Litvanya Büyük Dükalığı’nda Müslüman Tatarlar: Geçmiş, Bugün ve Gelecek

Çok eski ve karmaşık bir tarihi olan “Tatar” adı, geçmişin farklı dönemlerinde farklı toplulukları tanımlamak için kullanıldı. Günümüzde Tatar adı öncelikle şu iki topluluğu akla getirmektedir: Çoğunluğu Rusya Federasyonu sınırları içinde yaşayan Kazan Tatarları ve (2014 yılında Kırım’ın Rusya’ya ilhakı uluslararası toplum tarafından tanınmamakla birlikte fiilen Rusya Federasyonu’na dâhil olan) Kırım Tatarları. Sovyet döneminde Kazan Tatarları için özerk bir idari birim teşkil edildi: Tatar Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti. 1990’dan beri bu idari birim Tataristan Cumhuriyeti olarak adlandırılmaktadır. 1921 yılında adında “Tatar” tanımı yer almayan Kırım ÖSSC de kurulmuştu. 1944 yılında Kırım Tatarları Kırım’dan sürgün edildikten sonra Kırım ÖSSC 1945 yılında lağvedildi. 1 Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Kırım Tatarları vatanlarına dönmeye başladılar; bu süreçte birçok zorluklar yaşadılar ve sıkıntıları günümüzde de devam etmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Litvanya, Polonya, Tatarlar

Tatars-Muslims in the Grand Duchy of Lithuania: Past, Present, and Future

The Conference Titled “Tatars-Muslims in the Grand Duchy of Lithuania: Past, Present, and Future” Was Held on June 27-30, 2017 in Vilnius (Lithuania) and Bohoniki (Poland).

___

  • "Litvanya Büyük Dükalığı’nda Müslüman Tatarlar: Geçmiş, Bugün ve Gelecek” Konulu Uluslararası Konferans (27-30 Haziran 2017).