Tarım İşletmelerinde Girişimci Becerilerinin Oluşmasında Sosyal Sermayenin Rolü

Sosyal sermaye, toplumun kültürel değerlerinden, güven, norm ve sosyal ilişkilerinden oluşarak girişimciliğin oluşturulmasında önemli bir rol oynar. Buna göre bu çalışmanın temel amacı sosyal sermayenin ve tarım işletmecilerinin girişimcilik becerileri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaç doğrultusunda popülasyondan örnek çekmede tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu yönteme göre belirlenen 76 tarım işletmecisi ile anket yapılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeklerin güvenilirlik ve geçerlilik testleri yapılmış olup, sosyal sermaye 5 boyutlu bir yapıya ve girişimcilik becerileri ise 3 boyutlu bir yapıya sahip olduğu belirlenmiştir. Boyutlar arasında ikili değişimlerin derecesini hesaplamak için yapılan korelasyon analiziyle boyutlar arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Çalışmanın temel amacı olan sosyal sermaye ile girişimcilik becerileri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek için ise yapısal eşitlik model kurulmuştur. Yapılan analiz sonucunda elde edilen bulgulara göre sosyal sermaye boyutları ile girişimcilik becerileri arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişkinin var olduğu belirlenmiştir.

The Role of Social Capital in the Formation of Entrepreneurship Skills on Agricultural Farms

Social capital is important in the formation of entrepreneurship,consisting of cultural values of society, confidence, norm and socialrelations. Accordingly, the main objective of this study was to examinethe relationship between the social capital and the entrepreneurialskills of agricultural farms. In accordance with this purpose, thestratified random sampling method was used for sampling. A surveywas conducted with 76 agricultural farms determined according tothis method. The reliability and validity tests of the scales used in thestudy were carried out, and the social capital and entrepreneurshipskills were divided into dimensions, respectively. A significantrelationship was determined by correlation analysis to calculate thedegree of binary changes between the dimensions. In order todetermine whether there is a significant relationship between socialcapital and entrepreneurship skills, which is the main aim of thestudy, structural equality model is established. According to theresults of the analysis, it was determined that there was a significantand positive relationship between social capital dimensions andentrepreneurship skills.

___

  • Ağızan K 2018. Tarım İşletmelerinde Girişimciliği Etkileyen Faktörlerin Analizi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 278 sy.
  • Akyazı TE 2014. Girişimcilik Sürecinde Sosyal Sermaye ve Sosyal Ağlar ile İç Girişimcilik Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma. Aksaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı, Yükseklisans Tezi, 162 sy.
  • Ardahan F 2012. Sosyal Sermaye Ölçeği Geçerlilik, Güvenirlilik Çalışması. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi 9(2): 773-789.
  • Çekiç İ, Tuba SÇ 2009. Kırsal Kalkınma Açısından Sosyal Sermayenin Öğeleri: Şanlıurfa-Hilvan Örneği. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Şehir Planlama Bilim Dalı, Yükseklisans Tezi, 197 sy.
  • Dbeys AD, Engindeniz S 2011. Tarımsal Üretimde Şirketleşme Üzerine Üretici Görüş ve Tutumları: İzmir Örneği. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 48(3): 191-201.
  • Duman B, Alacahan O 2011. Sosyal Sermaye/Güven Boyutunda Etniklik. Gaziantep University Journal of Social Sciences 10(1): 181-208.
  • Eşki H 2009. Sosyal Sermaye-Önemi, Üretimi ve Ölçümü-Üzerine Bir Alan Araştırması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı İşletme Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 278 sy.
  • Göksel A, Aydıntan B, Bingöl D 2010. Örgütlerde Bilgi Paylaşim Davranişi: Sosyal Sermaye Boyutundan Bir Bakış. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi 65(4): 87-109.
  • Kalaycı Ş 2010. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Asil Yayın Dağıtım Ankara, Türkiye, 426 sy.
  • Karagül M, Dündar S 2006. Sosyal Sermaye ve Belirleyicileri Üzerine Ampirik Bir Çalışma. Akdeniz İİBF Dergisi 6(12): 61-78.
  • Kaya Y 2011. Sosyal Sermaye Düzeyinin Belirlenmesi ve Sosyal Sermaye Düzeyini Etkileyen Faktörlerin Analizi: Gönüllü Teşekküller Bağlamında Kayseri Örneği. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, Yükseklisans Tezi, 143 sy.
  • Keleş Ş 2014. Kırsal Alanda Sosyal Sermayenin Oluşumu Üzerine Bir Araştırma: Erzurum İli Örneği. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Doktora Tezi, 106 sy.
  • Keleş Ş, Dilmaç ÖGM, Dikmen A 2015. Sosyal Sermayenin Kırsal Alanda Yaşama İsteği Üzerinde Etkisi: Erzurum Kirsal Alaninda Bir Araştirma. The International New Issues In Social Sciences 1(1): 91-116.
  • Kovacı S, Belke M, Koç A 2009. İktisadi Kalkınmaya Yeni Yaklaşımlar: Sosyal Sermayenin ve Kurumların Artan Rolü. International Davraz Congress on Social and Economic Issues Shaping the World’s Future: New Global Dialogue, 24-27.
  • Narayan D, Cassidy MF 2001. A Dimensional Approach to Measuring Social Capital: Development and Validation of A Social Capital İnventory. Current sociology 49 (2): 59-102.
  • Oğuz C, Karakayacı Z 2017. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Metodolojisi. Konya, Atlas Akademi, 183 sy.
  • Onyx J, Bullen P 2000. Measuring Social Capital in Five Communities. The Journal of Applied Behavioral Science 36 (1): 23-42.
  • Özdemir AA 2008. Çalışanların İş Tatminlerinin Arttırılmasında Örgütsel Sosyal Sermaye Yeni Bir Belirleyici Olabilir mi?. Yönetim Bilimleri Dergisi 6(1): 77-89.
  • Sharp JS, Smith MB 2003. Social Capital And Farming at the Rural–Urban İnterface: The İmportance of Nonfarmer and Farmer Relations. Agricultural systems 76(3): 913-927.
  • Silva EB, Edwards R 2004. Operationalizing Bourdieu on Capitals: a Discussion on ‘the Construction of the Object’. ESRC Research Methods Programme Working Paper 8.
  • Tarhan O,Selcen S, Peker İ 2016. Girişimcilik Başarı Faktörü Olarak Sosyal Sermaye Kriterlerinin Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) ile Ağırlıklandırılması ve Bir Ölçek Önerisi. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi 12(1): 177-194.
  • Turgut E 2013. Sosyal Sermaye ve Bilgi Paylaşımı Davranışının Yenilikçilik İklimine Etkisi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı İşletme Bilim Dalı, 216 sy.
  • Yamane T 1967. Elementary sampling theory. Prentice Hall 1st Edition, 405 pp.
  • Yetim N 2002. Sosyal Sermaye Olarak Kadın Girişimciler: Mersin Örneği. Ege Akademik Bakış Dergisi 2(2): 79-92.
KSÜ Tarım ve Doğa Dergisi-Cover
  • ISSN: 2619-9149
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 2018
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bazı Soya Fasulyesi [Glycine Max (L.) Merr.] Genotipleri Arasında Agronomik Özelliklerin ve ISSR Yönteminin Karşılaştırmalı Analizi

