Türkiye'de Yazılı Yayınlanan Ulusal Günlük Gazetelerin Çevrimiçi Sürümlerinin Etkileşim Düzeyleri Üzerine Ampirik Bir Çalışma

Bu çalışmada; Türkiye'de günlük olarak yazılı yayınlanan 39 ulusal gazeteden çevrimiçi sürümü olan 33 tanesinin etkileşim düzeyleri üzerine ampirik bir araştırma yapılmıştır. 2007 Mayıs ayında, Türkiye'de yazılı yayınlanan 33 ulusal günlük gazetenin çevrimiçi sürümlerinin açılış sayfasında veya ana sayfasında yer alan reklamlar dışında, hemen hemen her bir hiper-bağlantılı başlık tıklanmıştır. Çevrimiçi gazetelerin ana sayfalarında yer alan bu hiper-bağlantılı başlıklar; ikinci sayfalara kadar takip edilmiştir. İçerik analizi yöntemi ile etkileşim boyutunun 29 özelliğinin, çevrimiçi yayınlanan bu gazetelerin Web sitelerinde bulunabilirliği araştırılmıştır. Bu araştırma kapsamında kullanılan etkile­şim boyutunun bu 29 özelliği ise daha önce gerçekleştirilen çevrimiçi yayınlanan gazetelerin etkile­şim potansiyeli araştırmalarından elde edilmiştir. Etkileşimin farklı boyutlarında yer alan bu özelliklerin bulunabilirliği değerlerinden, Türkiye'de yayınlanan ulusal günlük gazetelerin çevrimiçi sürümlerinin etkileşim düzeyi belirlenmiştir. Bu araştırma ile Türkiye'de yayınlanan ulusal günlük gazetele­rin İnternet'in en önemli özelliği olan etkileşimi, çevrimiçi yayınladıkları gazetelerinde ne oranda kullandıklarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Böylece İnternet'in en önemli özelliği olan etkileşimin çeşitli boyutlarının Türkiye'de yayınlanan ulusal günlük gazetelerin çevrimiçi sürümlerinde kullanılıp kullanılmadığı belirlenebilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen değerlerin, daha önce gerçekle­ştirilen çevrimiçi yayınlanan gazetelerin etkileşim potansiyeli araştırmalarından elde edilen değerler ile karşılaştırılması sonucunda; Türkiye'de yazılı yayınlanan ulusal günlük gazetelerin çevrimiçi sürümlerinin etkileşim düzeyinin düşük olduğu görülmüştür.

___

Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü (2007). "Türk Basını: Gazeteler."http://wwwbyegm.gov.tr/TURKBASINl/gazete-turkce.htm, 4.02. 2007.

Beyers, H. (2004). "lnteractivity and On/ine Newspapers: A Case Study on Discussion Boards." Convergence 10 (4): 11-20.

Boczkowski, P. (1999). "Understandirıg the Development of On/ine Newspapers." New & Media Society 1 (1 ): 101-126.

Carey, J. (1989). lnteractive Media. New. York: Oxford University Press.

Heeter, C. (2000). "lnteractivity in the Context of Desgned Experiences." Journal of lnteractive Advertising 1 (1 ): http://www.jiad.org/vol1/no1/heeter/ index.htm, 2.4.2007.

Mannteufel, 1. (2002). "Deutsche 1/ıkl/e ve 3 7 Dilde İnternet Yayını." İnternet Çağında Gazetecilik. Serhan Yedig ve Haşim Akman (der) içinde. İstanbul: Metis Yayınları: 105-107.

McMillan, J. S. (2002). "A Four-Part Model of Cyber-lnteractivity." New Media & Society4(2):271-291.

Pavlik, J. (1998). New Media Technology: Cultural and Commercial Perspectives. (2nd edn). Boston: Ally and Bacon.

Rogers, M. E. & Allbritton, M. M. (1995). "Jnteractive Communication Tedınologies in Business Organizations." The Journal of Business Communication 32 (2): 177-195.

Steuer, J. (1992). "Defining Virtual Rea/ity: Dimensions Determining Telepresence." Journal of Communication 42 (4): 73-93.

Türkiye İstatistik Kurumu (2005). "Hanehalkı Bilişifn--Teknolojileri Kullanımı Araştırması." TÜİK Haber Bülteni," Sayı: 179.

Wilson Dizard, Jr. (1994). Old Media/New Media: Mass·cor:rm.ı!Jnications in the lnformation Age. NY: Longman.

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Dergisi-Cover
  • ISSN: 2687-2099
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Kocaeli Üniversitesi