Takiyettin Mengüşoğlu felsefesinin anahatları

Bu çalışmada Takiyettin Mengüşoğlu'nun ortaya koyduğu felsefi antropoloji ana hatları ile ele alınmaktadır. O, bu projesinde insan varlığını somut bütünlüğü içinde ele alan ontoloji temelli bir felsefe ortaya koymaktadır. Bu projenin temellendirilmesinde gerek Husserl'in fenomenolojik yaklaşımının gerekse Hartmann'ın yeni ontolojisinin önemli yeri vardır. O nedenle felsefi antropolojiye geçmeden evvel, Mengüşoğlu'nun bu söylemler hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir.

The outlines of Takiyettin Mengüşoğlu's philosophy

In this lecture, the outlines of philosophical antropology improved by Takiyettîn Mengüşoğlu are studied. In this project, he set forth a philosophical antropology grounded by onthology, that deals with the human existance in its concrete totality. Husserl's phenomenological approximation and Hartmann's new onthology both have an important place at his project of philosophical antropolgy. That's why before investigating this project ve looked at his opinions about these approximations.

___

Bıçak A, "Felsefeciler", Türk Düşüncesi II Kaygılar, Dergah Yay. İstanbul 2010,

Bollnow O. F., "İfade ve Anlama", Hermeneutik (Yorumbilgisi) Üzerine Yazılar, çev. ve der. D. Özlem, Ankara, Ark Yay., 1995.

Casierer E., Kant'ın Yaşamı ve Öğretisi, çev. D. Özlem, İstanbul, İnkilap Kitabevi, 1996.

Çotuksöken B. "Ernst Cassirer'de İnsan", Yüzyılımızda İnsan Felsefesi, Türkiye Felsefe Kurumu Yay. Haz. İoanna Kuçuradi, Ankara, 1997,

Dilthey W. "Tin Bilimlerine Giriş", Hermeneutik ve Tin Bilimleri, çev. Doğan Özlem,İstanbul, Paradigma Yay., 1999,

Gadamer H-G. "Hermeneutik", Hermeneutik (Yorumbilgisi) Üzerine Yazılar, Çev. ve der. D. Özlem, Ankara, Ark Yay., 1995,.

Gadamer H-G, Truth and Method :tr. Joel Weinsheimer and Donald G. Marshall, Continium Publications Company, NewYork, 1994

Heidegger M., Being and Time, çev. J. Macquarrie & E.Robinson, Kundli, Blackwell Pub. 2005,

Husserl E. Kesin Bir Bilim Olarak Felsefe, çev.Abdullah Kaygı, TFK yay. Ankara,2007.

Kuçuradi L, "20. Yüzyıl Felsefi Antropolojisinde Takiyettin Mengüşoğlu'nun Yeri", Yüzyılımızda İnsan Felsefesi, Türkiye Felsefe Kurumu Yay., Haz. İoanna Kuçuradi, Ankara, 1997

Mengüşoğlu T. "Takiyettin Mengüşoğlu'ile Konuşma, Felsefe, Kültür ve eğitim Üzerine", Felsefecilerle Söyleşiler, yay. haz. Aslan Kaynardağ, Elif Yay, İstanbul,

Mengüşoğlu T, Felsefeye Giriş, Remzi Kitabevi, İstanbul, 2000.

Mengüşoğlu T, Felsefi Antropologi, İst. Üniv. Ed. Fak. Yay. İstanbul, 1971.

Mengüşoğlu T, Fenomenologi ve Nicolai Hartmann, İ.Ü. Edebiyat Fak. Yay. İstanbul, 1976.

Mengüşoğlu T, "Fenomenolojiden Önceki Felsefenin Durumu ve Husserl'in Fenomenolojisi", Önsöz'^. Husserl, Kesin Bir Bilim Olarak Felsefe, çev. Tomris Mengüşoğlu, YKY, İstanbul,1995.

Mengüşoğlu T, "Yeni ve Eski Ontoloji Arasında Özel Bir Yer Alan Öz Ontolojisi", Felsefeye Giriş,Remzi Kitabevi, İstanbul, 2000,

Mengüşoğlu T, "Fenomenologiden Önceki Felsefenin Durumu ve Husserl'in Fenomenolojisi" Fenomenologi ve Nicolai Hartmann, Edebiyat Fak. Matbaası, İstanbul, 1976,

Mengüşoğlu T, "Hartmann'm Fenomenologideki Yeri", Fenomenologi ve Nicolai Hartmann, Edebiyat Fak. Matbaası, İstanbul, 1976, s. 29.

Mengüşoğlu T, "Ontolojik Esaslara Dayanan Felsefi Antropologi Hakkında Düşünceler" Yüzyılımızda İnşan Felsefesi, Türkiye Felsefe Kurumu Yay., Haz. İoanna Kuçuradi, Ankara, 1997, s.l.

Mengüşoğlu T, Felsefi Antropologi, İst. Üniv. Ed. Fak. Yay. İstanbul, 1971,

Mengüşoğlu T, "Felsefi Antropologi Bakımından tecrübe Mefhumunun Tahlili", Felsefe Arkivi, Cilt III, s: 1, 1952,

Mengüşoğlu T, "Antropologik Teorier" Felsefi Antropologi, İst. Üniv. Ed. Fak. Yay. İstanbul, 1971

Mengüşoğlu T, Değişmez Değerler ve Değişen Davranışlar, Felsefi Etik İçin Kritik Bir Hazırlık,İstanbul Matbaası, İstanbul, 1965, s.6.

Mengüşoğlu T,"Tarihilik ve Talihsizlik", Felsefe Arkivi, 1968, sayı 16, s. 115.

Mengüşoğlu T , "Sübjektiflik ve Objektiflik Fenomeninin Felsefi Antropologi Bakımından Tahlili",Felsefe Arkivi, Cilt III. S.3, 1957.

Örnek Y. "Felsefede Antropoloji geleneği ve Takiyettin Mengüşoğlu", Yüzyılımızda İnsan Felsefesi, Türkiye Felsefe Kurumu Yay., Haz. İoanna Kuçuradi, Ankara, 1997.

Özlem D. "Takiyettin Mengüşoğlu'da İnsan Kavramı", Yüzyılımızda İnsan Felsefesi, Türkiye

Felsefe Kurumu Yay., Haz. İoanna Kuçuradi, Ankara, 1997.

Özlem D., Bilim Tarih Yorum, İnkılap Kitabevi, İstanbul, 1998

Stallmach J., "Nicolai Hartmann ve İnsanın Kendisi Sorunu" Yüzyılımızda İnsan Felsefesi, s. 156.

Yüzyılımızda İnsan Felsefesi, Türkiye Felsefe Kurumu Yay., Hazırlayan İoanna Kuçuradi, Ankara, 1997