DURUMUM VE ÖDEVLERİ” KONUSUNDA BRADLEY

F. H. Bradley’nin Ahlâk İncelemeleri, çalışmalarının en Hegelcisidir. Ahlâk İn-celemeleri’nde o “kendini-gerçekleştirme” kavramı açısından ifade edilen birtür yetkinlikçi ahlâk açıklaması sunar. Bu doktrin aynı zamanda “kendini ger-çekleştirme” etiği olarak adlandırılabilir. Bradley’nin “durumum ve ödevleri”kavramı “kendini gerçekleştirmenin” anlamını açık hâle getirir. Bradley, herkişinin toplum içinde bir yer ve işleve sahip olduğunu kabul eder; onun “ödev”-leri yaşamındaki “durum”u ile ilişkilidir. O, kendini yalnızca toplum içindekidurumu ile ilişkili ödevlerini yerine getirmek suretiyle gerçekleştirebilir. Ken-dini gerçekleştirme, toplumdan ayrı mümkün değildir. En yüksek kişisel iyi, enyüksek “sosyal ya da ortak iyi” ile uyum hâlindedir.

BRADLEY ON “MY STATION AND ITS DUTIES

F. H. Bradley’s Ethical Studies is his most Hegelian study. In his Ethical Studies, he describes a type of perfectionist account of morality that is articulated in terms of the concept of self-realization. This doctrine is also called the ethics of self-realization. Bradley’s conception of “My station and its duties” makes the meaning of self-realization clear. He holds that each person has a place and function in society; his duties relate to his station in life. He can realize his self only by performing his duties relating to his station in society. Self-realization is not possible apart from society. The highest personal good is in harmony with the highest social or common good.

___

Bradley, Francis Herbert; Ethical Studies, London:Henry S. King & Co.,1876.

Bradley, Francis Herbert; Appearance and Reality, London: Oxford University Press, 1897.

Cevizci, Ahmet; Etiğe Giriş, İstanbul: Paradigma Yayınları, 2008.

MacIntyre, Alasdair; Ethik’in Kısa Tarihi, Çev. H. Hünler, S. Zelyüt Hünler, 1. Baskı, İstan- bul: Paradigma Yayınları, 2001.

Scruton, Roger; Modern Felsefenin Kısa Tarihi, Çev. U. Özmakas, Ü. H. Yolsal, 1. Baskı, Ankara: Dipnot Yayınları, 2015.

Speaks, Jeff; “Bradley’s Monist Idealısm”. https://www3.nd.edu/~jspeaks/courses/2007- 8/43904/_HANDOUTS/bradley-appearance-reality.pdf.

Thilly, Frank, Çağdaş Felsefe, Çev. İ. Şener, 2. Baskı, İstanbul: İzdüşüm Yayınları, 2002.

Trombley, Stephan; Modern Dünyaya Yön Veren 50 Düşünür, Çev. G. Gülbey, 1. Baskı, İstan- bul: Kolektif Kitap, 2013.

Wollheim, Richard; F. H. Bradley, London: Harmondsworth, Pelican Books, 1959.

https://www.psa.ac.uk/sites/default/files/conference/papers/2015/BRADLEY’S ACCOUNT OF IDEAL MORALITY: SELF-REALIZATION AND ITS EQUIVOCATIONS. pdf

http://eprints.whiterose.ac.uk/81188/2/IdealismGreenBradleyfinal.pdf

http://people.stfx.ca/wsweet/BOSANQUET&BRADLEY:htm

http://www.universityofcalicut.info/SDE/Ethics.pdf