“LEBLEBİ TOZU” FİLMİ ÜZERİNE KÜLTÜR TURİZMİ VE EKONOMİSİ BAĞLAMINDA BİR DEĞERLENDİRME

Kültür, sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın ana kaynaklarından biri haline gelmiştir. Bu da gündeme kültür ekonomisi ya da kültür endüstrisini gündeme getirmiştir. Kültür ekonomisi ya da endüstrisi, Alman filozofu Adorno gibi isimler tarafından daha çok kapitalizme hizmet eden bir aygıt gibi görülmüştür. Onu salt kapitalizme hizmet eden bir sektör olarak değerlendirmek, medyanın da etkisiyle giderek gelişen kültür turizmine dönük çabaları geliştirmemek anlamına gelecektir. Dünyada ve Türkiye’de kültür ekonomisi kapsamına pek çok ürün, hizmet, faaliyet, kurum, aktör ve sistem dahil edilmekte ve değerlendirilmektedir. Kültür endüstrisinde film ve video, televizyon ve radyo, video oyunları, müzik (kayıtlı müzik piyasası, canlı müzik gösterileri, müzik sektöründeki yeni baskılar), kitaplar ve basın (kitap basımı, dergi ve gazete baskıları) önemli bir yere sahiptir. “Bacasız sanayi” olarak nitelendirilen sinemanın ülkelerin ekonomileri, kültürlerinin tanıtımı ve kültür turizminde çok önemli bir misyonu üstlendiği görülmektedir. Sinema filmleriyle televizyon dizileri, bir yandan büyük ekonomik kazançların elde edilmesine, diğer yandan da ülkelerin kültürlerinin tanıtılmasına ve kültür turizminin geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmada, 2016 yılında gösterime giren “Leblebi Tozu” aldı sinema filmi, kültür turizmi ve ekonomisi bağlamında ele alınıp değerlendirilecektir. Filmin beklenen gişe başarısını gösterememekle birlikte Çorum ili özelinde kültür turizmi ve ekonomisine yönelik çalışmalara katkıda bulunduğu gözlemlenmiştir.

AN EVALUATION IN THE CONTEXT OF CULTURAL TOURISM AND ECONOMY ON “LEBLEBI TOZU” FILM

Culture has become one of the main sources of sustainable economic development. This has brought the cultural economy or the culture industry to the agenda. The cultural economy or industry has been seen by the German philosopher Adorno as a device that serves capitalism more. To consider it as a sector that serves only capitalism will mean not to develop efforts towards cultural tourism which is developing with the influence of the media. Many products, services, activities, institutions, actor and systems are included in the cultural economy in the World and Turkey. In the cultural industry, film and video, television and radio, video games, music (recorded music market, live music performances, new editions in the music industry), books and press (book printing, magazine and newspaper prints) have an important place. It is seen that the cinema, which is described as “industry”, has a very important mission in the promotion of countries' economies, cultures and cultural tourism. Cinema films and television series contribute to the realization of great economic gains on the one hand, promotion of the cultures of the countries and development of cultural tourism on the other. In this study, “Leblebi Tozu”, which was released in 2016, will be evaluated in the context of cinema, cultural tourism and economy. Although the film did not show the expected box office success, it was observed that it contributed to cultural tourism and economy studies in the province of Çorum.

___

  • Adorno, Theodor W. (2011). Kültür Endüstrisi Kültür Yönetimi. (Çev. N. Ülner, M. Tüzel ve E. Gen). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Özdemir, Nebi (2012). Kültür Ekonomisi ve Yönetimi (Seçki). Ankara: Hacettepe Yayıncılık.
  • URL-1: Leblebi Tozu. https://www.youtube.com/watch?v=fMVyb-bRsGE (Erişim: 18. 01. 2019)