CARL SCHMITT: POLITIK-OLAN, EGEMENLIK VE ULUSLARARASI HUKUK

Carl Schmitt ‘in realist bakış açısıyla bizlere sunduğu egemenlik, politik- olan ve uluslararası hukuk kavramları bugün belki de hiç görmediği kadar ilgi görüyor ve yeniden ele alınıyor. Özellikle günümüz uluslararası hukukun çıkmazları ve çelişkileri eleştirilirken düşünürün, ‘kim insanlıktan bahsediyorsa o sizi aldatıyordur’ ifadesi hiç olmadığı kadar anlamlıdır. Politik-olan kavramıyla egemenliğin özelliklerini ve de kimler tarafından nasıl uygulandığını zihinlerde somutlaştıran düşünür, bugünkü küresel siyaset alanına gerek felsefi gerekse siyasi ve de hukuki açılardan yeniden ve de tüm gerçekçiliği ile bakmamız için bizlere yeni bir alan sunuyor. Bu çalışmada da düşünürün politik-olan, Egemenlik ve Uluslararası hukuk alanlarına dair görüşleri incelenecektir.

CARL SCHMITT: THE POLITICAL, SOVEREIGN AND INTERNATIONAL LAW

Carl Schmitt’s notions of sovereignty, political and international law, which he presented to us from a realist point of view, are more and more of interest and re-discussed today. Especially when the dilemmas and contradictions of international law are being criticized, the expression of him that whoever is talking about humanity is cheating on you is more meaningful than ever. The thinker embodies the characteristics of sovereignty and how it is practiced by the political-concept, presenting a new field for us to look at today’s global politics field from a philosophical, political and legal point of aspect and to look at it with all its realism. The aim of this paper is to study the thinker’s opinion about the sovereignty, the policy and international law.

___

Akal, Cemal Bali; Hukuk Nedir?, Dost Kitabevi Yayınları, 1. Baskı, s. 123, 2017 Ankara.

Antaki, M.; “Carl Schmitt’s Nomos of The Earth, New York, Osgoode Hall Law Journal”, Vol. 42, Issue 2 (Summer 2004), pp. 317-334.

Aybudak, U.;“Modern Devlet Bağlamında Ortaya Çıkan Egemenlik Kavramı Ve Egemenliğin Dönüşümü” The Journal of International Social Research Volume: 10, Issue: 54, Aralık, 2017, ISSN-1307-9581, p. 233.

Balta, E.; Küresel Siyasete Giriş, İletişim Yayıncılık, 1. Baskı, 2014 İstanbul.

Benhabib, S.; “Carl Schmitt’s Critique of Kant: Sovereignty and International Law”. DOI: 10.1177/Carl Schmitt’s Critique of Kant: Sovereignty and International Law, Vol. 40, No. 6 (December 2012), pp. 688-713, Published by: Sage Publications, Inc., Stable URL: http://www.jstor.org/stable/41703097 , http://ptx.sagepub.com/content/40/6/688, 2012.

Gültepe, Zeynep; “Immanuel Kant’ın Kozmopolit Hukuk İdealine Karşı Car Schmitt’in Realizmi”, Şehir Üniversitesi, Kamu Hukuku, 2017. Yüksek Lisans Tezi.

Habermas, J.; Bölünmüş Batı, çev. Dilman Muradoğlu; ed. Şeyda Öztürk, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 2007 İstanbul.

Kardeş, M. Ertan; Schmitt’le Birlikte Schmitt’e Karşı Politik Felsefe Açısından Carl Schmitt ve Düşüncesi, İletişim Yayınları, 1. Baskı, 2015 Istanbul.

Kardeş, M. Ertan; “Politik Felsefe Nedir? Ne Değildir?”, Çağdaş Politik Felsefe Okumaları II, Çağdaş Politik Felsefe Atölye Kitapçığı, İstanbul Edebiyat Derneği, Artus Basım, Temmuz, 2017 İstanbul.

Kardeş, M. Ertan; “Savaş Fenomeni ve Adalet İlişkisi Üzerine: Schmittyen Bir Sorun Olarak Norm, İhlal ve “Dünya İç Savaşı’’, IV. Uluslararası Felsefe Kongresi, 2016 Bursa.

Schmitt, Carl; Siyasal Kavramı, çev. Ece Göztepe, Metis Yayınları, 1. Baskı, 2006, Istanbul.

Siyasi İlahiyat Egemenlik Kuramı Üzerine Dört Bölüm, çev., A. Emre Zeybekoğlu, Dost Yayınları, 5. Baskı, 2014, Ankara,

Zeybekoğlu, A. E.; “Carl Schmitt’in 20. Yüzyıl Devlet ve Siyaset Kuramına Katkısı”, Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, 2009, İstanbul.