SİPARİŞ ÜZERİNE YAPILAN AR-GE PROJELERİ VE MUHASEBE SÜRECİNİN İNCELENMESİ

Teknolojik yeniliğin gerçekleştirilmesi ancak Araştırma ve Geliştirme faaliyeti ile mümkün olabilir. Ar-Ge çalışmaları genel olarak uzun süre alabilir, harcama ve uğraş gerektirir, başarısızlıkla sonuçlanabilir. Bu nedenle kaynakların verimli ve etkin kullanılması ve planlı, sistemli yapılması zorunludur. Ar-Ge çalışmalarındaki belirsizlik Ar-Ge yönetiminde sağlanacak etkinlikle başarılabilir ve Ar-Ge teşvikleri ile bu süreç özendirilebilir. Yine ArGe faaliyeti ile dışa bağımlılık azaltılıp, toplumsal fayda yaratmak mümkün olabilir. Araştırma ve Geliştirme faaliyetleri sonucu ortaya çıkan teknolojik buluş ve yenilikler işletmenin ve toplumun ekonomik, teknik, sosyal gereksinmelerini karşılar, rekabet üstünlüğü sağlar ve ürünlerin, hizmetlerin üretimini artıran ve niteliğini değiştiren gelişmeleri içinde barındırır. Bu açıdan teknolojik yenilikler ve gelişmeler ile toplumsal ve ekonomik refah arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Siparişe dayalı Ar-Ge kendi bünyesinde yeterli alt yapısı ve Ar-Ge personeli olmayan, imkânları sınırlı olan işletmelerin projelerini sözleşme çerçevesinde Ar-Ge ve tasarım merkezleri ile birlikte gerçekleştirme imkanı sunmaktadır. Bu çalışmamızda siparişe dayalı olarak gerçekleştirilecek Ar-Ge ve tasarım projeleri ile ilgili süreçler, özellikli durumlar, muhasebeleştirme süreçleri ve yaşanan sorunlar ele alınmış ve çözüm önerileri sunulması hedeflenmiştir.

ORDER BASED R & D PROJECTS AND INVESTIGATION OF ACCOUNTING PROCESS

The realization of technological innovation can only be possible through Research and Development activity. R&D studies may take a long time, require expense and effort, and also may result in a failure. For this reason, it is mandatory to use the resources efficiently and effectively and must be planned and systematic. Uncertainty in the field of R&D studies can be achieved with the efficiency of R&D management and this process can be encouraged with R&D incentives. So it is possible to reduce foreign dependency with the R&D activity and create social benefits. Technological inventions and innovations resulting from Research and Development activities meet the economic, technical and social needs of the business and society, provide a competitive advantage and include developments that increase the production and change the quality of products and services. In this respect, there is a direct relationship between technological innovations and developments and social and economic welfare. Order-based R&D offers the opportunity to implement the projects of enterprises that do not have sufficient infrastructure and R&D personnel, collabration with R&D and design centers within a contract. This study aimed to constract a general picture of the processes related to order based R&D and design projects, special cases, accounting processes, the problems discussed and offer solutions.

___

  • Arslan, C. (2018). Ar-Ge Tasarım ile Teknokentlerde Vergi ve Muhasebe Uygulamaları. Ankara; Ar-Ge ve Teknokent Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik
  • Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı (29.02.2012). B.07.1.GİB.4.99.16.02.5746/3-64 Sayılı Muktezası. İstanbul: Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı
  • Doğan, U. ve Kızıl, Ö. (2016). Ar-Ge Reform Paketinin Değerlendirilmesi. Vergi Sorunları Dergisi, 332, 27-28.
  • Eray, A. (2019) Ar-Ge Destekleri. Ankara: S.E.K. Yayınları.
  • Kutbay, H, (2018). Türkiye’de AR-GE Faaliyetlerine Sağlanan Vergi Teşvikleri: Tarihsel Bir Perspektif. Vergi Sorunları Dergisi, 352, 98.
  • Maliye Bakanlığı (30.09.2016). 5746 Sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliği, Seri No: 6 Ankara: Resmi Gazete (29843 sayılı)
  • Mert, H., Karahan, B.D ve Atın, F. (2020). Ar-Ge Teşvikleri ve Muhasebe Uygulamaları. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
  • T.C. Yasalar (12.03.2008). 5746 Sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunu. Ankara: Resmi Gazete (26814 sayılı)