Konutlar İçin LEED v.3 ve v.4.1 Sertifika Sisteminde “Malzeme ve Kaynaklar”ın Diyarbakır Evleri Örneğinde İrdelenmesi

Dünyada, kamusal deneyimle üretilmiş ve çevreci nitelikte olduğu belirlenmiş geleneksel yerleşmeler ve yapılar bulunmaktadır. Buna karşın, son çağlarda üretilen yapıların çoğunun çevre sorunlarının artışında payı olduğu bilinmektedir. Çevreye verilen zararın azaltılmasına yönelik girişimler, yapıların çevresel açıdan değerlendirilmesi için birçok yöntem üretmiştir. Bu yöntemlerden birisi USGBC tarafından oluşturulmuş LEED sertifikalandırma sistemidir. Çevre sorunları için oluşturulmuş söz konusu tüm güncel yaklaşımlara karşın, dünyanın birçok bölgesinde yüzyıllardır ortak kültür yönlendirmesiyle yapılagelen yapı ve yerleşimlerin kullanıcı, çevre ve yaşam döngüsü anlamında oldukça başarılı olduğu, belirli bir tasarımcısı olmayan bu düzenlemelerin sürdürülebilir, enerji etkin, kullanıcısı ve çevresi açısından sağlıklı vb. tasarım özellikleri içerdiği görülmektedir. Ancak geleneksel mimarideki bu başarılı tasarımlara ilişkin özel çözümlerin, güncel yapı değerlendirme ve sertifikalandırma sistemlerinin ölçütlerinde uygun karşılıkları bulamaması ya da sistemlere ilişkin puan ağırlıklarının bölgesel koşullara paralellik göstermemesi vb. nedenlerle söz konusu tasarım yaklaşımlarının ve bu yaklaşımlar doğrultusunda oluşturulmuş akılcı çözümlerin güncel mimari tasarım süreçlerinde kullanılmadığı görülmektedir. Sınırlı malzeme, sistem ve kaynak kullanımında, mekan kurgusunda, yapı ve çevresi ile ilişkisinde başarılı çözümler içeren geleneksel yapı ve yerleşmelerin; güncellenen LEED v.3 ile v.4.1’de “Malzemeler ve Kaynaklar” açısından değerlendirilmesinin irdelenmesi; bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu bağlamda, irdeleme için sürdürülebilir çevreci tasarım ve yerel mimari mirasa yönelik kapsamlı bir “inceleme” (sörvey) yapılmış ve örnek seçilen Diyarbakır sur içinde yer alan C Evi üzerinden “LEED v.3 ve v.4.1 Malzemeler ve Kaynaklar” kredileri değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda; çağdaş çevre dostu yapma çevre yaklaşımına uygun, çevresel ilişkilerinin güçlü; kaynak tüketimi ve atık üretimi düzeyinin, kullanıcısının ve çevrenin sağlığına etkilerinin olumlu olduğu düşünülen ve uygun bir değerlendirme yöntemiyle değerlendirildiğinde oldukça yüksek bir puan alabileceği varsayılan C Evi, puan alamamıştır. Yapılan bu araştırma ile dünyada ve Türkiye’de önemi büyük olan yerel ve kültürel bilgiler ile tasarlanmış ve kullanıcılarının gereksinimini karşılayabilen geleneksel binaların hem LEED hem de diğer yeşil yapı sertifika sistemlerinde bu bağlamda değerlendirilmesine yönelik ön koşul ve kredilerinin geliştirilmesi; yerel mimari mirasın korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından daha verimli ve etkili olacaktır.

Evaluation of “Materials and Resources” Criteria in LEED for Homes v.3 and v.4.1 via Diyarbakır Houses

There are many traditional settlements and buildings in the world that are produced with public experience and determined to have environmentalist qualifications. None the less, it is known that most of the buildings constructed in recent years have contributed to the increase of environmental problems. Initiatives to reduce environmental damage have produced many methods for environmental assessment of settlements and buildings. One of these methods is the LEED certification system created by the USGBC. In spite of all the current approaches to environmental problems, in many regions of the world, the buildings and settlements that have been built under the guidance of a common culture for centuries are quite successful in terms of user, environment and life cycle, and these designs which do not have a certain designer are sustainable, have design features such as energy efficient, healthy in respect to its users and environment. However, it is possible that specific details of these successful designs in traditional architecture cannot find the appropriate equivalents in the criteria of current building evaluation and certification systems or that the score weights of the systems do not show parallelism with regional conditions. For these reasons, it is seen that these design approaches and the rational solutions created in line are not used in contemporary architectural design processes. The aim of this study is to examine the traditional buildings and settlements that contain successful solutions in the use of limited materials, systems and resources under the credit of “Materials and Resources” in LEED v.3 and v.4.1. In this context, a comprehensive “survey” of sustainable environmental design and vernacular architectural heritage was conducted for the review and “LEED v.3 and v.4.1 Materials and Resources” credits were evaluated through the selected House C. As a result of the evaluation; environmental friendly House C in Diyarbakır which is thought to have positive effects on the level of resource consumption and waste generation, the health of the user and the environment, is assumed to receive a high score when evaluated with an appropriate assessment method, was not able to score. Development of prerequisites and credits for the evaluation of traditional buildings designed with local and cultural information and able to meet the needs of their users in both LEED and other green building certification systems in this context; will be more efficient and effective in terms of preservation and sustainability of vernacular architectural heritage.

