AN ANALYSISOF 8TH GRADE STUDENTS’ ACHIEVEMENT IN TRANSITION FROM PRIMARYEDUCATION TO SECONDARY EDUCATION (TEOG) EXAM

The purpose of this study is to examine the relationship between the achievement scores gotten by the eighth grade secondary school students in the first and second term TEOG examination results and to determine the achievement score differences in terms of gender. Non-experimental correlational and causal comparative research designs are used. This research was carried out with 150 8th grade students (76 males and 74 females) taking TEOG exam in 5 different schools in 2014-2015 education year. The data were analysed with SPSS 22,00 program. The results of the study revealed that students did not perform well in English and mathematics courses. Female students were more successful than male students in terms of Turkish, mathematics, and English courses and there was a high correlation between the same courses both in the first term and second term, Considering different courses, the correlation between Turkish and Revolution of History courses were the highest but it was determined that the lowest correlation was between the Religious Culture and Ethics courses and Mathematics and Science courses..

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ (TEOG) SINAVINA GİREN 8. SINIF ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARININ İNCELENMESİ

Bu araştırmanın amacı, ortaokul sekizinci sınıf öğrencilerinin birinci ve ikinci dönem TEOG sınav sonuçlarındaki başarı puanları arasındaki ilişkiyi incelemek ve cinsiyetler açısından başarı puan farklılığını tespit etmektir. Araştırmada, deneysel olmayan nedensel karşılaştırma ve ilişkisel araştırma desenleri kullanılmıştır. Araştırma, 20142015 eğitim-öğretim yılında 5 farklı okulda TEOG sınavına girmiş toplam 150 (76 Erkek, 74 Kız) sekizinci sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Veriler SPSS 22,00 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, öğrencilerin Matematik ve İngilizce derslerinde istenilen ölçüde başarılı olmadıkları, kız öğrencilerin Türkçe, Matematik ve İngilizce derslerinde erkek öğrencilerden daha başarılı oldukları, birinci ve ikinci dönem aynı derslerdeki başarı oranları arasında istatistiksel açıdan yüksek bir ilişki olduğu, farklı dersler arasında ise en yüksek ilişkinin Türkçe dersleriyle İnkilap tarihi dersleri arasında, en düşük ilişkinin ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin Matematik ve İngilizce dersleri arasında olduğu tespit edilmiştir.

___

Abacı -Çaylı, Ç.(2015). Merkezi sistem sınavlarının farklı değişkenler açısından irdelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Arı, A. ve İnci, T. (2015)Sekizinci sınıf fen ve teknoloji dersine ilişkin ortak sınav sorularının değerlendirilmesi. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(4),17-50.

Atila, M.E. ve Özekeni, Ö.F. (2015)Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavı: Fen bilimleri Fen bilimleri öğretmenleri ne düşünüyor?.Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34(1), 124-140.

Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F.(2010). Bilimsel araştırma yöntemleri (7. baskı). Ankara: Pegem Akademi.

Çeçen, M.A.(2011). Türkçe öğretmenlerinin seviye belirleme sınavı ve Türkçe sorularına ilişkin görüşleri. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.8(15), 201-211.

Fidan Dişikitli, A.(2011). İlköğretim 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersine yönelik tutumları ile fen ve teknoloji dersi başarıları arasındaki ilişki. Yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Gürsakal, S. (2012). PISA 2009 öğrenci başarı düzeylerini etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi,17(1), 441-452.

Karaca, M., Bektaş, O. ve Öner Armağan, F.(2015)8. Sınıf Öğrencilerinin Merkezi Sınavlarda Sorulmayan Fen bilimleriFen bilimleri Konularına Yönelik Görüşleri, GEFAD / GUJGEF 35(1), 63-86.

Karasar, N.(2000). Bilimsel araştırma yöntemi (10. Baskı). Nobel Yayın Dağıtım: Ankara.

Kaşıkçı, Y., Bolat, A., Değirmenci, S., ve Karamustafaoğlu, S.,(2015). İkinci dönem Teog sınavı fen ve teknoloji sorularının bazı kriterlere göre değerlendirilmesi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 4(1),225-233.

