERGÜN

ÖĞRENCİLERİN MATEMATİKTEKİ HATALARINI BELİRLEME VE GİDERMEDE AÇIKLAYICI İPUÇLARIYLA DESTEKLENMİŞ ÇÖZÜMLÜ ÖRNEKLER

ZEYNEP ÇİĞDEM ÖZCAN, ÇİĞDEM KILIÇ, Selda OBALAR

KAYIP VERİLER YERİNE YAKLAŞIK DEĞER ATAMAK İÇİN KULLANILAN GELİŞMİŞ YÖNTEMLERİN FARKLI KOŞULLAR ALTINDA KARŞILAŞTIRILMASI

Sait ÇÜM, ELİF KÜBRA DEMİR, SELAHATTİN GELBAL, TARIK KIŞLA

MESLEK ETİĞİ EĞİTİMİNE POZİTİF BİR YAKLAŞIM: KÜLTÜRLEŞTİRME MODELİ

RAHŞAN SİVİŞ ÇETİNKAYA