Kâşgarlı Mahmud Dîvânu Lugâti’t-Türk Giriş-Metin-Çeviri-Notlar-Dizin

Kütüphanesi, A.E. Arabî kısmında, 4189 numarada bulunmaktadır. Bu bölümde öncelikle yazmanın fizikî özelliklerinden bahsedilmiştir. Akabinde ilk sayfasında DLT’ye ait olmayan 15 satırlık bir açıklama, açıklamanın ilk satırlarıyla ilgili küçük bir not ve kitabın 1400 yılındaki sahibi ile ilgili küçük bir kayıttan söz edilmiştir. Dankoff ve Atalay neşrinde rastlamadığımız bir bölüm olarak “El Yazmasına Sahip Olanlar” başlığı dikkati çekmektedir. Yazmanın nasıl bulunduğuna dair bilgilerden kısaca bahseden Ercilasun-Akkoyunlu, bu hikâyeye, giriş bölümünden sonra ek olarak verdiği “EK 1: Kilisli Rıfat Bilge, Bildiklerim (DLT’nin Bulunuşu ve Yayımlanması)” bölümünde ayrıntılı olarak değinecektir
Anahtar Kelimeler:

Ahmet, Bican, Ercilasun

___

  • Atalay, Besim, Kâşgarlı Mahmud Divanü Lûgat-İt-Türk (Çeviri), C. I, II, III, IV, TDK Yayınları, Ankara 2006
  • Dankoff, Robert - Kelly, James, Maómud al-Kāš arī Compendium Of The Turkic Dialects (Dīwān Luγāt atTurk), Harvard Üniversitesi Basımevi, Part I 1982, Part II 1984, Part III 1985.
  • Ercilasun, Ahmet Bican - Akkoyunlu, Ziyat, Kâşgarlı Mahmut Dîvânu Lugâti’t-Türk Giriş Metin-ÇeviriNotlar-Dizin, TDK Yayınları, Ankara 2014.