KÜLTÜR AKTARIMI ÇERÇEVESİNDE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN TÜRK VE YABANCI MÜZİKLERE BAKIŞININ İNCELENMESİ

Müzik, kültürü oluşturan en önemli unsurlardan birisidir. Ferdî hislerin yanı sıra toplumları etkileyen olaylar karşısındasevinç, coşku, acı gibi duygular başta olmak üzere pek çok hissin somutlaştırılarak dile getirilmesi öncelikle dil vemüziğe başvurularak gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla duygu birliğinin sağlanmasında anadilin ve ezginin önemli birişlevi bulunmaktadır. Müziğin bu bütünleştirici etkisi görmezden gelinemez. İnsanların benimsedikleri kültüre göre algıladıklarıaynı çevresel uyarıcıları farklı yorumlama tutumu gösterdikleri pek çok bilim adamı tarafından dile getirilengenel bir bilgidir. Bu nedenledir ki fertlerin insan topluluğu hâlinden kültürlenerek içinde yaşadıkları toplumun değerlersistemini kavramış bireyler olması eğitimimizin genel amaçları arasında kendisine yer bulmuştur. Söz konusu çalışmadada bu tespitlerden yola çıkarak ortaokulun her kademesinde eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren öğrencilerin müzikkültürlerini, Türk müziğine ve yabancı kültürlere bakış açılarını, bunları tercih etme oranlarını ve tercih sebepleriniortaya çıkarmaya yönelik on bir soru yöneltilmiştir. Çalışmadan elde edilecek sonuçların (müzik bağlamında) kültüryozlaşması, kültür aktarımında yaşanılan zorluklar ve ortaya çıkan sorunların çözümleri gibi hususlara yönelik verilersağlaması amaçlanmıştır. Araştırmanın sonuçlarından hareketle kültür sürekliliğini sağlayabilmek için yeni kuşaklaraTürk müziğinin yeterince tanıtılıp öğretilmediği, bu nedenle de müzik dersi müfredatlarının ve öğretim programlarınınkültür aktarımı bakımından gözden geçirilmeye ihtiyaç duyduğu saptanmış ve buna bağlı olarak önerilere yer verilmiştir.

___

  • Bogdan, R., & Biklen, S. K. (1998). Qualitative Research for Education: An Introduction to Theory and Methods. Boston: Allyn & Bacon.
  • Güfta, H., & Özçakmak, H. (2013). İlköğretim 6-8. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarındaki Yazma Etkilnliklerinin Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 127.
  • İçli, G. (2001). Küreselleşme ve Kültür. Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 165.
  • İnanç, B. Y. (2004). Gelişim Psikolojisi Çocuk ve Ergen Gelişimi. Adana: Nobel Kitabevi.
  • Kösoğlu, N. (1992). Millî Kültür ve Kimlik. İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  • MEB. (2006). Müzik Öğretim Programı (1-8. sınıflar). Ankara.
  • Miles, & Huberman, M. (1994). An Expanded Sourcebook Qualitative Data Analysis. London: Sage
  • Publication.
  • Özbay, M. (2007). Türkçe Özel Öğretim Yöntemleri II. Ankara: Öncü Kitap.
  • TDK Türkçe Sözlük. (2005). Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.