Türkiye'de Spor Medyasında Etik

Bu araştırmada spor yazarlarının görüşleri doğrultusunda Türkiye'deki spor gazeteciliğinin etik anlayışı ve etik ilkelerin ihlalleri değerlendirilmiştir. Nitel araştırma tekniklerine göre araştırmacı tarafından seçilen mesleğinde 10 yıldan fazla deneyimi olan 8 spor yazarı ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Araştırmaya katılan spor yazarlarının görüşlerine göre, Türkiye'de spor medyasında en çok görülen etik ihlalleri şunlardır: Gerçek dışı haber yayınlamak, kulüp aidiyetiyle taraflı davranmak, spor branşları arasında dengesizlik, haber kaynaklarından maddi çıkar sağlamak, sporda şiddeti özendirici yayınlar yapmak, kişileri küçük düşürücü hakaret unsuru taşıyan ifadeler kullanmak. Spor medyası için meslek içinde bir ombudsmanlık sisteminin getirilmesi birçok olumsuzluğun kaynağında giderilmesi açısından yarar sağlayabilir.
Anahtar Kelimeler:

Spor, Medya, Etik., Spor, Medya, Etik.

___

Alemdar, Zeynep (1990). Oyunun Kuralı. Ankara: Bilgi Yayınevi.

Bertrand, Jean - Cleaude (2004). Medya Etiği. Ankara: Özkan Matbaacılık.

Çaplı, Bülent (2002). Medya ve Etik. Ankara: İmge Kitabevi.

Özgen, Murat (2004). Türkiye'de Basının Gelişimi ve Sorunları. İstanbul: İstanbul üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları.

Uzun, Ruhdan (2004). "Türkiye'de Spor Basınının Etik Anlayışı", İletişim. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 19.

Uluç, Hıncal (2007). "Gazete hayal satar mı?" Sabah. 08.02.2007:14

Tanrıkulu, Altan (2006). "Yalancı basın" Hürriyet. 3.2.2006: 24

Medyatlet (1999). Türkiye Spor Yazarları Derneği Aylık Bülteni s. 3-4

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Dergisi-Cover
  • ISSN: 2687-2099
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2002
  • Yayıncı: Kocaeli Üniversitesi