Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitaplarında İnsan Hakları Üzerine Bir Çözümleme

İnsan hakları eğitimine katkı sağlamada etkili derslerden biri de şüphesiz Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersidir. Bu çalışmanın amacı Ortaöğretim Din Kültürü Ahlak Bilgisi ders kitaplarında insan haklarına ne ölçüde yer verildiğini ortaya koymaktır. Çalışmanın veri kaynağını, 2018-2019 Öğretim yılı, Ortaöğretim Din Kültürü Ahlak Bilgisi ders kitaplarındaki yazınsal metinlerin tümü oluşturmuştur. Veriler İnsan haklarının öğrenme alanı, ünite ve konu dağılımındaki tekrarlarına ve oranlarına göre değerlendirilmiştir. Sonuçta Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders kitaplarında en çok temel ve din-vicdan özgürlüğü hakkına, en az ise kişisel ve ekonomik haklara yer verildiği ortaya çıkmıştır.

An Analysis on Human Rights in High School Religious Culture and Ethics Course Textbooks

___

  • KARAMAN- KEPENEKÇİ, Y; ASLAN, C; (2011), Ortaöğretim Türk Edebiyatı İle Dil ve Anlatım Ders Kitaplarında İnsan Hakları Üzerine Bir Çözümleme, Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic Volume 6/1 Winter, p. 483-502, TURKEY
  • YILMAZ; M, KARATAŞ; V, OKUDAN; A, MENKÜÇ; D, ÖĞÜLMÜŞ DOĞAN; E, KÖROĞLU; E, ARI; F, UYSAL; K, MACİT; Y, NAYİR; S, KIRMAN; S. (2017), 9. Sınıf Din Kültürü Ahlak Bilgisi Ders Kitabı, ANKARA: T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • YILMAZ; M, KARATAŞ; V, OKUDAN; A, MENKÜÇ; D, ÖĞÜLMÜŞ DOĞAN; E, KÖROĞLU; E, ARI; F, UYSAL; K, MACİT; Y, NAYİR; S, KIRMAN; S. (2017), 10. Sınıf Din Kültürü Ahlak Bilgisi Ders Kitabı, ANKARA: T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  • GENÇ, N. (2017), 11. Sınıf Din Kültürü Ahlak Bilgisi Ders Kitabı, İSTANBUL: Netbil Yayıncılık.
  • DEMİRTAŞ, K. (2017), 12. Sınıf Din Kültürü Ahlak Bilgisi Ders Kitabı,ANKARA: Özgün Matbaacılık Sanayi ve Ticaret AŞ.