Türkiye’de vergi yükünün bölgesel dağılımı

Ödenen vergilerin gelire oranlanmasıyla hesaplanan vergi yükü, bir ülkedeki vergi politikasının temel karar girdilerinden birisini oluşturmaktadır. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, çeşitli vergi türleri, sektörler ve bölgeler açısından incelenebilmektedir. Yapılan bu incelemede kavramın farklı yönlerine vurgu yapılmaktadır. Ele alınan çalışmada vergi yükü, bölgesel bazlı olarak incelenmiş olup; Türkiye’deki coğrafi bölümlenme bu çalışmada konu edinilmiştir. Bölgesel vergi yükünün ülkemizdeki bölgeler itibariyle dağılımı, hem uygulanan vergi politikalarının değerlendirilmesine olanak sağlayacak; hem de kamu hizmetlerinin sunulduğu coğrafya, vergisel açıdan değerlendirilmiş olacaktır.
Anahtar Kelimeler:

Türkiye

Regional distribution of tax burden in Turkey

Tax burden calculated to taxes paid in comparison with income, make up one basic decision inputs of tax policy in a country. Equitable and well-balanced distribution of tax burden in a country can examine regionally, sectorally and point of various tax types. In this research, it’s emphasized to different aspects of the concept. In the individual study, tax burden examined as regional-based; a geographical partition in Turkey is taken a matter in this study. Regional tax burden distribution in consideration of regions in our country, both enable to evaluate existing tax policies; and the geography which public services present in enable to evaluate point of tax.
Keywords:

Turkey,

___

Akalın G. (1990), “Türkiye’de Gelir ve Vergi Yükü”, Çeşitli Açılardan Vergileme ve Sorunları, 6. Türkiye Maliye Eğitimi Sempozyumu, 21-23 Mayıs.

Altay A. (2007), Vergileme Kapasitesinin Ekonomik - Mali Sınırları, Vergi Sorunları Dergisi, Mayıs.

Anıl H. (1973), Türkiye’de Vergi Yükü (1950-1970), Maliye ve Vergi Hukuku Enstitüsü Yayınları 4, Ankara.

Avcı N. (1988), Bütçe ve Para Politikalarının Makroekonomik Etkileri”, Devlet Bütçe Uzmanlığı Araştırma Raporu, Ekim, http://www.gib.gov.tr/fileadmin/html/vı/gbg/tablo_14.xls.htm.

Berksoy T ve İbrahim D. (2004), “Politik Vergi Çevrimleri: Türkiye’de Vergi Yükü Üzerinde Politik Etkiler”, 19. Türkiye Maliye Sempozyumu, Uludağ Üniversitesi, Belek-Antalya.

Devrim F. (2002), Kamu Maliyesine Giriş, Gözden Geçirilmiş ve Genişletilmiş Dördüncü Baskı, İzmir.

Ergün Y. (1986), Türkiye’de Vergi Yükü (1975-1984), Maliye Ve Gümrük Bakanlığı Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Yayını, Cilt-XII.

Nadaroğlu H. (1996), Kamu Maliyesi Teorisi, Gözden Geçirilmiş ve Düzeltilmiş 9. Baskı, İstanbul: Beta Yayınevi.

Orhaner E. (1999), “Türkiye’de 1987-1997 Döneminde Vergi Yükü Değişmeleri” Vergi Sorunları Dergisi, Sayı 135, Aralık.

Tosuner M., Arıkan Z. ve Yereli A.B. (1992), Türk Vergi Sistemindeki Sorunlar ve Çözüm Önerileri, EGİAD, Ekonomik Raporlar No: 7, İzmir.

Türk İ. (2002), Kamu Maliyesi, Güncelleştirilmiş 4. Basım, Ankara: Turhan Kitabevi.

Yaraşlı G.O. (2005), Türkiye’de Vergi Reformu, Maliye Bakanlığı Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı Yayın No: 2005/367, Ankara

Yaşa M. (1962), Vergi Yükü: Vergi Yükü Hesaplama Usulleri Ve Mukayeseleri, İstanbul: Sermet Matbaası.

http://www.gib.gov.tr/