ULUSLARARASI DENETİM STANDARTLARI VE TÜRK TİCARET KANUNU HÜKÜMLERİNİN FİNANSAL RAPORLARIN OLUŞUMUNA VE BU RAPORLARIN KULLANICILARINA OLAN ETKİSİNİN İRDENLENMESİ

Işletmelerin muhasebe bilgilerine gereksinim duyan tarafların (İşletme sahip yada ortaklarının, yöneticilerin, borç verenlerin, işletme çalışanlarının, işletmeye ortak olmak isteyenlerin, kamuoyunun ) güvenilir finansal bilgiye olan ihtiyaçlarının artması , finansal tablolardaki bilgilerin güvenilirliğini sağlayan denetim ve denetimle ilgili düzenlemelerin önemini artırmıştır. Bu bilgilere olan güvenin artması için. denetçiler; finanansal tabloların finansal raporlama standartları doğrultusunda bir işletmenin finansal durumunu ve faaliyet sonuçlarını tüm önemli yönleriyle gerçeğe uygun ve doğru bir biçimde gösterip göstermediği konusunda görüş bildirirler. Bu durum bir taraftan denetim mesleğini, daha önemli bir konuma taşırken, diğer taraftan da bu mesleğin başarılı bir şekilde yapılabilmesi için iyi yetişmiş denetim elemanlarına olan ihtiyacı artırmıştır.

SCRUTINY OF THE IMPACT OF INTERNATIONAL AUDIT STANDARDS AND TURKISH COMMERCIAL LAW PROVISIONS ON THE FORMATION OF FINANCIAL REPORTS AND THE USERS OF THESE REPORTS

The increase in the need for reliable financial information of the parties (business owners or partners, managers, lenders, business employees, those who want to become a partner in the business, the public) that need accounting information of businesses has increased the importance of audit and auditing regulations that ensure the reliability of the information in the financial statements. In order to increase the trust in this information, the auditors; express an opinion on whether the financial statements present, in all material respects, the financial position and results of operations of an enterprise, in line with financial reporting standards, in a fair and accurate manner. While this situation carried the audit profession to a more important position, on the other hand, it increased the need for well-trained auditors in order to carry out this profession successfully.

___

  • Ayboğa, Hanifi, “Kurumsal Yönetimde Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik İlkeleri”, Kurumsal Yönetim ve Risk Yönetimi, (Ed. Doç. Dr. Pınar Başar, Dr. Öğr. Üyesi Duygu Celayir), Nobel Akademik Yayıncılık Ltd. Şti. ,Yayın No: 2606/155, Ankara, Mart 2020, ss.61-62.
  • Dabbağoğlu, Kadir, Can, Gökberk, (2018). Bağımsız Denetim, Eğitim Yayınevi, Konya.
  • Karacan, Sami, Uygun, Rahmi ,(2016). Denetim ve Raporlama, Umuttepe Yayınları, 2.Baskı, Kocaeli.
  • Kaval, Hasan, Karapınar, Aydın, Bayırlı, Rıdvan, Altay, Âdem, Torun, Salih, (2015). Türkiye Denetim Standartları Uygulama ve Yorumları, Gazi Kitabevi Ltd. Şti., Ankara.
  • Süer,Ayça Zeynep,(2004) Muhasebe Mesleğinde Enron Vak’ası Ve Getirdikleri, İSMMMO Yayınları, İstanbul.
  • UDS (Uluslar arası Denetim Standartları)
  • Uzun , Hakan, (2017). İSMMMO, Muhasebe Denetimi, İstanbul, Aralık .
  • 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu https://www.pwc.com.tr/tr/hizmetlerimiz/denetim/sarbanes-oxley.html