MEB. (2013). 2013 ortaöğretime yerleştirme sistemi tercih ve yerleştirme ekılavuzu. http://www.meb.gov.tr/duyurular/duyurular2013/sbs2013/SBShttp://mebk12.meb.gov.tr/me b_iys_dosyalar/06/25/711331/dosyalar/2014_11/09111213_teog_brosur.pdf (25.12.2014)

Nakip, M. (2003). Pazarlama Araştırmaları (1.Baskı). Seçkin Yayınları, Ankara.

Pektaş, M. (2010). Uluslararası matematik ve Fen bilimleri Fen bilimleri eğilimleri çalışmasına (TIMSS) göre Türkiye örnekleminde Fen bilimleri Fen bilimleri başarısını etkileyen bazı değişkenlerin incelenmesi. Yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

PISA. (2015). 2015 Pisa raporu. www.pisa.meb.gov.tr.Erişim.17.01.2017

Sağır, M.(2015). Eğitim ve okul sistemindeki son dönem politika değişimlerine ilişkin okul yöneticilerinin görüşleri.International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish,10/11, 1297-1310.

Sağlam-Tosun, N.(2016). 8. Sınıf öğrencilerin fen ve teknoloji dersi başarısını etkileyen bazı faktörlerin incelenmesi. Yüksek lisans tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.

Sevindik, H. (2009). Akademik başarı puanlarının seviye belirleme sınavı(SBS) 2008 puanları ile ilişkisi. Yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Özer, Y.(2009). Uluslararası öğrenci değerlendirme programı (PISA) verilerine göre Türk öğrencilerin matematik ve Fen bilimleri başarıları ile ilişkili faktörler, Yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Uzoğlu, M., Daşdemir, İ ve Cengiz, E. (2013). Fen ve teknoloji öğretmenlerinin seviye belirleme sınavı (SBS)’nda yapılan değişiklikler ile ilgili görüşlerinin incelenmesi, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(3), 77-86.

Zayimoğlu, F., ve Aksoy, H. (2014).Temel eğitimden ortaöğretime geçiş modelinin 8. sınıf öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi (Ordu ili örneği). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,33(2), 439-454.

Gündüver, A.(2011). İlköğretim öğrencilerin SBS başarılarının bazı değişkenlere göre incelenmesi, Yüksek lisans tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Van.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-8944
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: BURDUR MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

EĞİTİM FAKÜLTELERİ’NİN BULUNDUKLARI KENTLERDEKİ EĞİTİM KURUMLARINA KATKISI (ARTVİN ÖRNEĞİ)

ARSLAN BAYRAM, KIVANÇ BOZKUŞ

ZORUNLU İNGİLİZCE HAZIRLIK PROGRAMININ ÖĞRENCİLERİN İNGİLİZCE ÖZ-YETERLİK ALGISINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ

ÖZGÜL BALCI

SOSYAL VE MATEMATİKSEL SIRADIŞI PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

Yıldıray AYDIN, YELİZ YAZGAN

SOSYO-EKONOMİK YAPININ OKULUN KÜLTÜREL BOYUTLARIYLA İLİŞKİSİNDE ÖĞRETMEN NİTELİKLERİNİN ROLÜ

KAMİL YILDIRIM

SINIF İÇİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ ALGI ÖLÇEĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

BAHADIR GÜLBAHAR, Gülşah AKSUNGUR

ÖĞRETMEN ADAYLARININ KODLAMA EĞİTİMİNE YÖNELİK GÖRÜLERİ: BİR DURUM ÇALIŞMASI

Aslı GÖNCÜ, İBRAHİM ÇETİN, ERCAN TOP

İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLERİNDE MOTİVASYON VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞIN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

ÖZNUR TULUNAY ATEŞ, BEKİR BULUÇ

ERGENLERİN ANNE BABA TUTUMLARI İLE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİDE BENLİK SAYGISININ ARACI ROLÜ

İlknur KAYAALP, Bülent GÜNDÜZ

BİLİŞSEL GELİŞİMDE FARKLI BİR GÖRÜŞ GELİŞTİREN HENRY WALLON VE JEAN PIAGET’NİN GÖRÜŞLERİNİN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ

YUSUF BUDAK, DİLEK GENÇTANIRIM KURT, SULTAN SELEN KULA

FEN EĞİTİMİNDE TEKNOLOJİ ENTEGRASYONU ÇALIŞMALARININ BETİMSEL İÇERİK ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Bahadır NAMDAR, Arzu KÜÇÜK