TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMEN ADAYLARININ ALAN BİLGİLERİNE VE ALAN EĞİTİMİ DERSLERİNE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELERİ

Yapılan bu çalıșmada Türk dili ve edebiyatı öğretmeni adaylarının lisede okutacakları dersleri üniversite eğitiminde görüp görmedikleri, alanda kendilerini ne derece yeterli buldukları ve lisans dersleri ile ilgili önerilerinin tespiti amaçlanmıștır. Bu amaç doğrultusunda öğretmen adaylarına, mezun oldukları lise, 3,5 yıllık eğitimleri sırasında lisede okutacakları derslerden hangilerini gördükleri, bu dersler konusunda kendilerini ne kadar yeterli buldukları, lisede okutacakları dersler açısından en yararlı ve yararsız görülen dersler ve tavsiye edecekleri dersler ile ilgili soruları içeren bir anket verilmiștir. Anketlerin frekans ve yüzdeleri Microsoft Excel 2003’ten yararlanılarak bulunmuștur. Elde edilen veriler, ilgili çalıșmalar da taranarak yorumlanmıș ve öneriler getirilmiștir. Çalıșmanın sonucuna göre öğretmen adaylarının, hızlı okuma teknikleri, vücut dili, yazı sanatı gibi bazı dersleri hiç görmedikleri; diksiyon, bilgisayar, drama gibi mesleki açıdan çok önemli olan dersleri de görenlerin sayısının az olduğu görülmüștür. Bu bulgular ıșığında Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği programları için bazı öneriler sunulmuștur.

Pre-Service Turkish Language and Literature Teachers Evaluations Related to Their Content Knowledge and Lessons of Field Education

In this study, it is aimed at finding out whether the candidates of TurkishLanguage and Literature Teachers are educated in their university instruction upon thecourses which they will teach in high schools, how far they see themselves sufficient intheir fields and their suggestions about B.A courses. With regard to this aim, teachercandidates are given a questionnaire consisting questions about the high school theygraduated, which lessons they took in their 3.5 years university instruction that they willteach in high school, how far they see themselves sufficient upon those mentionedlessons, the lessons seen as the most useful and the most useless among the ones they willteach and the lessons they will suggest. The frequency and percentage of thequestionnaires are obtained with the help of Microsoft Excel 2003. The data obtained isinterpreted together with scanning the related studies and suggestions are proposed.According to the results of the study, it is brought to light that the teacher candidates havenever been taught on the lessons the techniques of fast reading, body language, and the artof writing; and very few of them have been taught on the lessons which are crucial fromthe methodological point of view such as diction, computer, and drama. In the light ofthese findings, some suggestions are presented for the Programs of Turkish Language andLiterature Teaching.Key words: Candidate of Turkish Language and Literature Teacher, high school  curriculum, B.A program, knowledge of field, proficiency.
Keywords:

-,

___

  • Talim Terbiye Kurulu Bașkanlığı, http://ttkb.meb.gov.tr/duyurular/119.htm adresinden 28.12. 2005 tarihinde ulașılmıștır.
  • Tümtürk Yılmaz T. (2000). Türkçe Öğretiminde Yaratıcı Drama Yöntemi ile Diksiyon Becerileri Kazandırmaya İlișkin Bir Model Önerisi Yaklașımı, Yayımlanmamıș doktora tezi, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.