BİRHAN KESKİN’İN “SOĞUK KAZI”SI

Birhan Keskin; dili, söyleyişteki samimiyeti ve ustalığıyla bir şair olarak çağdaşlarından ayrılır. Keskin, şiirlerinde ölüm ve zaman gibi varoluşsal problemlere değinir. Soğuk Kazı’da yer alan şiirlerinde yalnızlık ve ölümün dehlizlerinde gezinen Keskin, zamanı sorgularken halk kültüründen, tarihten ve Yunan mitolojisinden faydalanır. Keskin, Soğuk Kazı’da ateşle suyun zıtlığından yola çıkarak insanın dünyadaki serüvenini şiirleştirir. Şair, toprak ve suyun, sıcak ve soğuğun birbirlerini tamamlayıcığını jeolojik terimlerle ve halk söyleyişleriyle anlatır. Dünyanın meydana geliş ve insanın yaratılış macerası bir arkeolojik kazıyı andırır. Keskin, üç bölümden meydana gelen (Soğuk Kazı, Dünyanın Katı Huyu, Soğuk Kazı) Soğuk Kazı’daki “Tüf”, “Soğuk Kazı”, “Suyun üstünü kaplayan şeyler”, “Flamingo I”,  “Flamingo II”,  “Flamingo III”, “artık her şey tüccarların elinde” gibi şiirlerinde insanın yabancılık duygusunu, uyumsuzluğunu, iletişimsizliğini simgeleyen ifadelerle yer yer rüya atmosferi meydana getirir. Birhan Keskin, Soğuk Kazı’daki birbirlerini tamamlayan, yalanlayan ve birbirlerine gönderme yapan şiirleriyle dünyanın katmanlı yapısına uyum sağlayamayan insanın mutsuzluğunu sözün katmanlarını aralayarak yansıtır. Gerçek ile rüya arasında sıkışmış insanın derinleşen yalnızlığını şiirleştirirken dilin imkânlarını da zorlar.
Anahtar Kelimeler:

şiir, tarih, rüya, mitoloji, felsefe

BİRHAN KESKİN’S "SOĞUK KAZI"

Birhan Keskin comes to the fore from her contemporaries with her language, the sincerity of the way of her speaking and her masterity. Keskin mentions existential problems like death and time in her poems. In the poems that appear in Cold Excavation, Keskin who navigates in the tunnels of loneliness and death, questions time and while she does that she benefits from folklor, history and Greek myth. Keskin poetises the adventure of human in this world based on the oppositeness of fire and water with geological terms and the way of speaking of the folk in Cold Excavation. The adventure of creation of the world and human kind resembles an archaelogic excavation. In the poems like “Tuff’”, “Cold Excavation”, “the things that covers on the water”, “Flamingo I”, “Flamingo II”, “Flamingo III”, “Everything is in the hands of merchants now” that appear in Cold Excavation that occurs from three parts (Cold Excavation, The Strict Habbit of The World, Cold Excavation), Keskin creates the atmosphere of dream in places with the expressions that symbolises the feeling of strangeness, disjointness, miscommunication of person. Birhan Keskin reflects the unhappiness of person who can’t fit in to the layers of world while she separates the layers of word with the poems that complating, lying and  making reference to each other in Cold Excavation. While she poetises the person who gets stuck between reality and dream, she pushes the posibilities of language. 

___

  • Bachelard, Gaston (1995). Ateşin Psikanalizi. (Çev: Aytaç Yiğit), İstanbul: Bağlam Yayınları.
  • Bachelard, Gaston (2006). Su ve Düşler. (Çev: Olcay Kunal), İstanbul: YKY.
  • Birhan Keskin Şiiri ve Ba-10. Altın Portakal Şiir Ödülü Sempozyumu (2008). Haz: Ahmet Tüzün, Yüksel Büyükuysal, İstanbul: Metis Yayınları.
  • Çüçen, A. Kadir (2003). Heidegger’de Varlık ve Zaman. Bursa: Asa Kitabevi.
  • Gölbaş, Alper, Başıbüyük, Zeynel (2012). “Anadolu Kültür Oluşumunda Tuzun Rolü”. Batman University Journal of Life Sciences, Volume 1, Number 1, 45-54.
  • Keskin, Birhan (2010). Soğuk Kazı. İstanbul: Metis Yayınları.
  • Necatigil, Behçet (2017). Mitologya. İstanbul: YKY.
  • Tosun, Necdet (2006). “Tasavvufta Meyve”. Meyve Kitabı, Editörler: Emine Gürsoy Naskali, Dilek Herkmen, İstanbul: Kitabevi, 55-66.