İŞLETMELERDE YAŞANAN MUHASEBE SKANDALLARININ ÖNLENMESİNDE ALINAN DENETİM TEDBİRLERİ

Ekonomi dünyasında son dönemlerde küreselleşmeye bağlı çeşitli gelişmelerin yaşandığı herkes tarafından bilinmektedir. Küreselleşme bağlamında bir ülkedeki ekonomik değişme ve gelişmeler yalnızca o ülkeyi etkilememiş tüm dünya ekonomisini de etkilemiştir. Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Avrupa ülkelerinde yaşanan küresel etkili skandallar ortaya çıkmıştır. Bu skandallardan Enron, Wordcom, Xerox ve Parmalat bu muhasebe skandallarının başında gelmektedir. Ülkemizde ise, bazı bankalar dışında önemli bir skandal yaşanmamıştır. İş Dünyasında yaşanan bu skandallara karşı gerekli denetim tedbirleri alınmıştır. Muhasebe skandallarına karşı alınan denetim tedbirleri skandalların önlenmesi için çok önemlidir. Ayrıca yaşanan bu muhasebe skandallarının ardından başta ABD olmak üzere çeşitli ülkeler gerekli tedbirleri almışlar ve gerekli yasal düzenlemelerde geliştirmişlerdir.

AUDIT MEASURES TAKEN AT THE PREVENTION OF ENCOUNTERED ACCOUNTING SCANDALS IN BUSINESS

It is known by everyone that there have been various developments related to globalization in the world of economy in recent times. In the context of globalization, economic changes and developments in a country have not only affected that country but also the entire world economy. Globally influential scandals in the United States and some European countries have emerged. Among these scandals, Enron, Wordcom, Xerox and Parmalat are at the forefront of these accounting scandals. In our country, there has not been any significant scandal, except for some banks. There may be necessary control measures against these scandals in the business world. Audit measures against accounting can also be important in preventing scandals. In addition, after these accounting scandals, various countries, especially the USA, took the necessary and developed them in the necessary legal regulations.

___

  • Referans1 Atmaca, M. (2012).” Muhasebe Skandallarının Önlenmesinde İç Kontrol Sisteminin Etkinleştirilmesi”, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İİBF Dergisi, 14(1).
  • Referans2 Cantekinler, M.(2013). “Sarbanes –Oxley Act ve AB ile Ülkemize Etkileri”, Activeline, Ocak.
  • Referans3 Çelik, A. (2003). İş Dünyasının Denetimden Beklentileri, 17. Muhasebe Kongresi, TÜRMOD Yayınları, İstanbul.