ÇEVRE-DÜNYA’DAN DÜNYAYA: HEIDEGGER’İN “DÜNYA”SINA BİR GİRİŞ

Bu çalışma, Heidegger’in dünya kavramının analizine bir giriş niteliğindedir. Burada Varlık ve Zaman’da yer alıp bu konuyu ele alan paragraflar arasında bulunan §14, §15 ve §16’nın analiz ve yorumu hedeflenmektedir. Bu çerçevede, birbiriyle içsel bir biçimde bağlantılı olan dünya-da-olma, çevre-dünya, dünya, dünyasallık gibi temel kavramlar ele alınmakta ve işlenmektedir. Gerçekte, Heidegger dünyasallık analizi üzerinden orada-varlık olarak Dasein’ın bir analizini gerçekleştirmeyi, bu yolla da haddizatında varlığın anlamını ortaya sermeyi amaçlamaktadır. Bunun için işe Dasein’ın çevre-dünya’daki gereçlerle tasalı-işgörme’de açığa çıkan varlık minvalini analiz ederek başlamakta, sonra da analizi çevre-dünya’dan dünya analizine yükseltmektedir. Filozofa göre, haddizatında dünya varolanların basitçe bir toplamı değil ama Dasein’ın varoluşuna ait egzistansiyal bir belirlenimdir. Bu çalışmada bu minvaldeki meseleler ele alınmaktadır.

FROM THE ENVIRONMENT TO THE WOLD: AN INTRODUCTORY TO HEIDEGGER’S “WORLD”

This study is an introductory to an analysis of Heidegger’s notion of world. It aims to give an analysis and commentary for the §14, §15,and §16 from Heidegger’s work Being and Time. In this context, some internally related basic notions are to be discussed such as environment, world, Being-in-the-world, worldhood. Heidegger intends to analyze Dasein as ‘Being-there’ through a worldhood analysis and thus to show the meaning of ‘Being as such’. He starts with the analysis of the mode of Being which manifests itself in Dasein’s ‘concernful dealing’ with the equipments in the environment. He then expands this analysis from environment to the world. According to Heidegger, world as such is not simply the sum of beings but an existential determination that pertains to Dasein’s existence. This study argues such topics.

___

Dreyfus, H., L.; Being-in-the-Wold. A Commentary on Heidegger’s Being and Time, Division I, The MIT Press, Londra, 1991.

Gelven, M.; A Commentary on Heidegger’s Being and Time, Northern Illinois University Press, DeKalb, Illinois, 1989.

Gözel, Ö.; “Egzistansiyal Bir Ölümle Ölmek: Heidegger’de Ölüme Doğru Varlık”, Kutadgubilig Felsefe-Bilim Araştırmaları Dergisi, no: 30, Haziran 2016.

Gözel, Ö.; Varlıktan Başka. Levinas’ın Metafiziğine Giriş, Ketebe Yayınları, İstanbul, 2018.

Greish, J.; Ontologie et Temporalité. Esquisse d’un Interpretation Integral de Sein und Zeit, Presses Universitaires de France, Paris, 2003.

Heidegger, M.; Etre et Temps, trad. par F. Vezin, Gallimard, Paris, 1986.

Heidegger, M.; Sein und Zeit, Max Niemeyer Verlag, 19. Baskı, Tübingen, 2006.

Heidegger, M.; Being and Time, trans. by J. Macquarrie & E. Robinson, Harper Collins Publishers, New York, 1962.

Heidegger, M.; The Fundamental Concepts of Metaphysics, trans. by W. McNeill and N. Walker, İndiana University Press, Bloomington and Indianapolis, 1995.

Heidegger, M.; Sanat Eserinin Kökeni, çev. F. Tepebaşı, Deki Yayınları, Ankara, 2001.

Heidegger, M.; Varlık ve Zaman, çev. Aziz Yardımlı, İdea, İstanbul, 2004.

Heidegger, M.; Varlık ve Zaman, çev. K. H. Ökten, Alfa Yayınları, Tümüyle yenilenmiş ve düzeltilmiş çeviri, İstanbul, 2018.

Kockelmans, J. J.; Heidegger’s “Being and Time”. The Analytic of Dasein as Fundamental Ontology, University Press of America, Washington, D.C., 1989.

Ökten, K., H.; “Varlık ve Zaman” Kılavuzu, Agora Yayınları, İstanbul, 2008.

Vaysse, J.-M.; Dictionnaire Heidegger, Ellipses, 2007.

Wittgenstein, L.; Tractatus Logico-Philosophicus, çev. O. Aruoba, YKY, İstanbul, 1996.