Türk vergi sisteminde KDV uygulaması ve etkinliğinin analizi

Dolaylı vergiler, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, belirli bir süre için dahi olsa kalkınmanın finansmanı için önemli bulunmaktadır. Ancak vergilemenin aynı zamanda özel kesim tasarrufları üzerinde daraltıcı bir etkiye yol açtığı bilinen bir gerçektir. Verginin salınması kadar etkinliği ve vergi hâsılatının verimliliği de dikkate alınması gereken bir başka husustur. Katma Değer Vergisi (KDV) ile Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)gibi vergiler çağdaş vergilemenin en temel araçları arasında kabul edilmektedir. Çalışma kapsamında, Türkiye özelinde ele alınan KDV’nin yürürlüğe girdiği tarih olan 1985 öncesi ve sonrası itibariyle vergi hâsılatı içerisindeki durumu incelemeye konu edilmektedir. Etkinliğin sağlanmasına ilişkin hukuki düzenlemeler, yıllar itibariyle rakamsal gelişmelerle birlikte değerlendirilmektedir
Anahtar Kelimeler:

Türkiye

Vat practices and efficiency analysis in Turkish taxation system

Indirect taxes, particularly in developing countries, have been deemed as essential for the finance of development. However, it has been widely known reality that this creates shrinking effect on the private sector savings. On the other hand, the efficiency and productivity of tax revenue are also important issues as well as taxation Taxes such as Value Added Tax (VAT) and Private Consumption Tax (PCT) have been deemed as primary tools for modern taxation. In this study, we investigate the situation of tax revenues before and after 1985 in which VAT law was eacted. The further legal amendments across the years which have been made in order to improve the efficiency of VAT, have been evaluated together with relevant data.
Keywords:

Turkey,

___

ACAR, İbrahim Attila; MERTER, Mehmet Emin (2005), “Türkiye’de 1980 Sonrası Dönemde Vergi Denetimi ve Vergi Denetiminde Etkinlik Sorunu”, Maliye Dergisi, Ocak-Şubat 2005, Sayı: 147, s. 10.

APAK, Talha;(2006) “Katma Değer Vergisinde Tevkifat Uygulaması Gerekli Olduğu Kadar, Yapılan Düzenlemelerinde Uygulanabiliyor Olması Gerekir”, ( http://www.alomaliye.com/ocak_06/talha_apak_kdv_tevkifat.htm)

ATAÇ, Beyhan (1999) Maliye Politikası, Anadolu Üniversitesi Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Çalışmaları Vakfı Yayınları; No:118, Eskişehir.

ÇAKIR, Meral; “Katma Değer Vergisi Gözüyle Özel Tüketim Vergisine Bakış” http://www.kobiline.com/docs/AATax/article/OTV.doc

ÇAPAR, Mustafa (2004),“Özel Tüketim Vergisi ve Türkiye Uygulaması”, http://www.sayistay.gov.tr/yayin/dergi/icerik/der52m6.pdf

DPT (2001), VIII. Beş Yıllık Kalkınma Planı, Vergi Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara.

NADAROĞLU, Halil (1992), Kamu Maliyesi Teorisi, Beta Basım Yayın, 8. Baskı, İstanbul.

TOSUNER, Mehmet (1989), 1980 Sonrası Türk Vergi Sisteminin Yapısı ve Gelişimi, Bayraklı Matbaacılık, İzmir 1989, s.34.

TURHAN, Salih (1998), Vergi Teorisi ve Politikası, Filiz Kitabevi, İstanbul.

TÜRK, İsmail (1985), Maliye Politikası, S Yayınları, 6. Baskı, Ankara; Turhan Kitabevi tarafından yapılan 11. (1997, s.333) ve 12. (1998) baskılarda aynı dipnotta önceki bilgiler tekrarlanmaktadır.