AKTARIM VE KARŞI-AKTARIM

Aktarım ve karşıt aktarım terimleri ilk olarak psikanalitik kuram içinde tanımlanmış ve psikanalitik tedavinintemel araçları olarak kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonraları bu iki kavramdan değişik psikoterapi yöntemleriiçinde de söz edilmeğe başlanmış ve günümüzde neredeyse, hasta-hekim ilişkisinin her türünde önemli bir yeriolduğu fark edilmeğe başlamıştır. Bu nedenle günümüzde bu kavramlar sadece psikanalitik psikoterapide değilbelki de günlük tıp pratiğinin her alanında değerlendirilmeli ve hekimlerin bu konudaki bilgileri vefarkındalıkları arttırılmalıdır. Bu yazıda aktarım ve karşı aktarım önce psikanalitik psikoterapi içinde ele alınacakve gözden geçirilecek daha sonra ise bu kavramların nasıl geliştiği ve hekim ile hasta ilişkisi içindeki rolüincelenecektir
Anahtar Kelimeler:

Aktarım, karşı aktarım

Transference and Countertransference

Transference and countertransference terms were first described in psychoanalytic theory and were used as the basic tools of psychoanalytic psychotherapy. Later on these terms were started to be used in different kinds of psychotherapies and recently transference and countertransference started to play an impotant role in every kind of patient physician relationship. For this reason this terms should not only be taken into account in psychoanalysis but in all fields of every day medical practice. In this paper first tansference and countertransference were reviewed in psychoanalytic perpective and then its development and role in the patient physician relationship was examined.

___

  • 1. Öztürk MO. Psikanaliz ve psikoterapi, Evrim Kitapevi, İstanbul, 1989:184-99.
  • 2. Odağ C. Nevrozlar-1. Ege Üniversitesi Basım Evi, İzmir, 1999:49-60.
  • 3. Fenichel O (1945) Nevrozların psikoanalitik teorisi (Çev. Tuncer S). Ege Üniversitesi Matbaası, İzmir, 1974; 19-28.
  • 5. Habip B. Psikanalitik bakışlar 1:Aktarım/karşıaktarım. a ç ı l ı ş konu ş mas ı . İ stanbul, 2005, www.psikeistanbul.org
  • 6. Güleç C. Psikoterapiler. Hekimler Yayın Birliği, Ankara, 1993:35-57.
  • 7. Gabbard GO.Acontemporary psychoanalytic model of countertransference. J Clin Psychol 2001;57(8):983- 91.
  • 8. Bouchard MA, Normandin L, Séguin MH. Countertransference as instrument and obstacle: a comprehensive and descriptive framework. Psychoanal Q 1995;64(4):717-45.
  • 9. Özmen M. Tıbbi hastalık tanısı konmuş hastalarda aktarım ve karşıaktarım. Türk Psikiyatri Dergisi 2007;8(1):72-9.
  • 10. Hughes P, Kerr ransference and countertransference in communication between doctor and patient. I. T Advances in Psychiatric Treatment 2000;6:57-64.