Aksu Araştırma ve Uygulama Alanının ideal arazi kullanım planlaması

Bu çalışmada, Akdeniz Üniversitesi Aksu-Mandırlar Araştırma ve Uygulama Arazilerinin ideal kullanımlarının sağlanması için Arazi Yetenek Sınıflaması (AYS) ile Sulu Tarıma Uygunluk Sınıflaması (STUS) yapılmıştır. Söz konusu bu sınıflamalar, detaylı toprak etüt ve haritalama çalışması neticesinde toprak serileri ve fazları şeklinde ayırt edilmiş olan dokuz farklı haritalama ünitesinin, ilgili sınıflama yöntemlerinin öngördüğü kriterler kapsamında değerlendirilmesi ile yapılmıştır. Alandaki arazilerin tarımsal amaçlı kullanılmalarına esas oluşturacak olan söz konusu bu değerlendirmede, toprakların morfolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bu toprakların toprak-su karakteristikleri esas alınmış ve her bir haritalama ünitesi, AYS ve STUS sistemlerinin ilgili kategorik düzeylerinde sınıflandırılmış ve haritalanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, çalışma alanında işlenerek tarım yapılabilecek özelliklere sahip olan alanların I., II.ve III. sınıflarda yer aldığı belirlenmiştir. Arazilerin sulu tarıma uygunlukları ise 1. 2. 3.ve 4. sınıf olarak bulunmuştur.

Ideal land use planning of Aksu Research and Application Area (Antalya)

In this study, Land Capability Classification (LCC) and Suitability Classification for Irrigated Agriculture (SCIC) were conducted for Aksu-Mandırlar Research and Application Area (Antalya) that belong to Akdeniz University. A detailed soil survey and mapping of the area were carried out previously where nine different mapping units were determined into the seven soil series and phases. Each mapping unit was evaluated for Land Capability Classification and Suitability Classification for Irrigation by using morphological, physical, chemical and soil-water characteristics of soils. According to the results, soils of the study area were placed in I., II. and III. Land Capability Classes and 1st, 2nd, 3rd and 4th Irrigation Suitability Classes for ideal agricultural land use.

___

  • Anonim (2000) Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü kayıtları. T.C. Çevre Bakanlığı, Antalya.
  • FAO (1981) A Framework for Land Evaluation. FAO Soil Bulletin 32, Second Printing, Rome.
  • FAO (1985) Guidelines: Land Evaluation for Irrigated Agriculture. FAO Soils Bulletin 55, FAO, Rome.
  • Klingebiel AA, Montgomery PH (1961) Land Capability Classification. Agricultural Handbook 210. Soil Conservation Service, U.S. Government Print Office, Washington.
  • Ransom MD, Kluitenberg MD, Nellis HL (2001) Land use management using a soil survey geographic database for Finney County, Kansas. Journal of American Soil Science Society 65: 169-177.
  • Sarı M, Kılıç Ş, Demiral MA (2004) Akdeniz Üniversitesi Aksu- Mandırlar İşletmesi arazilerinin temel toprak etütü ve haritalanması teknik raporu (basılmamış). A.Ü.Z.F. Toprak Bölümü projesi.
  • Şenol S, Tekeş Y (1995) Arazi değerlendirme ve arazi kullanım planlaması amacıyla geliştirilmiş bir bilgisayar modeli. Türkiye Toprak İlmi Derneği, İlhan Akalan Toprak ve Çevre Sempozyumu, Yayın No: 7, Cilt 1, Ankara, s. 204-210.
  • USBR (1953) Irrigated Land Use. Bureau of Reclamation Manual, Vol. V, Part 2. Land Classification, Denver, U.S. Dept. Interior, Colorado.
Mediterranean Agricultural Sciences-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1988
  • Yayıncı: Akdeniz Üniversitesi