Yerel Yönetimlerin Çevre Politikalarının Etkinliği: Ardahan Belediyesi Üzerinden Bir Değerlendirme

İnsan ve çevre arasında karşılıklı ve bağımlı bir etkileşim söz konusudur. İnsan yaşamı boyunca yoğun olarak çevreden etkilenmekte ve aynı zamanda ona olumlu-olumsuz etkide bulunmaktadır. Özellikle Sanayi Devrimi sonrasında yoğun olarak hissedilmeye başlanan olumsuz etkiler çeşitli çevre sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur.  Bugün çevre sorunlarının geldiği nokta düşünüldüğünde birçok hayvan ve bitki türünün tükendiği, temiz ve yeterli suya erişimin zorlaştığı, çölleşme etkisinin hızla arttığı, ormanlık alanlarda daralmaların başladığı, ozon tabakasındaki tahribatın gelecek adına tehlike oluşturmaya başladığı görülmektedir. Dünyayı topyekûn tehdit eden çevre sorunları insan hayatının her alanını etkilemekte, insanlığın geleceğini de en az bugünü kadar ilgilendirmekte ve gelecek nesiller için de tehlike potansiyeli taşımaktadır. Ekolojik dengenin bozulması ve bu bağlamdaki sorunların çeşitlenmesi tüm insanlığı duyarlı olmaya davet etmektedir. Çevre sorunlarının ortadan kaldırılması yahut etkilerinin en aza indirilmesi konusunda, bireyler, devletler ve uluslararası kuruluşların yanında, yerel yönetimlere de büyük pay düşmektedir. İnsanların yaşam alanlarını iyileştirme amacıyla kurulan yerel yönetimlerin çevresel meselelerde ciddi sorumluluklar üstlenmesi gerektiği ortadadır. Yerel yönetimlerin kentlerin farklılaşan çevre sorunlarına yönelik doğrudan ve hızlı müdahalede bulunabilmeleri onları çevre hususunda kilit aktör konumuna taşımaktadır. Bu çalışmada, yerel yönetimlerin çevre sorunlarına yönelik uyguladığı politikalar ve çözüm noktasındaki etkinliği konu edilecek; Türkiye özelinde temel çevre sorunları, çevre yönetimi ve yerel yönetimlerin çevre politikaları üzerinde durulacaktır. Akabinde Ardahan ilinin başat çevre sorunları ve Ardahan Belediyesinin söz konusu çevresel sorunlara çözüm üretmek üzere geliştirdiği projeler, faaliyetler kısaca çözüm pratikleri değerlendirilecektir. Sonuç olarak, Ardahan ve çevresinde bulunan doğal değerlerin optimal düzeyde korunabilmesinin sağlanması için alternatif çözüm önerilerine yer verilecektir. Araştırma aşamasında konuyla ilgili yerli ve yabancı literatür taranacak, Ardahan Belediyesinin çevre uygulamaları için yazılı-sözlü medya kaynakları, belediyenin faaliyet raporları ve ilgili metinlere başvurulacaktır. 

Effectiveness Of Environmental Policies Of Local Governments: A Review Over Ardahan Municipality

There is a mutual and dependent interaction between human and the environment. People are heavily influenced by the environment throughout their lives, and they also influence (positive-negative) the environment. Especially after the Industrial Revolution, the negative effects that started to be felt intensively caused various environmental problems to arise. At the point that came environmental problems come to mind today; it seems that the destruction of the ozone layer is beginning to pose a threat for the future, as many plant and animal species are consumed, access to clean and adequate water becomes difficult, the effect of desertification increases rapidly, forest areas begin to disappear. Environmental problems that threaten the whole world affects every aspect of human life, the future of mankind at least as far as today and there is a danger potential for future generations. The degradation of ecological balance and the diversity of environmental problems invite all people to be sensitive. In addition to individuals, States and international organizations, local governments have a large share in the Elimination of environmental problems or minimizing their impact. It is obvious that local governments established to improve people’s living spaces should take serious responsibilities in environmental affairs. The ability of local governments to intervene directly and rapidly in response to the changing environmental problems of cities makes them a key actor about the environment. In this study will focus on the policies that local governments have against environmental problems and the effectiveness of the solutions; Turkey in particular will focus on the environmental issues, environmental management and environmental policies of local governments. Then, will be evaluated the main environmental problems of Ardahan Province and projects and activities developed by the Municipality of Ardahan. As a result, alternative solution proposals will be given to ensure that the natural values in Ardahan and its surroundings are protected at optimal levels. During the research phase, domestic and foreign literature related to the subject will be scanned. For the environmental applications of the Municipality of Ardahan will be applied to the written-verbal media sources, activity reports of the Municipality, related texts.