___

  • Balanlı,A.veÖztürk,A.(2006)YapıBiyolojisiYaklaşımlar,İstanbul,YıldızTeknikÜniversitesiYayınları,ÜniversiteYayınNo: YTÜ.MF.YK-06.0759,FakülteYayınNo:MF.MİM-06.2002.
  • Cengiz,T.(1993)“DiyarbakırEskiSuriçiVeSurdışıEvlerindeÇevreselEtmenler-KullanıcıGereksinimi-TasarımIlişkisiÜzerine BirAraştırma”,BasılmamışYüksekLisansTezi,DicleÜniversitesi.
  • Correia,M.,Dipasquales,L.andMecca,S.(2014)VerSus.HeritageforTomorrow,VernacularKnowledgeforSustainableArchitecture,FirenzeUniversityPress.
  • DiyarbakırValiliği,(2011)DiyarbakırİlÇevreDurumRaporu,T.C. ÇevreveOrmanBakanlığı,Diyarbakır.
  • Salgın,B.,Bayram,Ö.F.,Akgün,A.,Agyekum,K.(2017)SustainableFeaturesofVernacularArchitecture:HousingofEasternBlackSeaRegionasaCaseStudy,MDPIArts,6(3).
  • TunaTaygun,G.,Vural,S.M.,Darçın,P.veAykal,F.D.(2016) GelenekselYapılarınYaşamDöngüsüAçısındanİrdelenmesi:DiyarbakırEvleri’ninLEEDDeğerlendirmesi,İstanbul,YıldızTeknikÜniversitesiYayınları,ÜniversiteYayınNo:YTÜ. MF.DK-2016.0900.
  • Tuncer,O.C.(1999)DiyarbakırEvleri,Diyarbakır,DiyarbakırBüyükşehirBelediyesiKültürveSanatYayınları.
  • USGBC(TheU.S.GreenBuildingCouncil)(2009)“TheLEEDfor HomesReferenceGuide”,WashingtonDC.
  • USGBC(TheU.S.GreenBuildingCouncil)(2019)“LEED v4.1ResidentialSingleFamilyHouse”,WashingtonDC.
  • Vegas,F.,Mileto,C.,Guimaraens,G.AndNavalón,V.(2014)“ParametersofVernacularSustainabilitythroughoutthe20th CenturyArchitecture”,Ed.:M.Correia,L.Dipasquales,andS. Mecca,VerSus.HeritageforTomorrow,VernacularKnowledgeforSustainableArchitecture,FirenzeUniversityPress,pp. 74-88.
  • Yıldırım,M.(2002)“GelenekselDiyarbakırEvlerininKorunmasınaİlişkinBirYöntemAraştırması”,BasılmamışDoktoraTezi, MimarSinanÜniversitesi.
Megaron-Cover
  • ISSN: 1305-5798
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Kare Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

The Comparative Analysis of Urban Transport in Ankara By Gender and Age Groups

Hayri ULVİ, Mehmet Atilla UYSAL, Mustafa Kemal ÖKTEM, Hatice Gül ÖNDER

Boğaziçi’nin Avrupa Sahili’nde İnşa Edilmiş Kat Apartmanları ve Koruma Değerleri

Ayşegül ORHAN ŞAHAN, Can Şakir BİNAN

Çapraz Lamine Ahşap (CLT) Duvar–Döşeme Birleşiminin Yapısal Davranışının Deneysel İncelenmesi

Aygül CEYLAN, Z. Canan GİRGİN

Bir Sağlıklı Yaşam Merkezinin İç Mekan Fiziksel Çevre Kalitesinin Nesnel, Öznel ve Mimari Kriterler Çerçevesinde İncelenmesi

Abubaker Hassan Ali ALKABASHİ, Papatya Nur DÖKMECİ YÖRÜKOĞLU

Raylı Sistem İstasyonlarına Yaya Erişilebilirliğinin Sürdürülebilir Kentsel Gelişme Bağlamında İncelenmesi: Konya Örneği

Sedef ERYİĞİT

Yapılı Çevre Özellikleri ve Konut-Konut Çevresi Kullanıcı Memnuniyeti Etkileşimi: Kırklareli Merkez Örneği

H MELTEM GÜNDOĞDU, Azem KURU, Mete Korhan ÖZKÖK, Gülcan YELER MİNSOLMAZ, Şevket ERŞAN

Adana Vilayeti Hükümet Konakları

Nur UMAR, Mehmet cengiz CAN

Yapı Kabuğu Performansının Yenilikçi Bir Tasarım Kapsamında Değerlendirilmesi: Yüzeyden Isıtma Soğutma Sistemli Modüler Hibrid Duvar Örneği - İstanbul

Selcen Nur ERİKCİ ÇELİK, Gülay Zorer GEDİK

Konutlar İçin LEED v.3 ve v.4.1 Sertifika Sisteminde “Malzeme ve Kaynaklar”ın Diyarbakır Evleri Örneğinde İrdelenmesi

Gökçe TUNA TAYGUN

Evaluating Indoor Environmental Quality of a Wellness Center Through Objective, Subjective and Architectural Criteria

Abubaker Hassan Ali ALKABASHİ, Papatya Nur DÖKMECİ YÖRÜKOĞLU