Konaklama işletmelerinde yiyecek-içecek departmanında yapılan bir hilenin tespiti: Vaka analizi

Günümüzde işletmelerin çok fazla büyümeleri, işlet me içi ve dışı organizas- yonların yapısının karmaşıklaşması, rekabetin artması, globalleşmenin getirdiği uluslararası faaliyetler ve konjonktürel dalgalanmalar çeşitli hata ve hileleri de be- raberinde getirmektedir. Söz konusu hata ve hilelerin tespit edilmesi ve bir daha çıkmayacak şekilde gereken iç kontrol sistemlerinin kurulması bir zorunluluk hali- ne gelmektedir. Özellikle yiyecek içecek operasyonlarının çok önemli olduğu ko- naklama işletmelerinde hata ve hileler daha çok bu departmandan kaynaklanmakta ve büyük rakamlara ulaşabilmektedir. Bu çalışmada Kapadokya bölgesinde faaliyet gösteren bir konaklama işletmesinde yiyecek maliyetlerinde yapılan bir hile örnek vaka olarak analiz edilmiştir. Çalışmada analitik inceleme tekniği ile tespit edilen bir hilenin, hangi yöntem ile bulunduğu anlatılmış, hilenin parasal etkisi hesaplanmış ve yönet- sel rapor haline getirilmiştir. Hilenin hangi risk faktörlerini barındırdığı ve nasıl yapıldığı anlatıldıktan sonra bu tarz hilelerin bir daha yaşanmaması için uygulanması gereken iç kontrol prosedürlerinden örnekler verilmiştir.

Case study: Detection of fraud in food and beverage departments in hospitality

Amazing growth of today’s firms in size, complexity of internal and ex- ternal organization structure of firms, increasing competition, international activities and cyclical fluctuation which came with globalization are brings errors and fraud with it. Detection of these errors and frauds, after those establishing internal control systems, which will prevent the occurrence of same mistakes, and frauds in the future is becoming a necessity. Espe- cially hospitality businesses give high importance to foods and beverages are suffer from errors and frauds in this particular department and this can reach large numbers. In this article, a fraud of food costs in a hospitality business, which is es- tablished in Cappadocia region, is analyzed as a case study. Fraud found by using analytical procedures then fiscal impact of fraud is calculated and turned into managerial report. After explaining what kind of risk factors this fraud is including and how it has happened, examples of internal procedures have been given in order to prevent these kinds of frauds.

___

  • Abdioğlu Hasan, (2007). “Hilelerin Önlenmesi ve Ortaya Çıkarılmasına Yönelik Proaktif Yaklaşımlar”, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, Mayıs (2007).
  • Altıntaş Nergis Nalan, (2010), “Denetimde Hata ve Hile”, Sosyal Bilimler Dergisi, 1, (2010)
  • Arens Alvin A., Elder Randal J., Beasley Mark S., (2012). Auditind and Assurance Services. 14. ed. [y.y.] : Prentice Hall.
  • Atmaca Metin, (2012). “Muhasebe Skandallarının Önlenmesinde İç Kont- rol Sisteminin Etkinleştirilmesi”, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İİBF Dergisi, XIV, I (2012).
  • Bayou Mohamed E., Reinstein Alan (2001). “A Systemic View Of Fraud Explaining Its Strategies, Anatomy And Process”, Critical Perspectives on Accounting, 12, (2001) : 383–403.
  • Bierstaker James L., Brody Richard G., Pacini Carl (2006). “Accountants’ Perceptions Regarding Fraud Detection and Prevention Methods”, Mana- gerial Auditing Journal, 21, 5 (2006) : 520-535.
  • Bozkurt Nejat, (2009). İşletmelerin Kara Deliği Hile: Çalışan Hileleri. İstanbul : Alfa Yayınları.
  • Bozkurt Nezat, (2011). “Hile Teorisi ve Uygulaması” 20.10.2013 tari- hinde http://www.ankaraymmo.org.tr/ekler/Hile_teorisi_uygulama- si-26.3.2011.pdf adresinden erişildi.
  • Cömert Nuran, Uzay Şaban, Selimoğlu Seval Kardeş, Uyar Süleyman, (2013). Uluslararası Denetim Standartları Kapsamında Bağımsız De- netim. Sakarya : Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi.
  • Çatıkkaş Özgür, Çalış Yıldırım Ercan, (2010). “Hile Denetiminde Proak- tif Yaklaşımlar”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Ocak (2010).
  • Çıtak Nermin, (2009). Hileli Finansal Raporlamada Yaratıcı Muhase- be. İstanbul : Türkmen Kitabevi.
  • Gönen Seçkin, Ergun Ülkü, (2008), “Otel İşletmelerinin Yiyecek İçecek Bölümünde İç Kontrol Sisteminin Etkinliğinin Değerlendirilmesine Yöne- lik Bir Uygulama” Ege Akademik Bakış Dergisi, 8, 1 (2008).
  • Hatunoğlu Zeynep, Koca Nurettin, Kıllı Mustafa, (2012). “İç Kontrolün Muhasebe Sistemindeki Hata ve Hilelerin Önlenmesindeki Rolü Üzerine Bir Alan Çalışması”, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Ens- titüsü Dergisi (2012)
  • IFAC, (2013). http://www.ifac.org/sites/default/files/downloads/ a012-2010-iaasb-handbook-isa-240.pdf, 02.10.2013 tarihinde adresin- den erişildi.
  • Ömürbek Vesile, Altay Sevil Özge, (2011). “Turizm İşletmelerinde İç Kontrol Sisteminin Etkinliğinin İncelenmesi ve Manavgat Bölgesindeki Beş Yıldızlı Otellerde Bir Araştırma”. SDÜ İİBF Dergisi, 6, 1 (2011).
  • Özkul Fatma U., Özdemir Zehra A., (2011). İşletmelerde Hile Riski Yö- netimi. İstanbul : Beta Yayınları.
  • Pehlivanlı Davut, (2011). Hile Denetimi: Metodoloji ve Raporlama. İs- tanbul : Beta Yayınları.
  • Terzi Serkan, (2012). “Hile ve Usulsüzlüklerin tespitinde Veri Madencili- ğinin Kullanımı”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Nisan (2012).