Petrol elde etme sürecinde arama, geliştirme ve terk etme faaliyetlerinin türkiye muhasebe ve finansal raporlama standartları kapsamında muhasebeleştirilmesi

Önemli enerji kaynaklarından biri olan petrolün elde etme süreci; ara- ma öncesi, ruhsat alımı, arama, geliştirme, üretim ve terk etme faaliyetle- rinden oluşmaktadır. Bu süreçte oluşan finansal bilgilerin gerçeğe uygun olarak finansal tablolara aktarılması gerek maliyet kontrolü gerekse çıkar gruplarına sunulacak doğru bilgi için gereklidir. Bu amaca yönelik olarak hazırlanan çalışmada; TFRS 6 “Maden Kaynaklarının Araştırılması ve De- ğerlendirilmesi” Standardı ve diğer ilgili standartlar çerçevesinde petrol elde etme sürecine ilişkin çeşitli muhasebeleştirme esasları üzerinde durul- muştur. Ayrıca elde etme sürecinde oluşan; arama giderleri, var ise değer düşüklüğü, geliştirme giderleri, amortisman ve terk etme giderlerinin mu- hasebeleştirilme süreci açıklanmaya çalışılmıştır.

Recognition of searching, development and aban- donment activities in the course of obtaining pet- roleum under the scope of turkish accounting and financial reporting standards

The obtaining process of petroleum which is one of the important ener- gy sources, consist of pre-search, license gaining, searching, development, production and abandonment activities. The transfer of financial informati- on that occurs in this process to the finance tables realistically, is necessary for cost control as well as correct information that will be submitted to the interest groups. In the study that is prepared for this purpose,various recognition principles related with obtaining process of petroleum under the scope of TFRS 6 “Exploration for and Evaluation of the Mine- ral Resource” and other relevant standards were emphasized. Besides, the recognition process of search costs, impairment (if there is any), develop- ment costs, amortization and abandonment costs were explained.

___

  • Akdoğan Nalan ve Sevilengül Orhan (2007). Türkiye Muhasebe Standartları İle Uyumlu Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulaması, ynlnmş, gnclnmş. 13. bs. İstanbul: İSMMMO Yayınları.
  • Bayraç, H. Naci (2005). “Uluslararası Petrol Piyasasının Ekonomik Analizi”, Fi- nans-Politik ve Ekonomik Yorumlar, 499 (42): 6-20.
  • Bostancı, Meltem (2000). Dünya Enerji Politikalarında Türkiye’nin Yeri, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), İstanbul, İstanbul Üniversitesi.
  • Hacırüstemoğlu, R., Bahadır, O. ve Boz, M. F. (2006). “Petrol Arama ve Üretim İşletmeleri İçin Muhasebe Sistemi Önerisi”, Mali Çözüm, 78 (2006) : 21-33.
  • http://www.pigm.gov.tr/petrolnedir.php, [çevrimiçi erişim : 22.11.2013].
  • http://www.pigm.gov.tr/tarihce.php, [çevrimiçi erişim : 28.11.2013].
  • http://www.mta.gov.tr/v2.0/default.php?id=tarihce, [çevrimiçi erişim : 28.11.2013].
  • http://www.tpao.gov.tr/tp5/?tp=m&id=3, [çevrimiçi erişim : 28.11.2013].
  • http://www.petform.org.tr, [çevrimiçi erişim : 25.11.2013].
  • İpek, Evren (2008). Dünya Petrol Fiyatlarındaki Değişimin Türkiye’nin Eko- nomik Büyümesi Üzerine Etkileri, (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi), Balıkesir, Balıkesir Üniversitesi.
  • Jennings, D. R., Feiten, J. B. ve Brock, H. R. (2000). Petroleum Accounting Principles, Procedures & Issues, 5.bs. United States of America: Pricewaterhouse Coopers LLP.
  • Karapınar, A., Zaif, F. ve Torun S. (2010). “Maden İşletmelerinde Uygulanan Muhasebe Politikaları ve Uluslararası Finansal Raporlama Standardı-6’nın Getir- diği Düzenlemeler”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Der- gisi, 12 (3): 43-68.
  • Örten Remzi, Kaval Hasan ve Karapınar Aydın (2012). Türkiye Muhasebe – Finansal Raporlama Standartları Uygulama ve Yorumları, 6. bs. Ankara: Gazi Kitabevi.
  • T.C. Yasalar (07.03.1954). 6326 sayılı Petrol Kanunu. Ankara: Resmi Gazete (8659 Sayılı)
  • T.C. Yasalar (30.05.2013). 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu, Ankara: Resmi Gazete (28674 Sayılı)
  • Türkiye Finansal Raporlama Standardı-6 “Maden Kaynaklarının Araştırılması ve Değerlendirilmesi”, 20.10.2013 tarihinde http://www.kgk.gov.tr/contents/files/ TFRS_2013/TFRS/TFRS_6.pdf, adresinden erişildi.