BOSNA ŞARKISI PİYESİ ÖRNEĞİNDE BARIŞÇIL SÖYLEMİN İNŞASINDA MÜZİĞİN İŞLEVİ

İlkel toplumlardan modern insana müzik, hayatın en asli ihtiyaç ve ilgilerden biri olmuştur. Başta müzik olmak üzere, güzel sanatlar ruhun gıdası olup kendisiyle ilgilenen kişileri kötücül duygu ve eğilimlerden uzaklaştırabilmektedir. Güzel sanatların her birinin büyüleyici, kişilere ve toplumlara tesir edici gücü olmakla birlikte onlar arasında müziğin özel bir yeri vardır. Nihat Kınıkoğlu Bosna Şarkısı piyesinde savaş karşıtı söylemin inşasında müzik özelinde güzel sanatın işlevini yansıtır. Profesör Branko yaklaşık yarım asırdır eğitim faaliyetlerini sürdüren konservatuvarı ülkedeki huzur ve birlikte yaşama sanatının sembolü olarak görür; bu uğurda büyük mücadele verir. Geçmişten bugüne ırkçı söylem ve eylemlerin etkisi, sanat mekânlarında çoğunlukla daha geç hissedilir, Branko’nun konservatuvarı da hep sanatı öncelikli tutup barışçıl bir kurum olmuştur. Bu nedenle konservatuvar ve buradaki öğrenciler Sırp çetelerinin hedefi haline gelir. Bu makalede Bosna Şarkısı piyesinde Balkan coğrafyasındaki farklı ırk ve dinden halklar arasında barışçıl söylemin inşasında müziğe ve konservatuvara yüklenen işlev ve sembolik anlam, dönemin siyasi ve sosyal gelişmeleri de dikkate alınarak değerlendirilmektedir.

THE FUNCTION OF MUSIC IN THE BUILDING OF THE PEACEFULlY DISCOURSE IN THE EXAMPLE OF THE BOSNIA SONG PLAY

Music has been one of the most essential needs and interests in people's lives from primitive societies to modern people. Fine arts, especially music, are the food of the soul and can take individuals away from evil emotions and tendencies. Although fine art has a fascinating and influential power on people and societies, music has a special place. Nihat Kınıkoğlu reflects the function of fine art, especially music, in the construction of anti-war discourse in his play Bosna Song. Professor Branko considers the conservatory, which has been providing education service for nearly half a century, as a symbol of the art of peace and coexistence in the country; he struggles greatly for this purpose. The impact of racist discourse and actions from the past to the present is often felt later in art venues, and Branko's conservatory has always been a peaceful institution, prioritizing art. Therefore, the conservatory and the students there become the target of the Serbian gangs. In this article, the function and symbolic meaning attributed to music and conservatory in the c-onstruction of peaceful discourse among people from different races and religions in the Balkan geography in Bosnia Song are evaluated through the consideration of the political and social developments of the period.

___

  • Aktaş, Abdullah Onur (2012). “Hayatı Müzikle Anlamak Schopenhauer Felsefesinde Müzik”. Doğu-Batı Dergisi Önce “Müzik” Vardı Özel Sayısı. 15/62. 43-69.
  • Aristo (2011). Poetika (Çev. İsmail Tunalı). İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Çetinkaya, Yalçın (2016). “Âheng İlmi”.Müziği Düşünmek. İstanbul: Büyüyen Ay Yayınları. 17-18.
  • Dellaloğlu, Besim F. (2001). Frnakfurt Okulunda Sanat ve Toplum. İstanbul: Bağlam Yayınları.
  • Edman, İrwin (1991). Sanat ve İnsan (Çev. Turhan Oğuzkan). İstanbul: MEB Yayınları.
  • Emgili, Fahriye (2012). “Bosna-Hersek Trajedisinde (1992-1995) Türk Birliği”. Güneydoğu Avrupa Araştırmaları Dergisi, 21. 57-87.
  • Erol, Ayhan (2009). Müzik Üzerine Düşünmek. İstanbul: Bağlam Yayıncılık.
  • Esgin, Ali (2012). “Bir Müzik Sosyolojisi Var mıdır?”. Doğu-Batı Dergisi Önce “Müzik” Vardı Özel Sayısı. 15/62. 153-182.
  • Kınıkoğlu, Nihat (2008). Bosna Şarkısı. İstanbul: Mitos Boyut Yayınları.
  • Özışık, Edip (1963). Musiki Sanatı. İstanbul: Nurgök Matbaası.
  • Say, Ahmet (2010). Müzik Nedir,Nasıl Bir Sanattır?. İstanbul: Evrensel Basım Yayın.
  • Soykan, Ömer Naci (2015). Estetik ve Sanat Felsefesi. İstanbul: Pinhan Yayınları.
  • Tunalı, İsmail (2002). Estetik. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Yılmaz, Levent (2008). “‘Bosna Şarkısı’ ve Sanat”.,Bosna Şarkısı. İstanbul: Mitos Boyut Yayınları, 7-9.