___

  • Baykal, Tan (2010), Türkiye’de Çevre Yönetim Sistemi’nin Yerel Örgütlenmesi, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 13, 476-492.
  • Bayramlıoğlu Yıldırım, Ferzan (1993). Çevre ve Yerel Yönetim, Yerel Yönetimin Geliştirilmesi El Kitapları Dizisi, Ankara: IULA EMME Yayınları.
  • Bozkurt,Yavuz, (2012). Çevre Sorunları ve Politikaları, Bursa: Ekin Yayın Basın Dağıtım.
  • Bozyiğit, Recep & Karaaslan Tufan (1998). Çevre Bilgisi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Çetin, Fatma Gökçen (2012). Türkiye’de Çevre Politikalarının Yerel Yönetimler Üzerindeki Etkisi: Çankaya Belediyesi Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çoban, Ayşe & Kılıç Selim (2009), Türkiye’de Yerel Yönetimlerin Çevreye Yönelik Politikaları: Konya Selçuklu Belediyesi SELKAP Örneği, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:22, 117-130.
  • Deniz, Müjgan (2009), Sanayileşme Perspektifinde Kentleşme Ve Çevre İlişkisi, Coğrafya Dergisi, Sayı: 19, 95-105.
  • Görmez, Kemal (1997). Yerel Demokrasi Ve Türkiye, Ankara: Vadi Yayınları.
  • Görmez, Kemal (2010). Çevre Sorunları, Ankara: Nobel Yayın.
  • Güzel, Alper (2001), Sürdürülebilir Kalkınmada Yerel Yönetimlerin Mali Sorumlulukları, Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Paneli, TÜBİTAK, Syf: 1-5.
  • Keleş, Ruşen (1993). Kentleşme Politikası, Ankara: İmge Kitabevi.
  • Keleş, Ruşen & Hamamcı Can (1997). Çevrebilim, Ankara: İmge Kitabevi.
  • Keleş, Ruşen & Hamamcı, Can (2005). Çevre Politikası, Ankara: İmge Kitabevi.
  • Kızılboğa, Rüveyda & Batal Salih (2012), Türkiye’de Çevre Sorunlarının Çözümünde Yerel Yönetimlerin Rolü ve Önemi, Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 20, 191-212.
  • Kiniş, Sevim (1988). Metropoliten Yönetimler Ve Çevre, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Sarıçoban, Kazım & Yildirimci Elif (2015), Çevre Politikaları Bağlamında Sürdürülebilir Kalkınma ve Çevresel Harcamalar: AB Üyesi Ülkeler İle Bir Karşılaştırma, ASSAM Uluslararası Hakemli Dergi, Sayı: 3, 7-24.
  • Orhan, Gökhan (2005). Türkiye’de Yerel Yönetimler ve Çevre, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Öztaş, Cemal & Zengin Eyüp (2008), Yerel Yönetimler ve Çevre, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, Sayı:54, 181-200.
  • Toprak, Zerrin (2006), Yerel Yönetimler, Ankara: Nobel Yayınevi.
  • Ulucak, Recep & Erdem Ekrem (2012), Çevre-İktisat İlişkisi ve Türkiye’de Çevre Politikalarının Etkinliği, Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, Sayı: 6, 78-98.
  • Uslu, Orhan (1985), Çevre Sorunlarına Temel Ekolojik ve Ekonomik Yaklaşımlar, Çevre ve Ekonomi Dergisi, T.Ç.S.V. Yay., Önder Matbaa, Ankara.
  • Ünlü, Halil (1995), Yerel Yönetim ve Çevre, Çevre Kitapları Serisi, İstanbul: IULA EMME Yayınları.
  • Zengin, Eyüp (2010), Çevresel Sorunların Yerel Özellikleri Ve Üsküdar Örneği, Sosyal ve Siyaset Konferansları Dergisi, Sayı: 59, 149-178.
  • Zülfikar, Haluk & Beken Nalan (2014), Belediyeler ve Çevre Hizmetleri Üzerine Analitik Bir Bakış: Türkiye Örneği, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, Sayı: 66-67, 75-100.