Emine ARSLAN, Elif GÜLBAHÇE MUTLU, Ömer DURSUN, Ahmet BAĞCI

Yağışa Dayalı Koşullarda Bazı Ekmeklik Buğday Çeşitlerinin (Triticum aestivum L.) Verim ve Bazı Kalite Özelliklerinin Değerlendirilmesi

Seydi AYDOĞAN, mehmet ŞAHİN, Aysun GÖÇMEN AKÇACIK, Berat DEMİR, Telat YILDIRIM, Sümeyra HAMZAOĞLU

Bryoperdon, A New Gasteromycete Genus Record for Turkey

ABDULLAH KAYA, Yasin UZUN

Siyah Alaca ve Doğu Anadolu Kırmızısı Irkına Ait Sığırların Mycoplasma bovis ile Enfekte Sütlerinden Köken Alan Eksozomlardaki Yangı Ile Ilişkili miRNA’ların Ekpresyon Profili

Selçuk ÖZDEMİR

Overexpression of cytochrome P450 CYP6CM1 gene in Bemisia tabaci (Gennadius) in the cotton fields of the Çukurova Region, Turkey

Selçuk ULUSOY

Kanola Yağı İçeren Yemlerle Beslenen Avrupa Deniz Levreği (Dicentrarchus labrax L.)’nin Sindirim Kanalı Boşaltım Süresinin Belirlenmesi

Hatice Asuman YILMAZ

Antioxidant Potential and Element Contents of Wild Edible Mushroom Suillus granulatus

Waseem MUSHTAQ, HAYRİ BABA, Ilgaz AKATA, Mustafa SEVİNDİK

Gaziantep İli Nizip İlçesi Antepfıstığı Ağaçlarının Yaprak ve Toprak Örnekleri ile Beslenme Durumunun Belirlenmesi

K. Mesut ÇİMRİN, Tuğba BOZGEYİK

Kahramanmaraş’ta Bağcılığın Mevcut Durumu, Potansiyeli ve Geliştirilmesi

İsmail GÜVENÇ

Türkiye Florası için Yeni Bir Cins Kaydı : Reynoutria (Polygonaceae)

Salih TERZİOĞLU, Fergan KARAER, Hamdi Güray KUTBAY